Garnki do szparagów to specjalistyczne naczynia pozwalające na gotowanie szparagów w całości, bez konieczności krojenia ich na mniejsze kawałki. Każde tego rodzaju naczynie wyposażone jest we wkład, który sprawi, że wyciągnięcie ugotowanych warzyw nie będzie stanowiło problemu. Garnki te występują w dwóch wersjach – o pojemności 4,5 lub 5,5 l, dlatego można dopasować je do kuchni każdej wielkości. Takie naczynia idealnie sprawdzą się w każdej restauracji, która stawia nie tylko na równomierne ugotowanie składników, lecz również na ich odpowiednią prezencję.

Czytaj więcej >

Czym wyróżniają się garnki do szparagów?

Garnki do szparagów zyskały popularność wśród wielu kucharzy ze względu na następujące cechy:

  1. Konstrukcja – garnek do szparagów wyróżnia się przede wszystkim wysokością. Takie naczynie powinno być wysokie na co najmniej 20 cm, a często spotkać można produkty o wysokości wynoszącej nawet 30 cm. Dzięki temu w takim naczyniu można bez problemu umieścić szparagi, jak również bakłażany lub spaghetti, które trudno byłoby ugotować w całości w większości standardowych garnków. To również dobry sposób na przygotowanie spaghetti bez konieczności łamania makaronu.
  2. Wkład do gotowania na parze – wszystkie garnki do szparagów wyposażone są w dedykowany wkład, który umożliwia ugotowanie warzyw na parze. Co więcej, wkład ten można z łatwością wyciągnąć z garnka dzięki umieszczonej na nim rączce, co pozwala na szybkie wyjęcie ugotowanych warzyw bez ryzyka poparzenia. W przypadku gotowania makaronu wkład wystarczy wyjąć z garnka przed rozpoczęciem gotowania.
  3. Wielofunkcyjność – choć najczęściej w tego rodzaju naczyniach przygotowuje się szparagi, nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je także podczas gotowania innych długich warzyw, ryb albo makaronu. W każdym przypadku nie jest konieczne dzielenie produktów na mniejsze części, przez co mogą zdecydowanie lepiej prezentować się na talerzu. W tego rodzaju garnku można również utrzymywać w cieple wcześniej przygotowane produkty, takie jak parówki do hot-dogów, dzięki czemu nie ma potrzeby ich ponownego gotowania.
  4. Materiał wykonania – każdy garnek do gotowania szparagów wykonany został z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, co pozwoli na szybkie i równomierne ugotowanie dowolnych składników. Ponadto stal nierdzewna jest wyjątkowo odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, korozję, a także zachowuje neutralność zapachową, dlatego świetnie sprawdzi się w każdej kuchni przez wiele lat.
  5. Możliwość mycia w zmywarce – garnek do szparagów wykonany ze stali nierdzewnej można bez przeszkód myć w zmywarkach, gdyż takie naczynie nie odbarwi się ani nie skoroduje pod wpływem detergentów. Umycie garnka w zmywarce zapewni mu stuprocentową czystość, a także oszczędzi czas.
  6. Dostosowanie do różnego rodzaju kuchenek – garnki do szparagów umożliwiają gotowanie warzyw na różnych typach kuchenek, zarówno gazowych, jak i indukcyjnych, elektrycznych czy ceramicznych. Wszystko dzięki zastosowaniu wielowarstwowego dna typu sandwich złożonego z dwóch warstw stali nierdzewnej rozdzielonych aluminium – takie dno zapewnia idealne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni garnka.

Jak gotować szparagi w dedykowanym garnku?

Gotowanie szparagów w specjalnym garnku jest wyjątkowo szybkie i proste. Warto jednak trzymać się poniższych wskazówek, aby osiągnąć najlepsze rezultaty.

