Garnki do gotowania szparagów
(4)Garnki do szparagów to specjalistyczne naczynia pozwalające na gotowanie szparagów w całości, bez konieczności krojenia ich na mniejsze kawałki. Każde tego rodzaju naczynie wyposażone jest we wkład, który sprawi, że wyciągnięcie ugotowanych warzyw nie będzie stanowiło problemu. Garnki te występują w dwóch wersjach – o pojemności 4,5 lub 5,5 l, dlatego można dopasować je do kuchni każdej wielkości. Takie naczynia idealnie sprawdzą się w każdej restauracji, która stawia nie tylko na równomierne ugotowanie składników, lecz również na ich odpowiednią prezencję.
Czym wyróżniają się garnki do szparagów?
Garnki do szparagów zyskały popularność wśród wielu kucharzy ze względu na następujące cechy:
- Konstrukcja – garnek do szparagów wyróżnia się przede wszystkim wysokością. Takie naczynie powinno być wysokie na co najmniej 20 cm, a często spotkać można produkty o wysokości wynoszącej nawet 30 cm. Dzięki temu w takim naczyniu można bez problemu umieścić szparagi, jak również bakłażany lub spaghetti, które trudno byłoby ugotować w całości w większości standardowych garnków. To również dobry sposób na przygotowanie spaghetti bez konieczności łamania makaronu.
- Wkład do gotowania na parze – wszystkie garnki do szparagów wyposażone są w dedykowany wkład, który umożliwia ugotowanie warzyw na parze. Co więcej, wkład ten można z łatwością wyciągnąć z garnka dzięki umieszczonej na nim rączce, co pozwala na szybkie wyjęcie ugotowanych warzyw bez ryzyka poparzenia. W przypadku gotowania makaronu wkład wystarczy wyjąć z garnka przed rozpoczęciem gotowania.
- Wielofunkcyjność – choć najczęściej w tego rodzaju naczyniach przygotowuje się szparagi, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je także podczas gotowania innych długich warzyw, ryb albo makaronu. W każdym przypadku nie jest konieczne dzielenie produktów na mniejsze części, przez co mogą zdecydowanie lepiej prezentować się na talerzu. W tego rodzaju garnku można również utrzymywać w cieple wcześniej przygotowane produkty, takie jak parówki do hot-dogów, dzięki czemu nie ma potrzeby ich ponownego gotowania.
- Materiał wykonania – każdy garnek do gotowania szparagów wykonany został z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, co pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie dowolnych składników. Ponadto stal nierdzewna jest wyjątkowo odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, korozję, a także zachowuje neutralność zapachową, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej kuchni przez wiele lat.
- Możliwość mycia w zmywarce – garnek do szparagów wykonany ze stali nierdzewnej można bez przeszkód myć w zmywarkach, gdyż takie naczynie nie odbarwi się ani nie skoroduje pod wpływem detergentów. Umycie garnka w zmywarce zapewni mu stuprocentową czystość, a także oszczędzi czas.
- Dostosowanie do różnego rodzaju kuchenek – garnki do szparagów umożliwiają gotowanie warzyw na różnych typach kuchenek, zarówno gazowych, jak i indukcyjnych, elektrycznych czy ceramicznych. Wszystko dzięki zastosowaniu wielowarstwowego dna typu sandwich złożonego z dwóch warstw stali nierdzewnej rozdzielonych aluminium – takie dno zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni garnka.
Jak gotować szparagi w dedykowanym garnku?
Gotowanie szparagów w specjalnym garnku jest wyjątkowo szybkie i proste. Warto jednak trzymać się poniższych wskazówek, aby osiągnąć najlepsze rezultaty.
- Przygotowanie szparagów – najpierw warzywa te należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie w przypadku zielonych szparagów wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę na ich dole, a białe szparagi trzeba dodatkowo obrać z włókien poniżej główki.
