Kieliszki szklane to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego serwującego drinki i koktajle na bazie różnych gatunków alkoholi. Każdy klasyczny i autorski drink wymaga odpowiedniego, dedykowanego naczynia, które służy nie tylko przyjemnej konsumpcji, ale również, a może przede wszystkim estetyce, co w przypadku drinków ma oprócz smaku istotne znaczenie. Odpowiednia szklanka powinna być przypisana każdemu rodzajowi napoju, który oferujemy. Klasyczne drinki wymagają tradycyjnych szklanek, natomiast drinki autorskie można serwować w naczyniu, które służy najlepiej opracowanej recepturze.
Pojemność i estetyka
Składniki większości drinków wymuszają określoną pojemność szklanki, a jej estetyka, wysokość i kształt, przypisane są najpopularniejszym, klasycznym recepturom. Każdy profesjonalny barman powinien znać doskonale jaki rodzaj szklanki dobrać do zamówionego drinka. Prawidłowy dobór naczynia omówimy na przykładzie kilku popularnych drinków, których nie może zabraknąć w dobrze funkcjonującym drink barze czy też lokalu serwującym napoje alkoholowe.
Tradycyjna Margarita, czyli mix tequili, likieru triple sec oraz soku z cytryny lub limonki to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Kieliszki do Margerity przypominają najczęściej odwrócone, meksykańskie sombrero. Kolejny wciąż bardzo popularny drink - Krwawą Merry, podaje się zazwyczaj w wysokiej, smukłej szklance typu high-ball. Doskonałym przykładem takiej szklanki jest Longdrink Convention o pojemności 390 ml wyprodukowana przez niemiecką firmę Schott Zwiesel. Krwawa Merry w takiej szklance prezentuje się elegancko. Innym chętnie zamawianym klasycznym drinkiem jest Mohito - orzeźwiający mix na bazie białego rumu, wody gazowanej, kruszonego lodu, cukru, limonki i mięty. Najczęściej bywa serwowany w wysokiej szklance o prostych ściankach pozbawionych zdobień i solidnym dnie. Modny Cosmopolitan, który składa się z wódki o smaku limonki, Cointreau oraz soków z limonki i żurawiny powinno podawać się w wąskim, rozszerzającym się delikatnie ku górze kieliszku. Popularny drink White Russian - mix wódki, likieru kawowego i śmietanki najlepiej prezentuje się niskiej szklance z solidnym dnem, natomiast słonecznej PiñaColadzie, która składa się z białego rumu, mleczka kokosowego i soku ananasowego najlepiej służą kieliszki do koktajli z krótką nóżką i wysokimi ściankami pobawionymi jakichkolwiek zdobień.
Ważne przy wyborze
Przy wyborze szklanek i kieliszków do drinków warto zwrócić uwagę na właściwy dobór. Zastanowić się jakie rodzaje drinków chcemy serwować, a następnie wybrać dedykowane im naczynia. Poszukując odpowiednich kompletów należy zwrócić uwagę na jakość szkła oraz takie detale, jak kształt, wysokość, długość i grubość nóżek, rodzaj dna, zdobienia i wykończenia. Z pewnością nie warto oszczędzać na jakości szkła - tańsze szklanki i kieliszki łatwiej uszkodzić lub stłuc w trakcie codziennej eksploatacji lub zmywania w zmywarce, co wiąże się z koniecznością częstego uzupełniania braków, co niepotrzebnie generuje dodatkowe koszty. Lepiej raz, a dobrze. Poza tym klienci potrafią odróżnić najczęściej jakość szkła, w którym serwowane są drinki i dla większości nie jest to obojętne. Jakość szkła i estetyka naczynia pomaga uwiarygodnić cenę, która w niektórych przypadkach, zależnych od profilu, rangi i prestiżu miejsca, w którym mieści się lokal, potrafi być naprawdę wysoka.
Szklanki i kieliszki to nie wszystko
Gdy zainwestujemy już w kilka kompletów odpowiednich szklanek i kieliszków, warto zadbać o akcesoria barmańskie, bez których profesjonalne przyrządzenie drinka jest trudne, a efekt zazwyczaj niezadowalający. Bardzo ważne jest nie tylko fakt jak podawane są drinki, ale również kto i jak je przyrządza. Profesjonalny barman może być prawdziwym magnesem i wizytówką miejsca, niezależnie od profilu działalności. Jeśli nie możemy znaleźć profesjonalnego barmana o nienagannej prezencji i ciekawej osobowości, warto zainwestować w odpowiednie szkolenia dla pracowników.