W co wyposażyć zaplecze tzw. małej gastronomii, aby była w pełni funkcjonalna i konkurencyjna? To zależy przede wszystkim od profilu prowadzonej działalności, choć zazwyczaj mała gastronomia koncentruje się daniach typu fast food, które bazują na półproduktach lub produktach gotowych do spożycia po krótkiej obróbce termicznej. Są to więc bary z kebabem, frytkami, burgerami, tortillami, zapiekankami, hot dogami i popularnymi od kilku lat falafelami - typowo miejskim jedzeniem ulicznym. Innym przykładem małej gastronomii są naleśnikarnie oraz punkty z lodami i goframi, choć ich działalność obarczona jest nieco większym ryzykiem - lodziarnie otwarte są z reguły tylko w sezonie letnim, więc zdarza się, że nie wygenerujemy przychodów zapewniających spokój w zimniejszych miesiącach roku.
Niezbędne inwestycje
Mała gastronomia i dania typu fast food cieszą się od lat sporą, stabilną popularnością i mają swoich zagorzałych fanów, dlatego inwestycja w lokal tego typu nie wiąże się zazwyczaj z dużym ryzykiem, pod warunkiem, że zadbaliśmy o dobrą lokalizację z dużym przepływem potencjalnych klientów. Z kuchni typu fast food korzystają najczęściej ludzie młodzi - uczniowie, studenci i pracownicy biur, dlatego lokalizacja w pobliżu uczelni lub w ścisłym centrum miasta jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem z punktu widzenia dobrych przychodów. W dobie dużej konkurencji warto zadbać o ciekawą, a przede wszystkim smaczną i nie za drogą ofertę. Mała gastronomia nie może być za droga, ale można być zarówno wyspecjalizowana - zorientowana np. tylko na kebab, vege burgery lub zapiekanki, jak i zróżnicowana - nastawiona na wszystkie popularne szybkie dania - burgery, frytki, kebab, hot dogi i tortille. Niezależnie od specjalizacji należy zagwarantować jak najwyższą jakość oferowanych dań, a ta zależy w dużej mierze nie tylko od jakości użytych składników, ale również od urządzeń i akcesoriów, dlatego warto zainwestować w jak najlepsze, profesjonalne wyposażenie kuchni.
Co powinno znaleźć się na zapleczu małej gastronomii? Przede wszystkim wszelkie niezbędne urządzenia grzewcze, a więc:
- frytownica gastronomiczna,
- grill i rożno,
- opiekacz do pieczywa,
- kuchenka mikrofalowa,
- kuchnia lub kuchenka gastronomiczna,
- lodówka i zamrażarka,
- zlewy i umywalki nierdzewne.
Wymiary zlewów i umywalek można dostosować idealnie do przestrzeni, którą dysponujemy, co wpływa pozytywnie na ergonomię i organizację pracy kuchennego zaplecza.
Jeśli zdecydujemy się na małą lodziarnię, która oferuje również gofry, w kuchni muszą się znaleźć urządzenia do produkcji lodów oraz gofrownice dla gastronomii. W niewielkiej, wyspecjalizowanej naleśnikarni niezbędną inwestycją są przede wszystkim naleśnikarki gastronomiczne, które ułatwiają szybką produkcję i zapewniają stałą, niezmienną jakość.
Na zapleczu małego lokalu gastronomicznego nie może zabraknąć również odpowiednich mebli - najlepiej, gdy są to meble ze stali nierdzewnej, zarówno stoły i blaty kuchenne, jak i półki oraz regały. W zależności od potrzeb i gabarytów zaplecza kuchennego, możemy bez trudu skonfigurować zestaw stalowych mebli, które ułatwią ergonomiczne przechowywanie produktów i akcesoriów kuchennych oraz zapewnią utrzymanie idealnej higieny.
Wydajny system wentylacyjny
Niezależnie od gabarytów lokalu warto zadbać o wydajny system wentylacyjny zarówno w kuchni, jak i w przestrzeni konsumpcyjnej. Jeśli klienci będą „wynosić” na sobie ciężkie kuchenne zapachy, część z nich nie wróci i skorzysta kolejnym razem z miejsca, w którym zadbano o komfort spożywania posiłków w przyjemnej, pozbawionej ciężkich zapachów atmosferze. Dobrze wentylowane zaplecze kuchenne, w którym nie jest gorąco jak w rozpalonym piecu, wpływa z kolei na komfort pracy personelu odpowiedzialnego za przygotowanie posiłków, dlatego warto zainwestować w profesjonalny okap i wyciąg dla gastronomii. Bardzo dobrym, choć nieco droższym rozwiązaniem jest dwufunkcyjny okap wyposażony w system przeciwpożarowy, który zwiększa bezpieczeństwo pracowników.