-
Multipatelnia elektryczna 55 cm | HENDI, 239605
Netto: Brutto: -
Żarówka do lamp grzewczych | STALGAST, 692510
Netto: Brutto: -
Gofrownica podwójna, 4x6 kratek | HENDI, 212103
Netto: Brutto: -
Salamander – opiekacz 600 | HENDI, 264706
Netto: Brutto: -
Multipatelnia elektryczna 40 cm | HENDI, 239506
Netto: Brutto: -
Kontakt grill 51x50x30 cm, 3 kW | POTIS, PK 2745
Netto: Brutto: -
Urządzenie do smażenia pączków | BESTRON, DCPM12
Netto: Brutto: -
Mikrofalówka gastronomiczna 25 l, 1 kW | HENDI, 281352
Netto: Brutto: -
Toster kanapkowy z 6 klamrami, 3 kW | HENDI, 262214
Netto: Brutto: -
Przelotowy toster pojedynczy 1,34 kW | HENDI, 261200
Netto: Brutto: -
Szczypce na tosty 10x34x6,4 cm | HENDI, 262801
Netto: Brutto: -
Patelnia elektryczna – uchylna 74 l, 12 kW | EGAZ, PE-2
Netto: Brutto: -
Opiekacz kwarcowy GN 1/1 | HENDI, 264409
Netto: Brutto:
Urządzenia grzewcze
(6860)Wszystkie kategorie w dziale Urządzenia grzewcze
- Patelnie gastronomiczne
- Kuchnie i trzony gastronomiczne
- Frytownice gastronomiczne
- Grille i rożna gastronomiczne
- Kotły gastronomiczne
- Bemary gastronomiczne
- Warniki gastronomiczne
- Urządzenia do gyrosa, kebaba
- Naleśnikarki gastronomiczne
- Gofrownice dla gastronomii
- Opiekacze i tostery
- Salamandry gastronomiczne
- Taborety gastronomiczne
- Podgrzewacze gastronomiczne
- Piece dla gastronomii
- Piekarniki gastronomiczne
- Kuchnie mikrofalowe
- Akcesoria do bloków termicznych
Urządzenia grzewcze w technologi gastronomicznej
W celu uzyskania korzystnych właściwości dla przygotowywanych dań i potraw – ich zapachu, wyglądu, konsystencji oraz smaku niemal zawsze są one poddawane obróbce termicznej. Dlatego wyjątkowo ważnym elementem każdego lokalu gastronomicznego są wysokiej jakości, odpowiednio dobrane pod względem parametrów profesjonalne urządzenia grzewcze. W Gastromania.pl proponujemy szeroki wybór urządzeń do obróbki termicznej z wielu półek cenowych i jakościowych dla każdego rodzaju działalności gastronomicznej wielu uznanych producentów. Urządzenia grzewcze są podstawą dla cateringu, profesjonalnych kuchni restauracyjnych, hotelowych, szkolnych oraz zakładowych, fastfoodów, jadłodajni, stołówek czy zakładów przetwórstwa spożywczego (masarnie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa owoców). Wszystkie urządzenia grzewcze dla gastronomii można podzielić według wielu kryteriów, jednak najistotniejszym będzie podział ze względu na zastosowanie oraz rodzaj obrabianego cieplnie produktu. Możemy tu dokonać podziału na:
- profesjonalne taborety, trzony, kuchnie, kuchenki i palniki – gazowe oraz elektryczne,
- gastronomiczne kuchenki mikrofalowe,
- bemary, warniki do wody, ryżu oraz makaronu,
- wędzarnie, komory wędzarnicze,
- płyty grillowe – gazowe oraz elektryczne,
- kotły warzelne – gazowe, elektryczne oraz parowe,
- piekarniki, piece cukiernicze i piekarnicze oraz piece konwekcyjno-parowe,
- frytkownice gastronomiczne i smażalniki do pączków lub churros – gazowe oraz elektryczne,,
- patelnie gastronomiczne – gazowe oraz elektryczne,
- rożna do kurczaków, prosiaków oraz maszyny do kebaba,
- naleśnikarki oraz gofrownice,
- tostery, salamandry, opiekacze oraz grille kontaktowe,
Wśród produktów znajdujących się w kategorii urządzeń grzewczych znajdziemy także niezbędne akcesoria montażowe: podstawy, listy łączeniowe czy drzwi do podstaw urządzeń do obróbki termicznej. Urządzenia grzewcze możemy także podzielić na urządzenia wolnostojące, urządzenia nastolne oraz urządzenia modułowe do wyboru spośród linii 390, 600, 640, 650, 700, 750, 900 a nawet 1100. Liczba ta odnosi się do szerokości urządzeń grzewczych w milimetrach – urządzenia z tej samej linii można złożyć w tzw. ciągi technologiczne.
Ciągi technologiczne, bloki termiczne i wyspy grzewcze
Profesjonalne ciągi gastronomiczne składają się z elementów grzewczych specjalnie dostosowanych do tego celu. Wiekszość podstawowych urządzeń grzewczych takich jak: patelnie elektryczne i gazowe, kuchnie z piekarnikiem, frytownice gastronomiczne, płyty grillowe i grille lawowe, kotły warzelne, profesjonalne bemary czy warniki do makaronu produkowane są w sposób umożliwiający złożenie ich w ciągi technologiczne (linia urządzeń umieszczona w jednym ciągu np: pod ścianą) lub wyspy grzewcze (ciąg urządzeń ułożony centralnie w pomieszczeniu w formie wyspy). Poszczególne elementy wchodzące w skład ciągów kuchennych nazywamy wtedy blokami lub modułami termicznymi i wszystkie te urządzenia, podstawy, listy montażowe a także moduły neutralne wchodzą w skład tak zwanych * modułowych ciągów technologicznych*. Kuchenne ciągi grzewcze, w zależności od producenta charakteryzują się przede wszystkim jednakowym designem – czyli wszystkie elementy wchodzące w skład ciągu kuchennego czy wyspy grzewczej utrzymane są w jednakowej lini stylistycznej i wyglądają bardzo profesjonalnie (niektórzy producenci wykonują wręcz ozdobny design dla takich urządzeń co umożliwia stworzenie kuchni otwartej w której klienci obserwują pracę kucharzy). Ponadto wszystkie urządzenia wchodzące w skład ciągów technologicznych można ze sobą połączyć za pomocą śrub montażowych lub odpowiednich zaczepów, w taki sposób iż pomiędzy blatami poszczególnych elementów nie istnieje żadna zbędna przestrzeń lub szczeliny w których mogłyby się gromadzić odpady kuchenne, tłuszcz bądź brud. Dodatkowo, skręcone ze sobą urządzenia uniemożliwiają przesuwanie się elementów co wpływa na komfort pracy i całościowa estetykę pomieszczenia kuchennego. Ważną zaletą modułowych ciągów gastronomicznych jest także fakt iż w przypadku montażu wysp kuchennych w restauracjach wszystkie przyłącza takie jak: prąd elektryczny 230 V oraz 400 V, gaz, woda można podłączyć w sposób niewidoczny co także wpływa na ergonomię pracy i estetykę. Profesjonalną linię kuchenną należy odpowiednio zaprojektować pod potrzeby danej restauracji – jako Gastromania świadczymy w tym zakresie profesjonalne usługi.