Radełko do pizzy - co to jest i do czego służy?
Klienci odwiedzający restaurację bądź pizzerię i zamawiający ten włoski, pyszny specjał, chcą się odprężyć, porozmawiać, mile spędzić czas i zjeść coś pysznego w gronie najbliższych - rodziny i przyjaciół. Jedzenie powinno im sprawiać przyjemność i nie być skomplikowaną czynnością. Jak zatem poczuje się gość, który chcąc oderwać kawałek od swojej pizzy nie będzie mógł tego zrobić, gdyż będzie ona źle pocięta? Może poczuć się sfrustrowany i zły oraz zacząć próbować odkroić kawałki pizzy swoim nożem, co nie będzie łatwe. Nikt z nas nie lubi czekać, zwłaszcza na jedzenie i zwłaszcza wtedy, kiedy jest się głodnym, a brzuch zaczyna wydawać charakterystyczne, burczące odgłosy. Żeby uniknąć tak nieprzyjemnej sytuacji, każda restauracja powinna mieć na wyposażeniu porządne radełko do pizzy, które zapobiegnie tego typu sytuacjom.
Radełko klasyczne, czy karbowane?
Radełko do pizzy to urządzenie, dzięki któremu w szybki sposób pokroisz pizzę oddzielając jej kawałki od siebie. Jest to świetny gadżet, dzięki któremu Twoja pizza zawsze będzie perfekcyjnie pokrojona. Na rynku można dostać dwa rodzaje radełek - zwykłe, z prostym ostrzem oraz karbowane, którego ostrze jest pokryte specjalnymi "ząbkami". Które warto wybrać? W swojej pizzerii bądź restauracji powinno się posiadać zarówno jedną, jak drugą wersję radełka. Radełko do pizzy zwykle świetnie sprawdzi się do krojenia klasycznych pizzy, jak pizza Margherita czy Capriciosa. Z tym urządzeniem pokroisz te pizze szybko i sprawnie bez większego problemu. Ten typ radełka nada się również do pizzy, która zrobiona jest na cienkim cieście. Natomiast radełko karbowane będzie idealnym rozwiązaniem dla pizz, które zawierają bardzo duże ilości składników i są grube, jak na przykład pizza Kebab, czy pizza Rzeźnicka. Radełko karbowane fantastycznie pokroi również grube ciasto. Jeżeli w swojej restauracji serwujesz pizze zarówno na cienkim, jak i na grubym cieście, to powinieneś zaopatrzyć się zarówno w radełko zwykłe, jak i karbowane.
Czy radełko do pizzy jest wygodne w użyciu?
Radełko do pizzy jest bardzo wygodne w użyciu, gdyż większość modeli posiada plastikową, nieślizgającą się w ręku rączkę. Można również spotkać radełka z rączką metalową, natomiast to jest już wyższa półka cenowa. Średniej wielkości radełka mają średnicę około 10 cm, a ostrza są wykonane ze stali nierdzewnej, dzięki czemu można je myć zarówno ręcznie, jak i w specjalnej zmywarce gastronomicznej. Do jego mycia należy natomiast stosować specjalne preparaty do stali nierdzewnej, dzięki którym nasze urządzenie pozostanie w dobrej kondycji i posłuży nam przez bardzo długi czas. Jeżeli chcesz zadbać o komfort i zadowolenia swoich gości, to koniecznie powinieneś zainwestować w radełka do swojej restauracji, pizzerii, czy baru. Ten prosty, niedrogi gadżet usprawni i ułatwi Twoją pracę, gdyż jest banalnie prosty w użyciu. Możesz wykorzystywać go również do krojenia innych rzeczy niż pizza na przykład: ravioli, ciasta do pierogów, czy domowego makaronu.