To pytanie, które zadaje sobie wiele osób zainteresowanych kupnem szybkowaru. Wynika to z faktu, że w trakcie obróbki termicznej wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie. A skoro ciśnienie rośnie, niejeden potencjalny użytkownik zastanawia się, czy może dojść do groźnego w skutkach wybuchu. Zanim odpowiemy na to pytanie, omówmy krótko czym właściwie jest szybkowar.
Szybkie i bezpieczne gotowanie
Szybkowar to duży garnek ze szczelną pokrywą, dzięki której wraz ze wzrostem temperatury wewnątrz urządzenia następuje wzrost ciśnienia, co wpływa na krótszy czas gotowania. Gdy ciśnienie rośnie do 2 atmosfer, woda wrze w temperaturze około 130°C. Szybkowar wynalazł w roku 1679 Denis Papin, a pierwotna nazwa - kociołek Papina, nawiązywała do nazwiska pomysłodawcy. Szybkowar wykonany jest najczęściej z aluminium lub stali nierdzewnej. Pokrywa urządzenia wyposażona w blokadę mocowana jest dzięki specjalnym zazębieniom lub przez docisk. Niektóre modele posiadają system bezpiecznego zamykania, który rozpoznaje, czy pokrywka została zamknięta prawidłowo. Wzrost ciśnienia zwiększa siłę docisku pokrywy i zapewnia bardzo dużą, choć nie całkowitą szczelność. Dokładne uszczelnienie urządzenia doprowadziłoby do wybuchu, dlatego każdy szybkowar posiada specjalny zawór regulujący poziom nadciśnienia poprzez wypuszczenie nadmiaru pary na zewnątrz. W przypadku dysfunkcji regulatora uaktywnia się zawór bezpieczeństwa, dzięki czemu ryzyko wybuchu zostaje wyeliminowane. Blokada pokrywy szybkowaru zwalnia się dopiero wtedy, gdy ciśnienie opadnie do bezpiecznego poziomu - należy pamiętać, aby nie otwierać jej na siłę.
Zastosowane rozwiązania sprawiają, że szybkowar jest urządzeniem bezpiecznym, jednak przed jego użytkowaniem należy zapoznać się dokładnie z instrukcją i postępować według jej zaleceń. Zanim uruchomimy urządzenie należy upewnić się, że wewnątrz znajduje się odpowiednia ilość wody, a pokrywa jest zamocowana w prawidłowy sposób. Warto sprawdzić również drożność otworu wentylacyjnego, który umieszczony jest zazwyczaj pod zaworem regulującym ciśnienie.