Koktajl to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub popołudniowy deser, pod warunkiem, że nie jest to… koktajl alkoholowy. Pierwotnie mianem koktajlu nazywano jedynie kompozycje stworzone na bazie alkoholu – w 1806 roku użyto tego określenia po raz pierwszy w amerykańskim czasopiśmie The Balance i zdefiniowano cocktail jako „stymulujący likwor skomponowany z różnych trunków, wody, cukru i gorzkich substancji”.  Od tego czasu słowo ewoluowało i rozszerzyło swoje pierwotne znaczenie na określenie różnorodnych mikstur do picia, skomponowanych nie tylko na bazie alkoholu. Na sklepowych półkach mamy więc od lat owocowe lub owocowo-warzywne koktajle zwane Smoothies, a coraz więcej osób przyrządza zdrowe koktajle w domowej kuchni. My zajmiemy się dziś jednak koktajlem czekoladowym, którego podstawą jest naturalne kakao. 

Przepis na koktajl czekoladowy

Koktajl czekoladowy – niezbędne składniki

Czy koktajl czekoladowy może nie tylko smaczny, ale również być zdrowy? Oczywiście, pod warunkiem, że zadbamy o odpowiednią bazę w postaci owocowych dodatków. Do jego wykonania potrzebne będą następujące składniki (ilość na 4 porcje):

  • 2 szt. dojrzałego awokado (najlepiej, jeśli będzie to odmiana Hass),
  • 4 dojrzałe banany,
  • 4 łyżeczki naturalnego kakao,
  • 2 szklanki mleka,
  • lody waniliowe,
  • parę kostek startej czekolady do dekoracji.

W alternatywnej wersji przepisu naturalne kakao możemy zastąpić ciemną, gorzką czekoladą. W takim przypadku należy rozpuścić ok. pół tabliczki czekolady w gorącym mleku i pozostawić przed wlaniem do blendera do wystygnięcia. 

W czym przyrządzić koktajl czekoladowy

Najważniejszym narzędziem potrzebnym do przygotowania czekoladowego koktajlu jest blender kielichowy, w którym rozdrobnimy i połączymy wszystkie składniki. Do starcia czekolady przyda się tarka kuchenna, a do dekoracji każdej porcji koktajlu kulką lodów – porcjoner. Jeśli skorzystamy z alternatywnej wersji przepisu, do rozpuszczenia kostek czekolady potrzebny będzie rondel ze stali nierdzewnej

Sposób przyrządzenia koktajlu czekoladowego

Sposób przyrządzenia koktajlu czekoladowego jest bardzo prosty, a wszystkie czynności zajmują w sumie kilkanaście minut. 

Zaczynamy od obrania awokado i bananów ze skórki. Kroimy je na części i wrzucamy do kielicha blendera. Następnie dodajemy kakao oraz mleko i blendujemy wszystko na najwyższych obrotach do momentu, w którym koktajl zyska aksamitną, gładką konsystencję bez wyraźnych grudek. Jeśli po zblendowaniu wszystkich składników okaże się, że koktajl jest zbyt gęsty, należy go zredukować, dodając odrobinę wody. Po wystudzeniu i przelaniu gotowego koktajlu do odpowiednich szklanek dekorujemy każdą porcję kulką lodów waniliowych oraz wiórkami startej czekolady. 

W czym podawać koktajl czekoladowy

Do serowania czekoladowego koktajlu najlepiej nadają się rozszerzające się ku górze, wysokie szklanki wykonane z grubego, przezroczystego szkła. Dobrym przykładem takiego naczynia jest szklanka z kolekcji Casablanca marki Pasabahce o pojemności 290 ml. Jest wyprodukowana ze szkła przeznaczonego do profesjonalnej gastronomii. 

Kaloryczność i wartości odżywcze koktajlu czekoladowego

Koktajl czekoladowy z awokado i bananami to smakowita porcja zdrowia. Porcja 100 gramów czekoladowego koktajlu ma ok. 100-120 kcal, a jego wartości odżywcze przedstawiają się następująco: ok. 15% węglowodanów, ok. 5% tłuszczu i ok. 3% białka. Zawiera sporo cennych minerałów – głównie potasu, magnezu i fosforu, manganu i żelaza oraz witamin A, B1, B2, C, PP, K i H. Kakao posiada właściwości przeciwutleniające i wpływa pozytywnie na produkcję endorfin, które odpowiedzialne są za dobry nastrój, a awokado zawiera oprócz cennych witamin sporo kwasów omega 3 oraz antyoksydanty, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i wątroby. Jeden z nich – glutation wpływa pozytywnie na system immunologiczny, a luteina działa ochronnie na wzrok. Banan poza cennymi witaminami zawiera również kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę i tiaminę oraz jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. 

Na zdrowie!