Złociste, chrupiące frytki to przysmak znany i chętnie spożywany praktycznie na całym świecie. W Belgii – kraju, z którego pochodzą, mają status potrawy narodowej, a towarzyszy im oczywiście majonez. Miłośnicy frytek z ketchupem należą tam do zdecydowanej mniejszości. Frytki znajdują się w menu praktycznie wszystkich lokali gastronomicznych serwujących dania obiadowe – restauracji, barów szybkiej obsługi i popularnych sieciówek. Dobrze usmażonymi frytkami, szczególnie jeśli są zrobione z wysokiej jakości ziemniaków trudno się znudzić. Jednak czasem, tak dla odmiany, warto poeksperymentować i zrobić je z innych warzyw. W lokalu gastronomicznym świetną okazją do wprowadzenia chrupiących nowości może być menu sezonowe bazujące na świeżych, sezonowych produktach. Z czego zrobić alternatywne frytki, aby były pyszne? Jakie warzywa sprawdzają się najlepiej i jak je przygotować w profesjonalnej lub domowej kuchni? Coraz popularniejsze frytki z batatów to tylko jedna z wielu możliwości. 

Zdrowa i smaczna odmiana

Jeśli przygotowujemy tradycyjne frytki samodzielnie w domu, wiemy, co jemy i mamy pełną kontrolę nad całym procesem produkcji. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku frytek w lokalach gastronomicznych. Często korzysta się w nich z tanich, głęboko mrożonych gotowców lub z odmian ziemniaków, które nie nadają się przyrządzenia frytek i zdarza się, że są smażone na „przepracowanym” oleju lub na kiepskiej jakości fryturze – od takich frytek lepiej trzymać się z daleka. Są oczywiście lokale, które stawiają na „domowe” frytki z dobrych ziemniaków i zwracają baczną uwagę na jakość używanego tłuszczu, jednak rzadko oferują frytki z innych warzyw, a jeśli tak się dzieje, są to najczęściej frytki ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów. Możliwości jest jednak znacznie więcej, a jakość ziemniaków to nie jedyny powód, dla którego warto zaprzyjaźnić się frytkami z innych warzyw. Różnorodność smaków pozwala urozmaicić menu i spożywać warzywa, które posiadają więcej cennych wartości odżywczych niż ziemniaczane bulwy. Nie należy zapominać, że tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu trudno zaliczyć do zdrowych potraw. 

frytki nie tylko z ziemniaków

Jakie warzywa zamiast ziemniaków

Do przygotowania alternatywnych frytek można wykorzystać prawie wszystkie warzywa. Poza batatami bardzo dobrze sprawdzają się m.in. seler, marchewka, burak, pasternak, pietruszka, cukinia czy też coraz częściej spotykany, dostępny zazwyczaj w dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością, topinambur. 

Warzywne frytki łatwo przygotować zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni. W profesjonalnej gastronomii do produkcji alternatywnych frytek można wykorzystać z powodzeniem frytownice gastronomiczne lub piekarniki gastronomiczne. Podobnie jest w warunkach domowych, z tą różnicą, że są to urządzenia przeznaczone do użytku w zwykłych kuchniach. Jeśli chcemy, aby frytki były mniej kaloryczne, a tym samym zdrowsze, warto wybrać obróbkę termiczną w piekarniku lub we frytkownicy beztłuszczowej. 

Sprawdzony przepisy na frytki z warzyw korzeniowych

Zacznijmy od przepisu na frytki z warzyw korzeniowych pieczonych w piekarniku. Dzięki temu, że wykorzystamy różne warzywa, frytki będą nie tylko zdrowe, ale również kolorowe. Do przygotowania potrzebny będzie obierak do warzyw, ostry nóż kuchenny, np. nóż walcowany do krojenia warzyw, deska, dwie różnej wielkości miski, papier do pieczenia oraz patyczek do skontrolowania poziomu chrupkości wypiekanych frytek. 

Składniki:

  • 1 średniej wielkości batat,
  • 2 marchewki (jeśli są młode, można je piec ze skórką),
  • 1 średniej wielkości seler,
  • 2 pietruszki,
  • 1 średniej wielkości, podłużny burak,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej extra vergine),
  • sól, świeżo zmielony pieprz czarny, słodka mielona papryka, rozmaryn lub tymianek (w zależności od preferencji smakowych).

frytki nie tylko z ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pierwszy etap to dokładne umycie i obranie ze skórki wszystkich warzyw. Następnie kroimy je na w miarę równe słupki. Warto zwrócić uwagę, aby nie były zbyt cienkie – unikniemy dzięki temu ryzyka przypalenia. Pokrojone warzywa wrzucamy do większej miseczki, a w mniejszej łączymy oliwę z przyprawami. Uzyskaną miksturę dodajemy do warzyw, mieszamy całość bardzo dokładnie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190-200°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 30 minut, sprawdzając pod koniec przewidzianego czasu poziom wypieczenia za pomocą bambusowego patyczka. Po około 10-15 minutach pieczenia warzywa należy przemieszać, aby upiekły się równomiernie z każdej strony. Frytki są gotowe, gdy będą miękkie i lekko przyrumienione. 

Jeśli chcemy, aby warzywne frytki miały słodkawy posmak, do oliwy z przyprawami należy dodać 1-2 łyżeczki naturalnego miodu. Najlepszy efekt uzyskuje się, dodając miód gryczany. 

Do czego pasują najlepiej warzywne frytki

Warzywne frytki sprawdzają się doskonale zarówno jako samodzielna przekąska serwowana z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym, jak i dodatek do mięsa lub ryb. Dobrze komponują się z piwem lub lampką czerwonego, wytrawnego wina.