Wszystkie kategorie w dziale Taborety gastronomiczne

Taborety grzewcze dla gastronomii

Taborety grzewcze dla gastronomii przeznaczone są do eksploatacji jako urządzenia wolnostojące w placówkach gastronomicznych, produkcyjnych oraz przemysłowych – wewnątrz pomieszczeń. Urządzenia tego typu ułatwiają przygotowywanie posiłków w dużych garnkach, bez konieczności podnoszenia ich na większą wysokość (płyty grzewcze większości taboretów gastronomicznych znajdują się na wysokości 400 mm). Wśród profesjonalnych taboretów grzewczych znajdziemy taborety grzewcze elektryczne lub indukcyjne, taborety grzewcze gazowe oraz taborety grzewcze elektryczno – gazowe. Wszystkie urządzenia mają podobne zastosowanie i są powszechnie używane w większych zakładach gastronomicznych, gdzie występuje konieczność przygotowywania dużych ilości potraw. Są to zakładowe stołówki, restauracje, hotele, kantyny wojskowe, placówki oświatowe, zakłady karne, jadłodajnie itp. Tego rodzaju urządzenia grzewcze doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie należy przygotować dużą ilość płynów, zup czy wody – stosunkowo niskim kosztem. Są to urządzenia relatywnie tanie – o wiele tańsze, niż ich profesjonalne odpowiedniki, jakimi są kotły warzelne. W przeciwieństwie do kotłów warzelnych, to taborety grzewcze nie są już tak wygodne, ponieważ podczas pracy zawsze należy na płycie grzewczej umieścić odpowiednie naczynie (garnek, rondel lub patelnię).

Czytaj więcej >

Profesjonalne taborety grzewcze w sklepie Gastromania.pl!

W naszej ofercie znajdują się urządzenia grzewcze takich firm jak: Egaz, Stalgast, Hendi, Lozamet, Kromet, Roller Grill oraz wielu, wielu innych. Podczas każdej realizacji proponujemy dobór właściwego urządzenia o odpowiednich dla Państwa potrzeb parametrach, czy sposobie zasilania. Dysponujemy także możliwością produkcji nietypowych taboretów grzewczych dla gastronomii i przemysłu, specjalnie pod indywidualne potrzeby klienta. Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu telefonicznego, aby dowiedzieć się więcej.

Taborety gastronomiczne – bezpieczny montaż

Taborety grzewcze powinno ustawiać się na twardym, niepalnym podłożu i poziomować za pomocą regulowanych nóżek. W przypadku, gdy urządzenie ma być ustawione w pobliżu ścian, przegród, mebli kuchennych, wykończeń dekoracyjnych itp., powinno być one wykonane z materiałów niepalnych lub pokryte odpowiednim niepalnym, izolującym cieplnie materiałem (zaleca się zachować minimalny odstęp od ścian i innych urządzeń, co najmniej 10 cm). Ponadto należy zwrócić uwagę na przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony przeciwpożarowej. Tylko osoba posiadająca uprawnienia do podłączenia urządzeń elektrycznych lub gazowych, może dokonać przyłączenia taboretów grzewczych do źródła zasilania. Warto skorzystać z usług fachowców ze stosownymi uprawnieniami, którzy posiadają odpowiednie narzędzia, umiejętności oraz doświadczenie.

Taborety grzewcze dla gastronomii – budowa

Konstrukcja nośna wykonana jest z reguły ze stali nierdzewnej. Górna część taboretu grzewczego wykonana jest najczęściej ze stali 1.4301. Większość tego typu urządzeń zbudowanych jest tak, iż ukształtowanie płyty zapobiega wlewaniu się do wnętrza urządzenia przelewającej się lub wrzącej zawartości naczynia. Palnik elektryczny lub gazowy stanowi fundamentalną część blatu urządzenia. Układ grzewczy stanowi żeliwna płyta grzewcza w przypadku taboretów elektrycznych, palnik gazowy w przypadku taboretów gazowych oraz płyta indukcyjna w przypadku taboretów indukcyjnych.

Gdzie kupią Państwo taborety gastronomiczne?

Taborety gastronomiczne oraz inne profesjonalne urządzenia, gadżety i akcesoria kuchenne, kupią Państwo w naszym sklepie internetowym Gastromania.pl! Oferujemy nowoczesne rozwiązania i wyselekcjonowane produkty, które są wykonane z materiałów najwyższej jakości, co daje nam gwarancję bezpieczeństwa i wydajności. Zapraszamy do zapoznania się z naszym asortymentem. W przypadku pytań lub wątpliwości – zachęcamy do kontaktu! Pomożemy Państwu wybrać najlepsze rozwiązania.