Carving to najprościej mówiąc, sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która pojawiła się w Polsce dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się od tej pory sporą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie usługi carvingowej realizowanej na różnego rodzaju imprezach i przyjęciach okolicznościowych - weselach, urodzinach, firmowych spotkaniach i specjalnych konferencjach. Do profesjonalnego carvingu potrzebne są jednak odpowiednie umiejętności i narzędzia, przede wszystkim specjalne noże do dekoracji potraw oraz akcesoria pomocnicze.
Skąd to się wzięło
Carving pojawił się w krajach dalekiego wschodu już w starożytności. Do dziś uważana jest za prawdziwą sztukę, której tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dobrze zakorzeniona jest w Japonii, gdzie funkcjonuje pod nazwą mikimono i została uznana za narodową sztukę już w XVI wieku. W Tajlandii sztukę carvingu wprowadzono natomiast do obowiązkowych zajęć szkolnych. Na samym początku carving polegał głównie na ozdabianiu warzyw i owoców, aby wyglądały jeszcze bardziej smakowicie i estetycznie. Dopiero nieco później zaczęto w nich rzeźbić specjalnymi nożami, za pomocą których wykrawano przeróżne, wymyślne zdobienia. W czasach współczesnych carving w krajach dalekiego wschodu towarzyszy głównie celebracji różnych uroczystości świątecznych. W Europie świąteczny carving jest popularny w Irlandii i wiąże się z celtyckim świętem Samhain obchodzonym 31 października. Jednak irlandzki carving jest specyficzny i dotyczy właściwie tylko jednego warzywa - rzepy, w których rzeźbi się twarze, a do środka wstawia zapaloną świeczkę. Coś Wam to przypomina? Tak, amerykański Helloween i sztuka rzeźbienia w dyni pochodzi właśnie od Samhainu.
Ciekawostkę stanowi fakt, że w niektórych krajach organizowane są regularne zawody i wystawy poświęcone sztuce carvingu, które przyciągają prawdziwe tłumy tej specyficznej i wysoko cenionej umiejętności.
W Polsce pierwsze poważne wzmianki i publikacje na temat sztuki carvingu pojawiły się w 2004 roku, a pierwsza strona internetowa poświęcona tej ciekawej sztuce została uruchomiona w roku 2007. Nie dziwi więc fakt, że pierwsze Mistrzostwa Polski w Carvingu Owocowym wygrała przedstawicielka Tajlandii.
Niezbędne narzędzia i akcesoria carvingowe
Jeśli chcemy oferować carving na profesjonalnym poziomie, należy zadbać nie tylko o komplet odpowiednich narzędzi, ale również o szkolenie dla personelu, które na podstawowym poziomie trwa zazwyczaj tylko kilka godzin, a firmy prowadzące zarówno szkolenia, jak i warsztaty ze sztuki carvingu można znaleźć w każdym większym mieście bez większego trudu. Wysokie umiejętności pracowników lokalu umożliwiają realizację nawet najbardziej wymyślnych zamówień klientów, zaskakują inwencją i wykonaniem, a w efekcie pomagają stworzyć efektowną dekorację stołu na różne okazje.
Czego więc potrzebować będziemy do uruchomienia sprawnej, ale przede wszystkim ciekawej usługi carvingu? Przede wszystkim musimy zadbać o profesjonalne, carvingowe noże. Wśród nich powinny znaleźć się koniecznie:
- noże do wycinania spirali,
- noże do zdobienia cytrusów,
- noże do zdobienia masła,
- noże do wycinania i wykrawania,
- noże do skrawania i obierania.
Warto zainwestować również w specjalne zestawy noży dekoracyjnych oraz pomocne akcesoria:
Noże carvingowe powinny charakteryzować się specyficznymi parametrami - muszą być cienkie, niezwykle ostre i wykonane z najwyższej jakości stali odpornej na działanie kwasów i proces utleniania. Bardzo ważny jest kształt ostrza, który umożliwia wykonanie precyzyjnych zdobień bez ryzyka uszkodzenia warzywa lub owocu. Warto zwrócić uwagę na to, aby w komplecie naszych noży nie zabrakło noża, który służy do wykonywania płytkich nacięć - zarysu realizowanego wzoru lub kształtu. Noże w kształcie odpowiednio wyprofilowanych dłutek pomogą nam z kolei wykonać precyzyjne wgłębienia o pożądanej głębokości i szerokości.