Termoizolacyjne torby i pojemniki do transportu żywności cieszą się coraz większą popularnością. Pandemia koronawirusa i związany z nią tzw. lockdown wymusiły na lokalach gastronomicznych nowy, mocno ograniczony model funkcjonowania. Przez jakiś czas jedzenie można było zamawiać jedynie z odbiorem osobistym lub z dowozem. Taka sytuacja spowodowała masowy wysyp firm pośredniczących w dostarczaniu posiłków pod wskazany adres. Każda z nich korzysta z termoizolacyjnych plecaków i toreb. Korzystają z nich również często firmy cateringowe oraz restauracje i pizzerie realizujące dowozy samodzielnie. Przyjrzyjmy się więc termoizolacyjnym torbom i pojemnikom nieco bliżej i poznajmy je także od środka.
Konstrukcja toreb termoizolacyjnych
Torby termoizolacyjne i plecaki, mimo tego, że różnią się kształtem i pojemnością, mają z reguły podobną konstrukcję i są wyprodukowane najczęściej z wytrzymałego poliestru lub odpornego na przetarcia nylonu. Rdzeń termoizolacyjny wykonany jest zazwyczaj z pianki poliuretanowej o zróżnicowanej grubości, a pokrycie wewnętrzne z wodoszczelnej i odpornej na trwałe zabrudzenia tkaniny PCW (powlekana tkanina poliestrowa), która nie chłonie zapachów. Większość modeli posiada wewnątrz usztywnienia zabezpieczające przewożone posiłki. Termoizolacyjna funkcja sprawia, że można w nich transportować zarówno posiłki gorące, jak i mocno schłodzone.
Rodzaje toreb termoizolacyjnych
Niektóre modele toreb termoizolacyjnych przeznaczone są do transportu konkretnych produktów (np. pizzy lub zup), inne dostosowane są do określonego rodzaju transportu - roweru, skutera lub samochodu.
Torby i plecaki na pizzę mają różną pojemność i mieszczą od dwóch do kilkunastu sztuk. Wykonane są najczęściej z poliestru i nylonu, a wnętrze wzmocnione jest zazwyczaj usztywniającym stelażem, który w niektórych modelach można wyjąć. Poliestrowa izolacja maksymalnie utrzymuje temperaturę, nie przepuszcza wilgoci i zapachu. Zamykane są na rzepy, magnes lub zamek błyskawiczny. W przypadku toreb na pizzę najlepiej w codziennym użytkowaniu sprawdza się magnes - jest nie tylko trwały, ale przede wszystkim ułatwia szybkie, bezproblemowe otwarcie. Torby i plecaki na pizzę posiadają zazwyczaj dodatkowe kieszenie na napoje chłodzące oraz terminal płatniczy.
Do transportu rowerowego lub skuterowego używane są plecaki termiczne. Widzimy je praktycznie każdego dnia u dostawców realizujących dowozy do klienta. Wykonane są najczęściej z wodoodpornego poliestru i zamykane najczęściej na zamek błyskawiczny. Posiadają wygodne szelki, pas stabilizujący i uchwyt do przenoszenia. Niektóre modele plecaków wyposażone są w odblaski zapewniające dobrą widoczność na drodze.
Dostawcy samochodowi korzystają najczęściej z różnego rodzaju toreb termoizolacyjnych - zarówno uniwersalnych, przystosowanych do transportu zróżnicowanych posiłków, jak i dedykowanych jednemu, konkretnemu rodzajowi dania obiadowego, np. zup. Większość modeli, niezależnie od tego, jaką ilość lunchboxów można w nich umieścić, wyposażona jest w dodatkowe kieszenie, wewnętrzne usztywnienia chroniące przed zniszczeniem opakowania, regulowane przekładki i wygodne uchwyty. Najbardziej funkcjonalne modele toreb termoizolacyjnych zamykane są na magnes, a niektóre z nich mają możliwość doposażenia specjalnego wkładu grzewczego.
Pojemniki termoizolacyjne
Pojemniki termoizolacyjne pełnią podobną funkcję jak torby, jednak ich konstrukcja jest nieco inna. W zależności od przeznaczenia wykonane są np. ze styropianu, spienionego polipropylenu, polietylenu lub z bardzo wytrzymałego piocelanu, który stanowi innowacyjną hybrydę łącząca cechy charakterystyczne dla polistyrenu spienialnego i poliolefiny, dzięki czemu wyróżnia się wysokim poziomem izolacji termicznej, który waha się od -20 do +110°C.
Konstrukcja pojemników termoizolacyjnych umożliwia transport zróżnicowanych produktów. Niektóre modele przystosowane są do przewozu kuwet, które (w zależności od wymiarów i pojemności pojemnika) można piętrować i umieścić w nich gorące lub schłodzone potrawy, napoje oraz desery (np. lody). Niektóre modele można wyposażyć we wkład chłodzący lub grzewczy. Większość pojemników wyposażona jest w wygodne, ergonomiczne uchwyty. Z termoizolacyjnych pojemników korzystają najczęściej firmy cateringowe i dostawcze oraz miłośnicy pikników na świeżym powietrzu. Niektóre z nich można myć w zmywarkach gastronomicznych.
Torba, plecak czy pojemnik - co wybrać?
Wybór optymalnego termoizolacyjnego opakowania do transportu posiłków zależy przede wszystkim od profilu lokalu gastronomicznego lub rodzaju prowadzonej działalności. W przypadku pizzerii i firm korzystających z dostawców na rowerach lub skuterach wybór jest oczywisty, jednak torbę na pizzę należy dobrać tak, aby pasowała do średnicy oferowanych placków. Należy przemyśleć również czy potrzebujemy torby podgrzewanej, ze specjalnym padem grzewczym, czy torby lub plecaka pozbawionych tej funkcji. Warto mieć również pod ręką torby, które umożliwiają dowóz większej ilości pizzy - ułatwi to znacząco obsługę „domówek”. W przypadkach innych lokali i firm realizujących dowozy należy wybrać torbę lub pojemnik zapewniający optymalne warunki transportu najczęściej zamawianych potraw.
Niezależnie od wyboru, warto zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano torbę, plecak lub pojemnik. Istotny jest również rozmiar i pojemność oraz rodzaj zapięcia. Kolor to już kwestia indywidualnego gustu.