  1. Przygotowanie szparagów – najpierw warzywa te należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie w przypadku zielonych szparagów wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę na ich dole, a białe szparagi trzeba dodatkowo obrać z włókien poniżej główki.
  2. Zagotowanie wody – do garnka należy wlać tyle wody, aby po zanurzeniu szparagów poziom wody znajdował się tuż poniżej ich główek. Do naczynia wsypuje się dodatkowo łyżeczkę soli i cukru oraz dodaje łyżeczkę masła. Tak przygotowaną wodę należy doprowadzić do wrzenia. Aby przyspieszyć ten proces, warto nakryć garnek dedykowaną pokrywką.
  3. Gotowanie szparagów – gdy już woda się zagotuje, można przełożyć do niej szparagi. Zielone warzywa powinny gotować się ok. 3-4 minuty, natomiast białe – od 8 do nawet 15 minut. Warto dopasować czas gotowania do grubości szparagów – im są grubsze, tym więcej czasu powinny spędzić w wodzie.
  4. Wyjmowanie warzyw – dzięki wygodnej rączce, w którą wyposażony jest wkład, szparagi można szybko wyciągnąć z garnka i przełożyć na inne naczynie. Tak przygotowane warzywa będą idealnie miękkie i pełne smaku.

Dlaczego warto wybrać garnek do gotowania szparagów?

Choć wysoki garnek do szparagów stanowi dodatkowe wyposażenie kuchni i nie jest niezbędny w każdym lokalu, jego pomoc może stać się nieoceniona. Klienci bez wątpienia docenią idealnie ugotowane warzywa – nie tylko szparagi, ale też cukinie czy bakłażany. Natomiast możliwość przygotowania warzyw w całości uatrakcyjni wygląd potraw, a także pozwoli szefowi kuchni stworzyć wyjątkowe kompozycje na talerzu. Z tego powodu garnek do gotowania szparagów znajdzie zastosowanie w wielu eleganckich restauracjach, w których ważny jest nie tylko smak, lecz również wygląd serwowanych dań.

Takie garnki specjalne znajdą zastosowanie również we wszelkich innych lokalach gastronomicznych – zarówno w restauracjach, jak i w barach. Wszystko z powodu ich wyjątkowej wielofunkcyjności – choć przede wszystkim można przygotować w nich długie warzywa, idealnie sprawdzą się także podczas gotowania bardzo długiego makaronu. Ponadto garnek do szparagów można wykorzystać do utrzymywania w cieple już ugotowanych produktów – wystarczy umieścić np. parówki do hot-dogów we wkładzie i nakryć garnek pokrywką. W ten sposób takie naczynie może być używane przez niemal cały czas.

Dobór odpowiedniego garnka do szparagów

Wybierając garnek do szparagów, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wymiary. W naszym sklepie te garnki gastronomiczne mają wysokość od 23,5 do 29,5 cm. Im dłuższe szparagi lub inne produkty zamierza się gotować w nowym naczyniu, tym wyższy powinien być wybrany garnek. Oczywiście wysokość łączy się z pojemnością garnka – modele mierzące 29,5 cm mogą pomieścić 5,5 l wody, natomiast te niższe zmieszczą 4,5 l płynu. Niezależnie od wysokości i pojemności każdy garnek sprzedajemy w komplecie z wkładem do gotowania na parze oraz dedykowaną pokrywką.

Każdy znajdujący się w naszej ofercie garnek do gotowania szparagów może być stosowany na wszystkich źródłach ciepła – zarówno na tradycyjnych kuchniach gazowych, jak i na płytach indukcyjnych. Dzięki temu można stosować to samo naczynie na różnych kuchniach bez potrzeby zastanawiania się, czy na pewno będzie w danym przypadku adekwatne.

W naszej ofercie znajdują się garnki do szparagów znanych i renomowanych producentów, takich jak Contacto, Hendi czy Tom-Gast. Ponadto produkty te wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co zapewni im długą żywotność. W przypadku wszelkich pytań czy wątpliwości służymy pomocą. Chętnie pomożemy dobrać odpowiednie garnki do szparagów do dowolnego lokalu gastronomicznego!