Od ponad 30 lat Telme jest firmą, której pracownicy wciąż z tym samym entuzjazmem i pasją kontynuują podnoszenie standardów wydajności włoskich maszyn do produkcji lodów. Dzięki długoletniemu doświadczeniu oraz wysokiej jakości produktom, przedsiębiorstwo działa na każdym kontynencie we współpracy z międzynarodową siecią sprzedaży, której częścią jest także sklep Gastromania.pl. Oferta Telme to 50 różnych modeli maszyn i urządzeń wspomagających produkcję lodów włoskich jak i lodów rzemieślniczych. Dzięki doświadczeniu, wiedzy, stałym inwestycjom i modernizacjom produkty Telme zawsze były i są w stanie sprostać wyzwaniom branży lodziarskiej na całym świecie.

Czytaj więcej >

Produkty Telme i doświadczenie w branży lodziarskiej i cukierniczej

Katalog produktów Telme obejmuje blisko 50 produktów przeznaczonych i niezbędnych dla cukiernictwa, piekarnictwa, lodziarstwa oraz gastronomii:

  • seria multifunkcyjnych urządzeń Ribot – przeznaczonych dla branży gastronomicznej, lodziarskiej, cukierniczej i piekarniczej a także czekoladziarni. Wielofunkcyjne urządzenia Ribot potrafią miksować, mieszać w obydwu kierunkach, ciąć, rozdrabniać, gotować, podgrzewać, pasteryzować, temperować, schładzać, frezować oraz mrozić. Wszystkie procesy mogą być programowalne w czasie i ustawiane w dowolnej kolejności według życzenia klienta. Ribot to sprzęt o nieograniczonych wręcz możliwościach, nie mających sobie równych na rynku, zdolny zaspokoić wymagania nawet zakładów przemysłowych w produkcji testowych, niewielkich partii produktu np: w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców jako serce każdej salki technologicznej.
  • seria pasteryzatorów do lodów o pojemnościach od 30 do 180 litrów. Lodziarnie, producenci lodów rzemieślniczych to miejsca w których do produkcji własnej, zdrowej oraz zgodnej z wymogami mieszanki niezbędny jest właśnie wysokiej jakości pasteryzator sterowany w przejrzysty i intuicyjny sposób.
  • seria pionowych frezerów Practica i EcoGel VBF, chłodzonych wodą lub powietrzem o wydajnościach od 25 do 160 litrów na godzinę,
  • seria poziomych frezerów HBF chłodzonych wodą o wydajności od 70 do 100 litrów na godzinę,
  • urządzenie Variofill – maszyna na sprężone powietrze do napełniania lodów w kubkach, do naczyń i pojemników, do użytku z produktami spożywczymi i niespożywczymi. Urządzenie może pracować z lodami rzemieślniczymi zawierającymi nawet 10 mm kawałki owoców, nugatu, suszonych owoców, granulek itp.
  • seria urządzeń do produkcji kremów CremaGel o wydajnościach o 1 do 10 kg na cykl. Za pomocą tych urządzeń można wykonać wiele mas, nadzień i kremów wykorzystywanych w cukiernictwie np.: crème anglaise, krem maślany, krem bavarian, dżem owocowy, sos owocowy, sos nocella, mus, lukier, panna cotta, zabaione, krem kataloński, pudding, sos karmelowy, żelatyna, ptasie mleczko itp.
  • seria urządzeń PastoGel o wydajnościach od 10 do 60 litrów na godzinę to maszyny Combi przeznaczone do pasteryzowania i frezowania lodów w jednym cylindrze pionowym,
  • seria urządzeń CombiGel o wydajnościach od 15 do 60 litrów na godzinę to maszyny Combi wyposażone w dwa cylindry pionowe umożliwiające mieszanie i pasteryzowanie jednego smaku w tym samym czasie, co inny produkt, który jest mieszany i mrożony
  • seria urządzeń HBF Combi o wydajnościach od 50 do 70 litrów na godzinę z cylindrem poziomym oraz pojemnikiem podgrzewającym, nadaje się do wyrobu lodów przy użyciu specyficznej receptury smakowej, na przykład czekolady w różnych jej typach: biała, mleczna, ciemna, gorzka itp. Maszyny wyposażone w zbiornik grzewczy o pojemności pozwalającej na przygotowanie dla każdego produktu dużych ilości aromatyzowanego syropu, bazy mlecznej lub syropu owocowego czy cukrowego. Urządzenia wyposażone w oddzielne ogrzewanie i chłodzenie do sekwencyjnej produkcji.
  • seria urządzeń TermoCrema o wydajnościach od 15 do 60 kilogramów na cykl nadaje się do mieszania, miksowania i blendowania z optymalną prędkością i w temperaturze regulowanej w zakresie od +1 do + 105 ° C. Maszyny stosowane są do obróbki takich składników jak mleko, śmietana, mleko w proszku, mąki, owoce, cukier, dekstroza, jaja, emulgatory, stabilizatory itp. niezbędne do klasycznych kremów, ciast i wypieków, produktów gastronomicznych i różnych mieszanek i baz lodowych
  • seria stołowych i wolnostojących grawitacyjnych maszyn SoftGel do lodów miękkich i jogurtu mrożonego z pompami ciśnieniowymi oraz bez, stworzone zgodnie z zasadą, że to, z czego nie są zbudowane, nie może się zużyć ani ulec uszkodzeniu. Maszyny łatwe w użyciu, wymagające wyjątkowo prostej i krótkotrwałej konserwacji.
  • seria automatów do bitej śmietany Prima z wyświetlaczem temperatury,
  • seria automatów do bitej śmietany Beta z wyświetlaczem temperatury, ręcznym i elektronicznym dozowaniem porcji oraz automat do bitej śmietany Continuo z funkcją stałego dozowania,
  • seria stołowych i wolnostojących frezerów do lodów Gel oraz Poker to profesjonalne automaty do lodów z ręcznym i automatycznym wyciągiem i sterowaniem elektromechanicznym. Mieszają i zamrażają, wprowadzając powietrze do mieszanki. Jednorodna obróbka cieplno-mechaniczna wytwarza delikatne kremowe lody. Mogą także produkować klasyczną granitę i tradycyjny sorbet. Zasilane prądem jednofazowym wymagają jedynie minimalnej konserwacji. Idealne dla gastronomii i restauracji chcących produkować własne lody.
  • seria mobilnych frezerów GelShow to profesjonalne automaty do lodów z ręcznym wyciągiem, przeznaczone do produkcji lodów w galeriach handlowych, na festynach, imprezach cateringowych oraz plenerowych oraz wszelkich miejscach które wymagają mobilności urządzeń.