Opary kuchenne zawierają mikroskopijne cząsteczki tłuszczu, które osadzają się na wszelkich możliwych powierzchniach - to efekt uboczny gotowania w każdej kuchni. Jednym ze sposobów ograniczających jego oddziaływanie i zasięg jest montaż okapu, który odpowiada za absorbcję i efektywne odprowadzanie zapachów i oparów powstających podczas gotowania. Jednak aby okap spełniał swoją rolę, był wydajny, estetyczny i działał bez zarzutu, należy go regularnie czyścić i konserwować.
Wyciąg i pochłaniacz kuchenny
Okapy kuchenne można podzielić ze względu na ich budowę (okapy centralne i okapy naścienne), materiał z jakiego zostały wykonane oraz sposób działania. Ostatnia klasyfikacja wyróżnia dwa rodzaje okapów kuchennych: wyciąg, czyli okap podłączony do systemu wentylacyjnego oraz pochłaniacz, czyli urządzenie działające w trybie zamkniętym. Wyciąg usuwa wilgotne powietrze, parę wodną, zapachy i inne zanieczyszczenia na zewnątrz budynku, natomiast pochłaniacz absorbuje opary za pomocą filtra węglowego, a oczyszczone powietrze wraca do kuchennej przestrzeni.
Okapy centralne sprawdzają się idealnie w kuchniach, w których mamy do czynienia z wyspowym usytuowaniem urządzeń do obróbki termicznej lub całych ciągów technologicznych. Okapy naścienne polecane są zarówno do kuchni domowych, jak i profesjonalnie wyposażonych przestrzeni w lokalach gastronomicznych. Wyróżniamy tu okapy o kształcie skrzyniowym, skośnym oraz trapezowym, z indukcyjnym, kompensacyjnym, kompensacyjno-indukcyjnym oraz wywiewnym trybem pracy.
Czyszczenie okapu kuchennego z tłuszczu
Do czyszczenia okapu kuchennego rekomendowane są profesjonalne środki do odłuszczania. Często są to preparaty uniwersalne w postaci koncentratu, za pomocą których usuniemy tłuszcz nie tylko z okapu, ale również ze ścian, blatów kuchennych, posadzek i wszelkich urządzeń gastronomicznych. W domowej kuchni oprócz środków profesjonalnych mamy do dyspozycji inne sprawdzone rozwiązania.
Jeśli okap spełnia funkcję pochłaniacza z wbudowanymi filtrami, oprócz regularnego czyszczenia obudowy i jego wnętrza należy pamiętać o ich czyszczeniu, ponieważ to właśnie filtr odpowiada za neutralizację zapachów, zatrzymywanie drobnoustrojów oraz pary wodnej zawierającej mikrocząsteczki tłuszczu. W większości przypadków z czyszczeniem filtra poradzi sobie zmywarka do naczyń. W przypadku silniejszego lub bardziej utrwalonego zabrudzenia przed włożeniem filtra do zmywarki należy zanurzyć go na kilkanaście minut w roztworze z profesjonalnym preparatem do czyszczenia lub w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej lub octu. Innym sposobem na pozbycie się tłuszczu z filtra jest użycie płynu do mycia naczyń, który należy rozpuścić w gorącej wodzie i w tak przygotowanym roztworze umieścić filtr na 15-20 minut. Po tym czasie oczyszczamy filtr z tłustego osadu za pomocą szczotki z twardym włosiem. W obu przypadkach po umyciu opłukujemy dokładnie filtr pod bieżącą, gorącą wodą i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Warto pamiętać, że w zmywarce można myć tylko filtry wykonane ze stali nierdzewnej, wybierając krótki program z temperaturą ok. 50-60 stopni Celsjusza.
W przypadku okapów z filtrem węglowym sprawa jest jasna - należy go wymienić po jakimś czasie na nowy. Jak często wymieniać filtr tego typu? To zależy od modelu okapu, jednak zazwyczaj rekomendowana jest wymiana po ok. pół roku intensywnej pracy. Droższe filtry węglowe typu Long Life wystarczają na ok. 3 lata pracy. Należy je myć co ok. 3-6 miesięcy.
Jak często czyścić metalowy filtr okapu
Metalowe filtry w okapach powinny być czyszczone co najmniej raz w miesiącu, a jeśli kuchnia pracuje w trybie ciągłym po kilkanaście godzin dziennie, rekomendowane jest częstsze czyszczenie filtra. Zbyt duża ilość zatrzymanego tłuszczu zmniejsza drożność otworów w siateczce, przez co okap zaczyna przepuszczać mniej powietrza. Jego wydajność spada, a urządzenie zaczyna pracować głośniej. Zaniedbanie regularnego czyszczenia prowadzi w efekcie do konieczności wymiany filtra na nowy.