Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i - co chyba najważniejsze - bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych potraw i deserów. Eksperci podkreślają również stosunkowo małe zapotrzebowanie na wodę, zwłaszcza w kontekście efektywności zapewnianego systemu chłodzenia. Dziś skupimy się jednak na nieco innej kwestii, jaką jest jakość przygotowywanych przy użyciu urządzenia wielofunkcyjnego Ribot produktów. Zapraszamy do lektury!
Ribot, czyli jakość na pierwszym miejscu
Wypada zacząć od tego, że niezależnie, czy prowadzimy lokal gastronomiczny, kawiarnię, czy też cukiernię, aby skutecznie walczyć o względy konsumentów i pozyskać stałą bazę klientów, musimy wyróżnić się pod względem jakości oferowanych produktów. Na dzisiejszym rynku na niewiele zdaje się konkurowanie wyłącznie ceną, czy też wymyślnymi zabiegami o charakterze marketingowym. To jakość przyrządzanych dań, deserów i innych sprawia, że klient pamięta o naszym lokalu i chętnie do niego wróci, a nawet przyprowadzi jeszcze rodzinę i znajomych. Nic zatem dziwnego, że duże, rozpoznawalne marki pozycjonują się jako te dostarczające najlepszych i najsmaczniejszych produktów podchodzących z najwłaściwiej dobranych i najzdrowszych składników. A jak do tego wszystkiego ma się Ribot? Ano właśnie, niezależnie, czy wykorzystamy urządzenie znane jako Ribot T 10, Ribot T 18, czy też Ribot T 30 (ich pełne porównanie znajdziecie Państwo w tym artykule: Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30), niezmienne jest jedno - jakość potraw. Wytwarzane produkty gastronomiczne, takie jak kremy (oczywiście mowa o pełnej palecie kremów, w tym takich jak krem bawarski i angielski), sosy, bezy, polewy, konfitury, nadzienia owocowe, budynie, karmele, mascarpone, lody, sorbety, bite śmietany, krem brulee, panna cotta i wiele, wiele innych, produkowane są wyłącznie na bazie dostarczanych do urządzenia składników bazowych. Co za tym idzie, wyposażając swój zakład gastronomiczny w urządzenie Ribot, nie tylko oszczędzamy na zakupie gotowy produktów lub pół-produktów, ale także zapewniamy najwyższą możliwą jakość przygotowywanych dań i potraw, jako, że Ribot umożliwia sprawną ich produkcję od podstaw!
Funkcje Ribota, które sprzyjają produkcji najwyższej klasy
Trudno nie wspomnieć również o tym, iż sam styl i charakter pracy, w tym założenia konstrukcyjne urządzeń wielofunkcyjnych spod znaku Telme Ribot sprawiają, że przygotowywane produkty można zaliczyć do najwyższej klasy. Jak powszechnie wiadomo, częstym problemem na drodze do uzyskania rzeczywiście pysznych potraw, jest umiejętność należytego łączenia rozmaitych surowców podstawowych. I niezależnie, czy mówimy o składnikach piekarniczych, czy też cukierniczych, Ribot po prostu miesza te składniki w sposób efektywniejszy, niż inne urządzenia tego typu. Nie trzeba oczywiście mówić, jak przekłada się to na finalną jakość, kunszt i smak. Wypada również dodać, iż dzięki w pełni zautomatyzowanemu, ale i łatwo kontrolowanemu procesowi nagrzewania i schładzania, przy użyciu glikolu, układu chłodniczego i wody, korzystając z Ribota, nigdy nie dochodzi do sytuacji, w których przyrządzone danie ma braki z powodu błędnej temperatury przygotowania. Jest to szczególnie istotne w przypadku produkcji czekolady, gdzie jedynie precyzyjnie ustalona temperatura zapewnia jej odpowiednią konsystencję, połysk i finalny smak.
Pionowy cylinder frezujący Ribota
Kolejną istotną funkcjonalnością urządzeń Ribot jest fakt, iż wyposażone są one w specjalny, pionowy cylinder frezujący. Ma to bezpośredni wpływ na jakość produkowanych lodów rzemieślniczych. Otóż, dzięki rzeczywistej łatwości wprowadzania do niego kolejnych produktów składowych, owoców, czy mleka, Ribot potrafi przygotować lody o niespotykanej dotąd jakości i to przy zużyciu ograniczonej ilości wody oraz energii. W każdym razie mówimy też o urządzeniu, które potrafi zastąpić pracę co najmniej kilku innych urządzeń lub zespołu osób! Bez najmniejszego problemu jesteśmy w stanie nie tylko właściwie zaprogramować urządzenie, ale również na bieżącą podglądać stan prac, czy to na ekranie kolorowego wyświetlacza, czy też bezpośrednio poprzez wgląd do wspomnianego pionowego cylindra frezującego. Bez problemu ustalimy również tak temperaturę aktualną, jak i temperaturę, do której osiągnięcia docelowo zmierzamy. Te wszystkie detale przekładają się na jakość przyrządzanych potraw, zapewniając - na przykład przy tworzeniu lodów - ich świetną konsystencję.
Ribot wnosi nową jakość do gastronomii
Dotychczas dość dużo miejsca poświęciliśmy zagadnieniu wykorzystania urządzeń z serii Ribot na użytek lodziarni, piekarni czy cukierni. Teraz warto dodać jednak jeszcze kilka słów odnośnie nowej jakości, jaką może tchnąć Ribot do każdego właściwie lokalu gastronomicznego, zainteresowanego produkcją najwyższej jakości jedzenia. Otóż, gotowanie potraw przy użyciu Ribota odbywa się w kontrolowanej temperaturze, bez obaw o jej nagłe podnoszenie lub spadki. Tym samym zaś możemy mówić o gotowaniu o charakterze nieinwazyjnym i sprzyjającym zdrowiu. Jest to podstawowy aspekt korzystania z Ribota, o czym wspominaliśmy już w artykule: "Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?". Co zaś najważniejsze, gotowanie potraw nie zmienia ich charakteru, jako, że w pełni zachowywane są wszelkie aspekty organoleptyczne stosowanej żywności. To, co uwidacznia się na pierwszym planie, jest w każdym razie silny, naturalny bukiet smakowy finalnych potraw. Ribot, jak żadne inne urządzenie, potrafi w skuteczny sposób wydobyć naturalną głębię smaków, bez potrzeby stosowania chemicznych, często szkodliwych dla zdrowia dodatków. Podsumowując, dzięki wbudowanym funkcjom urządzenia Ribot, wśród których wypada jeszcze raz wymienić poddany specjalnej kontroli proces nagrzewania i schładzania oraz w pełni funkcjonalny pionowy cylinder, możliwa jest produkcja dosłownie nieskończonej bazy produktów, które zawsze odznaczać się będą najwyższą jakością - tak organoleptyczną, jak i smakową.