Wszystkie kategorie w dziale Kostkarki do lodu

Brema to renomowany producent profesjonalnych urządzeń chłodniczych, specjalizujący się w produkcji wysokiej jakości kostkarek do lodu oraz innych rozwiązań chłodniczych. Firma Brema ma bogate doświadczenie na rynku i cieszy się uznaniem klientów na całym świecie. Produkty Brema wyróżniają się doskonałą jakością wykonania oraz niezawodnością działania. Marka dba o standardy produkcji i materiałów, co przekłada się na trwałość i wydajność urządzeń. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą kultowych kostkarek tej znanej marki!

Czytaj więcej >

Brema – doświadczenie i innowacje

Brema to firma od lat obecna na rynku. Już od ponad 30 lat cieszy się niesłabnącym zaufaniem kucharzy, barmanów czy właścicieli restauracji i hoteli. Nie bez przyczyny. Kostkarki do lodu sygnowane logo tej marki to wynik wieloletnich eksperymentów inżynieryjnych. Brema swoje doświadczenie w profesjonalnej branży lodowej ubogaca przez ciągłe poszukiwanie innowacyjności. W ten sposób na swoim koncie ma aktualnie 9 aktywnych patentów technologicznych oraz 10 aktywnych patentów projektowych. Jednym z flagowych osiągnięć firmy jest niewątpliwie automatyczny system mycia, czyli AWS, dzięki któremu można szybko wyczyścić maszynę.

Maszyny do robienia lodu od Bremy zdobywają także liczne certyfikaty i wyróżnienia. Do najważniejszych możemy zaliczyć między innymi UNI EN ISO 9001:2015 i UNI EN ISO 45001:2018, które potwierdzają jakość i bezpieczeństwo produktów oraz ich zgodność z restrykcyjnymi wymaganiami Unii Europejskiej. Jednocześnie Brema jako pierwsza marka zajmująca się wytwarzaniem lodu otrzymała certyfikat produktu MOCA od ICIM.

Kostkarka Brema – rodzaje kostek lodu

Kostkarki firmy Brema słyną także z licznych możliwości wytwarzania różnorodnych rodzajów lodu. Do najpopularniejszych należą:

  • Ice Cube – standardowa kostka lodu o kształcie sześcianu lub prostopadłościanu o zaokrąglonych kątach. Idealna do ogólnego chłodzenia napojów i żywności, restauracjach, barach i klubach,
  • B-Qube – ma kształt sześcianu z ostrymi krawędziami. Świetnie prezentuje się drinkach. Nadają napojom atrakcyjny wygląd,
  • Fast Ice – specjalnie zaprojektowane kostki lodu, które szybko schładzają napoje dzięki zwiększonej powierzchni kontaktu z płynem,
  • Ice Finger – długie i wąskie kostki lodu o kształcie cylindrycznym. Wykorzystywane głównie do schładzania wąskich naczyń i butelek, takich jak szklanki do drinków. Umożliwiają zaserwowanie większej ilości napoju w szklane, ponieważ z reguły są puste w środku,
  • Ice Pebbles – małe kryształki lodu, które mogą być używane do dekoracji i ekspozycji np. owoców morza lub ryb, a także do szybkiego schładzania drinków w shakerach. Przeznaczone między innymi do barów szybkiej obsługi, hoteli bądź dyskotek,
  • Ice Flakes – delikatne płatki lodu, które szybko rozpuszczają się w płynach. Często stosowane w branży gastronomicznej do wyrobu lodowych napojów, mrożenia produktów lub chłodzenia na świeżo podczas ekspozycji. Wykorzystywane także do transportu, jednak raczej na krótkich trasach,
  • Ice Scales – duże, cienkie i płaskie kawałki lodu, które mogą być stosowane do chłodzenia lub mrożenia i utrzymania w świeżości produktów, takich jak ryby, mięso czy owoce na stoiskach spożywczych. Przeznaczone do długotrwałej ekspozycji lub transportu. Wykorzystywane w marketach, hotelach oraz zakładach produkcyjnych i magazynowych z sektora HORECA.

Kostkarki Brema – czym kierować się przy wyborze?

  • Wydajność – zwróć uwagę na wydajność produkcyjną kostkarki, czyli ilość lodu, jaką jest w stanie wytworzyć w określonym czasie. Najczęściej parametr ten podawany jest w kg/24 h.
  • Rodzaj kostek lodu – Brema oferuje różne rodzaje kostek lodu, dlatego też ważne jest dokładne określenie, jakich właściwości oczekujesz od kostek i jakie będzie ich przeznaczenie.
  • Rozmiar i kompaktowość — dokładnie sprawdź wymiary kostkarki, aby upewnić się, że będzie ona pasować do dostępnej przestrzeni w Twojej firmie. Upewnij się, czy urządzenie wymaga podłączenia do wodociągów, czy wybrana kostkarka do lodu chłodzona jest powietrzem (mniejsze zużycie wody). Wyposażenie baru lub restauracji to także kwestia skutecznego zagospodarowania przestrzeni.
  • Funkcje i technologia – zwróć uwagę na dodatkowe funkcje i technologie oferowane przez kostkarkę, takie jak automatyczne czyszczenie, programowalne cykle produkcji lodu, tworzenie kostek metodą natryskową, innowacje konstrukcyjne (np. izolowane ścianki) czy też systemy oszczędzania energii. Ważne jest także to czy posiada zasobnik, czy nie. Wybierz kostkarkę wyposażoną w funkcje, które ułatwią i usprawnią Twoją pracę.