Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i aromatem. Dlatego warto przyrządzić ją w prawdziwie włoskim stylu i zapomnieć raz na zawsze o pseudo-tureckiej „zalewajce” oraz kawie rozpuszczalnej. Aby przygotować ją w domowym zaciszu, nie trzeba dysponować ekspresem do kawy, wystarczy zadbać o kilka przystępnych cenowo akcesoriów oraz dobrej jakości ziarna. 

Dlaczego po włosku

To pytanie, na które wbrew pozorom łatwo odpowiedzieć. Wszystkie tropy prowadzą do… makinetki zwanej inaczej kawiarką oraz włoskiego, charakterystycznego stylu palenia ziaren kawy. Makinetkę opatentował w 1933 roku Alfonso Bialetti. I choć jego pomysł nie był w pełni autorski, dopracował go w najdrobniejszych szczegółach, dzięki czemu kawiarki marki Bialetti cieszą się do dziś ogromnym powodzeniem. Klasyczna kawiarka składa się z podstawy, czyli dolnego zbiornika z zaworkiem bezpieczeństwa, części lejkowatej, sitka, uszczelki oraz górnego zbiornika z pokrywką i uchwytem. Sposób działania kawiarki nie jest skomplikowany, a efekt w postaci esencjonalnego naparu – wyśmienity. Kawa z kawiarki jest nie tylko aromatyczna i smaczna, ale także mocniejsza od kawy parzonej w ekspresie. 

kawa 2 (2)

Kawiarka to nie wszystko

Oprócz kawiarki do zaparzenia aromatycznego naparu potrzebna jest rzecz jasna kawa. Najlepiej, aby była to kawa ziarnista. Świeżo zmielona kawa ma bardziej intensywny aromat niż kawa mielona. Do kompletu potrzebny będzie więc również mały, poręczny młynek żarnowy. Jeśli nie chcemy inwestować w młynek, należy wybrać kawę mieloną dedykowaną kawiarkom, o optymalnym stopniu zmielenia. Jedną z nich jest włoska kawa Cartapani – mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, która zdobyła złoty medal na corocznym konkursie International Coffee Tasting. Miłośnicy kawy z mlekiem powinni mieć pod ręką również spieniacz do mleka, dzięki któremu przyrządzimy w domowej kuchni doskonałe cappuccino, latte lub flat white. 

Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce

Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste, wystarczy wykonać po kolei kilka czynności. Zaczynamy od wlania wody do dolnego zbiornika, uważając, aby jej poziom nie przekroczył wysokości zaworu ciśnieniowego. Najlepiej, jeśli będzie to woda przefiltrowana i podgrzana do temperatury 75-85°C – kawa zyska wówczas bardziej szlachetny smak. Następnie wsypujemy do sitka odpowiednią ilość kawy. Jeśli korzystamy z kawy ziarnistej, należy ją zmielić tuż przed zaparzeniem. Warto pamiętać, że kawy nie ubijamy, tak jak w ekspresach kolbowych, a jedynie usuwamy jej ewentualny nadmiar z brzegów sitka. Dokręcamy górną część kawiarki i stawiamy bezpośrednio na palniku kuchenki elektrycznej lub gazowej. Nie zamykamy pokrywki, aby móc obserwować proces ekstrakcji. Zamykamy ją dopiero wówczas, gdy w górnym zbiorniku pod wpływem wytworzonego ciśnienia pojawi się płyn. Po paru minutach otrzymamy esencjonalny, mocny napar, który przypomina nieco klasyczne espresso. 

Tuż po użyciu kawiarkę należy dokładnie umyć. Jeśli korzystamy z makinetki wykonanej z aluminium, nie należy używać agresywnych środków chemicznych ani wstawiać jej do zmywarki. Najlepiej umyć ją pod strumieniem bieżącej wody. 

kawa 1

Rodzaje kawiarek

Jeszcze kilkanaście lat temu trudno było kupić kawiarkę inną, niż wykonaną ze stopów aluminium. Kawiarki wykonane ze stali nierdzewnej były rzadkością, a kawiarki na indukcję pojawiły się w polskich sklepach stosunkowo niedawno. Na szczęście nie ma już problemów z wyborem określonego typu kawiarki, dzięki czemu można dokonać optymalnego wyboru. Kawiarki na indukcję muszą spełniać jeden, podstawowy warunek – niezależnie od tego, czy są wykonane z aluminium czy ze stali lub z porcelany, muszą posiadać specjalne, ferromagnetyczne dno oznaczone zazwyczaj symbolem przypominającym zwojnicę. 

A jeśli nie chcemy korzystać z klasycznej kawiarki, możemy zdecydować się na urządzenie zasilane elektrycznie, które wyposażone są często w dodatkowe funkcje, np. czujnik automatycznego wyłączania po zaparzeniu kawy lub podtrzymywania optymalnej temperatury w sytuacji, gdy nie nalewamy kawy do filiżanek tuż po zaparzeniu. Warto jednak pamiętać, że kawa smakuje najlepiej przez kwadrans od przygotowania. Po upływie tego czasu traci niektóre składowe złożonego aromatu i nie jest już taka smaczna. 

Zalety korzystania z kawiarki

Korzystanie z kawiarki ma wiele pozytywów. Przede wszystkim otrzymujemy esencjonalny, mocny napar w włoskim stylu, w dodatku bez fusów. Bardzo ważną zaletą jest cena kawiarki, która stanowi niewielki ułamek ceny jakiegokolwiek ekspresu kolbowego lub automatycznego. Kolejny pozytyw to prostota obsługi – do korzystania z kawiarki niepotrzebna jest właściwie żadna instrukcja. Do zalet kawiarki zaliczyć należy także niewielki rozmiar, dzięki czemu możemy korzystać z niej nie tylko w domowym zaciszu, ale również w plenerze – wystarczy mieć ze sobą niewielką, turystyczną butlę gazową. Niektórzy zawieszają kawiarkę tuż nad rozpalonym ogniskiem.