- Zagotowanie wody – do garnka należy wlać tyle wody, aby po zanurzeniu szparagów poziom wody znajdował się tuż poniżej ich główek. Do naczynia wsypuje się dodatkowo łyżeczkę soli i cukru oraz dodaje łyżeczkę masła. Tak przygotowaną wodę należy doprowadzić do wrzenia. Aby przyspieszyć ten proces, warto nakryć garnek dedykowaną pokrywką.
- Gotowanie szparagów – gdy już woda się zagotuje, można przełożyć do niej szparagi. Zielone warzywa powinny gotować się ok. 3-4 minuty, natomiast białe – od 8 do nawet 15 minut. Warto dopasować czas gotowania do grubości szparagów – im są grubsze, tym więcej czasu powinny spędzić w wodzie.
- Wyjmowanie warzyw – dzięki wygodnej rączce, w którą wyposażony jest wkład, szparagi można szybko wyciągnąć z garnka i przełożyć na inne naczynie. Tak przygotowane warzywa będą idealnie miękkie i pełne smaku.
Dlaczego warto wybrać garnek do gotowania szparagów?
Choć wysoki garnek do szparagów stanowi dodatkowe wyposażenie kuchni i nie jest niezbędny w każdym lokalu, jego pomoc może stać się nieoceniona. Klienci bez wątpienia docenią idealnie ugotowane warzywa – nie tylko szparagi, ale też cukinie czy bakłażany. Natomiast możliwość przygotowania warzyw w całości uatrakcyjni wygląd potraw, a także pozwoli szefowi kuchni stworzyć wyjątkowe kompozycje na talerzu. Z tego powodu garnek do gotowania szparagów znajdzie zastosowanie w wielu eleganckich restauracjach, w których ważny jest nie tylko smak, lecz również wygląd serwowanych dań.
Takie garnki specjalne znajdą zastosowanie również we wszelkich innych lokalach gastronomicznych – zarówno w restauracjach, jak i w barach. Wszystko z powodu ich wyjątkowej wielofunkcyjności – choć przede wszystkim można przygotować w nich długie warzywa, idealnie sprawdzą się także podczas gotowania bardzo długiego makaronu. Ponadto garnek do szparagów można wykorzystać do utrzymywania w cieple już ugotowanych produktów – wystarczy umieścić np. parówki do hot-dogów we wkładzie i nakryć garnek pokrywką. W ten sposób takie naczynie może być używane przez niemal cały czas.
Dobór odpowiedniego garnka do szparagów
Wybierając garnek do szparagów, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wymiary. W naszym sklepie te garnki gastronomiczne mają wysokość od 23,5 do 29,5 cm. Im dłuższe szparagi lub inne produkty zamierza się gotować w nowym naczyniu, tym wyższy powinien być wybrany garnek. Oczywiście wysokość łączy się z pojemnością garnka – modele mierzące 29,5 cm mogą pomieścić 5,5 l wody, natomiast te niższe zmieszczą 4,5 l płynu. Niezależnie od wysokości i pojemności każdy garnek sprzedajemy w komplecie z wkładem do gotowania na parze oraz dedykowaną pokrywką.
Każdy znajdujący się w naszej ofercie garnek do gotowania szparagów może być stosowany na wszystkich źródłach ciepła – zarówno na tradycyjnych kuchniach gazowych, jak i na płytach indukcyjnych. Dzięki temu można stosować to samo naczynie na różnych kuchniach bez potrzeby zastanawiania się, czy na pewno będzie w danym przypadku adekwatne.
W naszej ofercie znajdują się garnki do szparagów znanych i renomowanych producentów, takich jak Contacto, Hendi czy Tom-Gast. Ponadto produkty te wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewni im długą żywotność. W przypadku wszelkich pytań czy wątpliwości służymy pomocą. Chętnie pomożemy dobrać odpowiednie garnki do szparagów do dowolnego lokalu gastronomicznego!