Wino wymaga odpowiedniego serwisu nie tylko w restauracji, ale także w domowym zaciszu w gronie przyjaciół lub rodziny. Nalewanie wina wydaje się prostą czynnością sprowadzającą się do otwarcia butelki i doboru odpowiednich kieliszków, jednak sprawa jest bardziej złożona. Kultura picia wina i poprawny serwis tego szlachetnego trunku rządzą się kilkoma zasadami. Warto je zapamiętać, aby spotkanie, w którym ważną rolę odgrywa markowe wino, było, niezależnie od jego rodzaju, zgodne z ogólnie przyjętą etykietą. Jak więc robić to profesjonalnie? Poznajmy najważniejsze reguły.
Rodzaj wina, odpowiednia temperatura i kolejność podawania
Na początek ogólna zasada: butelkę wina powinno się otwierać na co najmniej godzinę przed nalaniem do kieliszków. Dotyczy to szczególnie wina czerwonego, które potrzebuje czasu, aby wszystkie złożone aromaty zostały uwolnione i były dobrze wyczuwalne w trakcie degustacji. Przed podaniem każde wino warto spróbować, aby przekonać się, czy w smaku nie pojawiły się niepożądane nuty, które mogłyby wpłynąć negatywnie na doznania gości. Otwarte wino należy zamknąć, wykorzystując oryginalny korek lub specjalny zamykacz do butelek.
Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura serwowania wina, która jest różna dla poszczególnych rodzajów. Wino białe powinno zostać schłodzone do 8-10°C. Wino różowe najlepiej smakuje, gdy ma temperaturę 10-12°C, a wino czerwone, w zależności od tego, czy jest to wino lżejsze (np. Sauvignon Blanc lub Beaujolais), czy cięższe, czyli dobrze zbudowane (np. Cabernet Sauvignon lub Syrah), należy podawać w temperaturze między 12 a 18°C. Im cięższe wino, tym wyższa temperatura serwowania. Aby upewnić się, czy alkohol osiągnął optymalną temperaturę, warto mieć na wyposażeniu termometr do wina.
Jeśli w trakcie wykwintnej kolacji zamierzamy podać kilka butelek wina, warto trzymać się sprawdzonej zasady dotyczącej kolejności serwowania. Wina lżejsze powinny pojawić się na stole przed cięższymi, a wytrawne przed słodszymi.
Właściwy dobór kieliszków do wina
Właściwy dobór kieliszków to kolejna kwestia, której zasady warto przyswoić. Ważne jest nie tylko to, co pijemy, ale również w czym. Parametry kieliszków decydują w dużym stopniu o tym, jak wino będzie smakować. Na co więc zwrócić uwagę, wybierając kieliszki do wina? Niezależnie od jego rodzaju, należy pamiętać o jednej podstawowej zasadzie: wino podaje się wyłącznie w przezroczystym szkle. Transparentne szkło uwidacznia kolor i umożliwia ocenę stopnia klarowności serwowanego trunku.
Kieliszki do wina białego powinny charakteryzować się smukłą, długą nóżką oraz wąską, niezbyt dużą czarką. Taki kształt sprzyja wolniejszemu uwalnianiu subtelnych aromatów. Kieliszek wypełniamy białym winem najwyżej do połowy jego wysokości. Kieliszki do czerwonego wina powinny być nieco wyższe i posiadać pękatą, osadzoną na długiej nóżce czarkę przypominającą nieco kwiat tulipana, dzięki której wino zostanie optymalnie napowietrzone, a wpływ tanin na smak ograniczony. Dobierając kieliszek do czerwonego wina, warto kierować się sprawdzoną zasadą: im starsze i cięższe wino, tym większa i bardziej pękata czarka. Nalewając czerwone wino, kieliszek wypełniamy do 1/3 wysokości. Kieliszki do lżejszego wina różowego mogą mieć podobne parametry jak kieliszki do wina białego, ale powinny mieć nieco mniejszą pojemność i delikatnie rozszerzoną czarkę. Cięższe i bardziej wytrawne wina różowe można podawać w kieliszkach z wyższą i zwężającą się ku górze czarką.
W jaki sposób obchodzić się z butelką i co zrobić z otwartym winem
Butelkę wina o optymalnej temperaturze powinno się otwierać w pozycji pionowej. Przed odkorkowaniem wino nie powinno być wstrząśnięte, dlatego całą operację należy wykonać z dużą uwagą. Do sprawnego otwarcia butelki wina służą profesjonalne otwieracze barmańskie. Zanim jednak wkręcimy końcówkę korkociągu w korek, musimy usunąć nożykiem folię zabezpieczającą. Końcówkę korkociągu należy wkręcić do mniej więcej ¾ długości korka - warto zwrócić na to baczną uwagę. Jeśli nawiercimy korek zbyt głęboko, jego okruchy dostaną się do wnętrza butelki oraz do kieliszków w trakcie nalewania. Po wyciągnięciu korek warto powąchać i sprawdzić, czy nie ma na nim pleśni. Jeśli wyczuwalny jest jedynie lekki zapach wina, a na korku nie ma żadnych podejrzanych śladów, wino jest zdrowe i po wytarciu szyjki butelki można rozlewać je śmiało do kieliszków. Butelkę, tak jak robią to profesjonaliści, warto zaprezentować wszystkim zebranym przy stole. Należy pamiętać, że butelką nie dotykamy ich krawędzi, a napełnianie odbywa się zawsze z prawej strony gościa. Niektórzy trzymają się także zasady, że wino w pierwszej kolejności degustuje gospodarz, który ocenia barwę, aromat i smak. Przed pierwszym łykiem wino należy delikatnie zmieszać, zakręcając kieliszkiem.
Co zrobić z butelką otwartego wina przed całkowitym opróżnieniem? Jeśli towarzyszy nam wino czerwone, możemy pozostawić je na stole, natomiast jeśli pijemy wino białe lub różowe, po napełnieniu pierwszych kieliszków zakorkowaną butelkę wkładamy do specjalnej misy wypełnionej lodem.
Foodparing, czyli jak dobrać wino do określonych potraw
Warto pamiętać, że wino powinno być dobrane tak, aby łączyło się optymalnie z przekąskami i potrawami, które znajdą się na stole. Wiedza na temat łączenia wina z jedzeniem pomaga podkreślić smak i wydobyć wszystkie złożone aromaty. Jakimi zasadami powinniśmy się więc kierować?
Potrawy z mięsa czerwonego, a więc z wieprzowiny, wołowiny, baraniny i dziczyzny, komponują się najlepiej z wytrawnym winem czerwonym. Do delikatniejszego mięsa drobiowego, jagnięcego i cielęcego oraz do ryb, owoców morza i dań warzywnych oraz orientalnych podajemy wytrawne i półwytrawne wino białe lub wytrawne wino różowe. Czerwone wina wytrawne i półwytrawne pasują także do potraw z grzybów oraz tłustych, wyrazistych w smaku serów. Do deserów, ciast, lodów oraz kawy serwujemy białe albo czerwone wina półsłodkie lub słodkie.
Wino jest alkoholem regionalnym. Warto to wykorzystać i dobrać gatunek do potraw pochodzących z określonej tradycji kulinarnej.