Duszenie mięsa czy warzyw wymaga zastosowania specjalnych garnków – o niewielkiej wysokości i jednocześnie dużej powierzchni. Takie naczynia pozwolą na równomierne uduszenie składników przy użyciu niewielkiej ilości wody i uzyskanie ich wyjątkowego smaku. Proponujemy wytrzymałe garnki do duszenia o różnych pojemnościach – od 1 do nawet 70 litrów. Każdy z nich wykonany został z wysokiej jakości stali nierdzewnej oraz jest wyposażony w wielowarstwowe dno. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi garnkami do duszenia i wyboru odpowiedniego modelu!

Czytaj więcej >

Czym wyróżnia się garnek do duszenia potraw?

Profesjonalne garnki do duszenia mięsa lub warzyw wyróżniają następujące cechy:

  • duża średnica – każdy garnek do duszenia będzie szeroki, co umożliwi umieszczenie w nim składników bez konieczności ich spiętrzania. W taki sposób w garnku można także zmieścić większe składniki w całości, np. rybę lub duże kawałki mięsa. Duża powierzchnia zapewni równomierne podgrzewanie całej potrawy, dzięki czemu w żadnym miejscu nie będzie ani surowa, ani niedogotowana.
  • wysokiej jakości materiał wykonania – do produkcji oferowanych garnków do duszenia wykorzystana została najwyższej jakości stal nierdzewna. To materiał, który zapewnia odpowiednie rozprowadzanie ciepła po całym naczyniu, a także jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne, takie jak zarysowania czy wgniecenia. Ponadto zastosowanie stali nierdzewnej sprawia, że gotowane składniki nie przywierają do powierzchni naczynia, co ułatwia jego czyszczenie.
  • wielowarstwowe dno – odpowiedni garnek do duszenia mięsa powinien być także wyposażony w dno składające się z kilku warstw. Dwie warstwy stali nierdzewnej rozdzielone warstwą aluminium sprawiają, że ciepło zostaje zmagazynowane i równomiernie rozprowadzone po powierzchni dna garnka. W ten sposób ryzyko przypalenia dania staje się znacznie ograniczone.
  • możliwość stosowania na wszystkich rodzajach kuchni – wielowarstwowe dno sprawia również, że garnek do duszenia może być wykorzystywany na każdego rodzaju kuchni – zarówno gazowej, jak i indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej.
  • odpowiednia konstrukcja – oferowane garnki do duszenia potraw zostały wyposażone w specjalnie zakrzywione ranty, które ułatwiają nalewanie wody do naczynia oraz w wygodne, szerokie uchwyty nieprzewodzące ciepła umożliwiające bezpieczne przenoszenie garnka.
  • możliwość mycia w zmywarkach – dzięki zastosowaniu stali nierdzewnej garnki do duszenia mięs można myć w zmywarkach bez obaw o wystąpienie na powierzchni naczynia zacieków ani innych uszkodzeń.

Jak dbać o garnki do duszenia?

Garnek do duszenia może posłużyć w kuchni nawet przez wiele lat. W tym celu należy jednak odpowiednio zadbać o to naczynie – przestrzegać zaleceń producenta oraz odpowiednio je czyścić. Warto pamiętać, aby:

  • nie ustawiać garnka na włączonym palniku albo płycie grzewczej bez zawartości;
  • nie sypać soli kuchennej bezpośrednio do pustego garnka ani nie dodawać jej do zimnej wody, gdyż w ten sposób można by uszkodzić strukturę stali nierdzewnej;
  • przenosić pełny garnek, trzymając go jednocześnie za obu uchwyty;
  • podczas czyszczenia garnka korzystać wyłącznie z detergentów i szczotek przeznaczonych do stali szlachetnej;
  • korzystać z silikonowych lub drewnianych mieszadeł, co zapobiegnie uszkodzeniu powierzchni garnka;
  • wycierać garnek po umyciu, np. z pomocą miękkiej ścierki, dzięki czemu na naczyniu nie powstaną plamy ani zacieki.

Czym kierować się przy wyborze garnka do duszenia?

Wybierając garnki gastronomiczne do duszenia, należy odpowiednio dobrać pojemność nowego naczynia do wielkości i potrzeb lokalu. Jeśli poszukiwany jest garnek do niewielkiego baru, dobrym rozwiązaniem będzie naczynie o pojemności 2,5-5,5 l. W dużej restauracji lepiej sprawdzi się natomiast duży garnek mieszczący nawet 70 l. Warto także zastanowić się, czy w danym lokalu potrzebne będzie naczynie z pokrywką, gdyż nie wszystkie modele są w nią wyposażone. Nie trzeba natomiast martwić się, czy wybrany rodzaj garnka będzie odpowiedni do posiadanego typu kuchni – wszystkie dostępne w naszej ofercie garnki można bez obaw wykorzystywać do przygotowywania potraw zarówno na kuchni gazowej, jak i elektrycznej, ceramicznej czy indukcyjnej.

W przypadku jakichkolwiek problemów z wyborem odpowiedniego garnka do duszenia serdecznie zapraszamy do kontaktu. Doradzimy, jaki model będzie pasował do danego lokalu, a także pomożemy w skompletowaniu reszty wyposażenia. Zachęcamy do zapoznania się z pełną gamą naszych produktów!