Garnki z zaworem
(6)Garnek z kranem to naczynie często spotykane w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych. Przydaje się tam podczas gotowania dużej ilości warzyw czy makaronu. Wyróżnia go duża pojemność umożliwiająca umieszczenie w nim znacznej ilości wybranych składników, jak również obecność zaworu, dzięki któremu można łatwo opróżnić naczynie z gorącej wody. Sprawia to, że garnek z kranikiem jest nie tylko praktyczny, lecz również bezpieczny.
Garnki z zaworem występują w wielu różnych pojemnościach – od 25 do nawet 70 l, co pozwala na dopasowanie nowego naczynia do wielkości danego lokalu.
Charakterystyka garnków z kranem
Garnek z zaworem to naczynie, które wyróżniają następujące cechy:
- Duża pojemność – w garnku z kranem zmieści się co najmniej kilkanaście litrów wody, co umożliwi jednoczesne gotowanie nawet kilku kilogramów składników. Pozwoli to na szybkie przygotowanie wielu potraw bez konieczności używania kilku oddzielnych garnków.
- Obecność kranu – zawór umieszczony u dołu garnka pozwala na opróżnienie go z gorącej wody. Dzięki temu gotowanych warzyw czy makaronu nie trzeba odcedzać, przelewając zawartość garnka przez sito. W ten sposób można uniknąć ryzyka poparzenia, a także znacznie sprawniej uzyskać gotowe składniki.
- Materiał wykonania – wszystkie garnki z kranikiem wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapobiega przywieraniu do ich ścian gotowanych produktów. Stal nierdzewna to również bardzo wytrzymały materiał, który zwiększa odporność garnków na uszkodzenia mechaniczne.
- Zastosowanie wielowarstwowego dna – te garnki gastronomiczne zostały wyposażone w podstawę typu sandwich, w której warstwy stali nierdzewnej rozdzielone są warstwą aluminium. Pozwala to na równomierne rozprowadzanie ciepła po powierzchni garnka, dzięki czemu każdy składnik zostanie odpowiednio ugotowany, bez ryzyka przypalenia czy niedogotowania.
- Możliwość używania na każdego rodzaju kuchni – dzięki wykorzystaniu stali nierdzewnej oraz wielowarstwowego dna z pomocą garnków można z powodzeniem gotować zarówno na kuchni gazowej, jak i kuchni indukcyjnej.
- Opcja mycia w zmywarce – garnki specjalne z kranem można bez przeszkód myć w zmywarce, gdyż stal nierdzewna, z której zostały wykonane, nie odbarwia się ani nie koroduje w kontakcie z detergentem.
- Dedykowana pokrywka – garnek z kranikiem wyróżnia dość duża szerokość, przez co samodzielne znalezienie do niego pokrywki mogłoby być trudnym zadaniem. Dlatego w komplecie z każdym garnkiem znajduje się idealnie dopasowana do niego pokrywka, która pozwoli na szybsze ugotowanie składników oraz uchronienie zawartości garnka przed zanieczyszczeniami.
Wybór odpowiedniego garnka z kranem
Podczas wybierania produktu do gotowania ziemniaków lub innych składników w dużej ilości należy dopasować pojemność nowego naczynia do wielkości lokalu gastronomicznego. Jeśli garnek ma być stosowany w niewielkim barze, można rozważyć opcję 25- lub 35-litrową. Natomiast w przypadku dużych restauracji, jadłodajni czy stołówek, w których każdego dnia obsługuje się setki osób, lepszym rozwiązaniem może być garnek o pojemności co najmniej 50 l.
Przy zakupie garnka z kranem warto upewnić się, czy został wyposażony w wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadzające ciepło, a także, czy wykonano go z jednego arkusza nierdzewnej blachy, dzięki czemu nowe naczynie nie będzie przeciekać.
Zapraszamy do przejrzenia wszystkich produktów i wyboru odpowiedniego garnka z kranem. W naszym sklepie ten produkt dostępny jest w wielu pojemnościach, co pozwoli na idealne dopasowanie go do potrzeb lokalu. W razie problemów z wyborem serdecznie zapraszamy do kontaktu!