-
Najważniejsze zasady zdrowego smażenia
Zanim przejdziemy do konkretów, zacznijmy od definicji. Proces smażenia jest jednym z rodzajów obróbki termicznej z wykorzystaniem rozgrzanego tłuszczu. Smażenie, w zależności od techniki, może mieć różny przebieg i odbywać się w różnej temperaturze, która zazwyczaj waha się między 130 a 220°C, a w przypadku smażenia beztłuszczowego wynosi ok. 250°C. Smażenie sprawia, że w potrawie dochodzi do zmian wpływających korzystnie na jej smak, aromat i wygląd, jednak warto znać proste zasady, dzięki którym usmażone produkty będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowsze - mniej kaloryczne i wolne od szkodliwych związków.
-
Szkodliwość kuchenki mikrofalowej - prawda czy fałsz?
Przeczytaj > -
HACCP w gastronomii - najważniejsze informacje
Przeczytaj > -
Branża gastronomiczna w czasach koronawirusa
Przeczytaj > -
Jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy?
Przeczytaj > -
Ujemne kalorie - co to takiego i jak stosować je w diecie?
Przeczytaj > -
Jakie warzywa są najlepsze na odporność
Przeczytaj > -
Czy słodziki są szkodliwe?
Przeczytaj > -
Dekofeinizacja - co to takiego?
Przeczytaj > -
Co muszę wiedzieć zanim wypiję kolejną kawę
Przeczytaj > -
Kto nie powinien pić kawy - wpływ kawy na nasz organizm
Przeczytaj >