Separatory do obierzyn z pewnością nie są pierwszym wyborem przy kompletowaniu wyposażenia kuchni w lokalu gastronomicznym – to jednak duży błąd. Ostatecznie to od akcesoriów i detali zależy, czy restauracja lub bar będą działały efektywniej i sprawniej niż konkurencja. Urządzenie do zbierania obierzyn powstających podczas korzystania z obieraczek to właśnie ten element, który zabezpiecza restauracyjne rury przed zapchaniem i minimalizuje ryzyko awarii i niepotrzebnych przestojów.

Dzięki dostępności wielu rozmiarów bez problemu dopasujesz separator do pojemności obieraczki oraz przestrzeni kuchni w Twoim lokalu, a także do rzeczywistego zapotrzebowania. Sprawdź naszą ofertę i zadbaj o każdy szczegóły w Twojej kuchni.

Czytaj więcej >

Do czego potrzebne są separatory obierzyn?

Separator obierzyn do obieraczek gastronomicznych to część maszyny, która służy do oddzielania i usuwania skórki oraz innych odpadów powstałych podczas obierania warzyw i owoców wraz z brudną wodą. Jego głównym zadaniem jest zatrzymanie odpadów i skrobi powstałych podczas korzystania z obieraczki, aby nie dostały się do kanalizacji, dzięki czemu znacznie łatwiej jest utrzymać wysoką wydajność i czystość. Nie tylko jeśli chodzi o urządzenia do obierania warzyw, ale także jeśli chodzi o bezpieczeństwo i efektywność całej kuchni.

Skórki i inne odpady są odprowadzane od obranych produktów i zatrzymywane przez system separatora, którym najczęściej jest sitko kwadratowe lub okrągłe. Dzięki temu obierki nie przedostają się do odpływu – łatwo je wtedy zutylizować lub przetworzyć.

Separator obierzyn w Gastromanii – zalety

  • Wydajnośćmaszyny do obierania ziemniaków i innych warzyw zwiększają wydajność obierania, ponieważ pozwalają na ciągłą pracę maszyn. Minimalizują bowiem ryzyko zapchania kanalizacji i awarii związanych z niedrożnością rur.
  • Higiena – dzięki oddzieleniu odpadów od obranych produktów i zatrzymaniu ich, zanim trafią do odpływu, łatwiej utrzymać higienę i zadbać o odpowiedni przepływ oraz czystość rur. Jest to szczególnie ważne w kuchniach gastronomicznych, gdzie standardy są bardzo wysokie.
  • Oszczędność czasu – automatyczne zatrzymywanie obierek skraca czas potrzebny na czyszczenie i udrażnianie odpływu. Jest to szczególnie istotne w intensywnie pracujących kuchniach restauracyjnych, gdzie maszyny do obierania cebuli bądź ziemniaków użytkowane są każdego dnia.
  • Ochrona kanalizacji – separator pomaga również chronić części odpływów i rur przed uszkodzeniem lub zablokowaniem przez nagromadzone odpady.

Gdzie przyda się separator do obierzyn?

Profesjonalne separatory do obierzyn ze stali nierdzewnej przydadzą się w różnych typach lokali gastronomicznych, gdzie konieczne jest szybkie i efektywne przygotowywanie dużych ilości warzyw i owoców. Te maszyny gastronomiczne sprawdzą się przede wszystkim w:

  • restauracjach,
  • barach szybkiej obsługi,
  • hotelach,
  • firmach cateringowych,
  • stołówkach,
  • fast-foodach,
  • food truckach,
  • przetwórniach spożywczych.