Gastronomiczne garnki Stalgast to propozycja dla lokali wymagających, aby wyposażenie kuchni było wykonane z najwyższej klasy materiałów i z zastosowaniem nowoczesnych rozwiązań technicznych. W tej kategorii znajdziecie Państwo różnorodne pod względem wymiarów i pojemności garnki tego uznanego polskiego producenta wytwarzającego także inne urządzenia gastronomiczne. Wszystkie charakteryzują się wykorzystaniem doskonałej stali nierdzewnej oraz aluminium, są trwałe i ergonomiczne, a przy tym można je stosować na kuchenkach każdego typu.

Czytaj więcej >

Garnki gastronomiczne Stalgast

Stałym elementem cechującym każdy garnek Stalgast jest jakość wykonania i doskonała stal nierdzewna. Naczynia te występują w wielu różnych wariantach, które pozwolą dopasować używane naczynia kuchenne do potrzeb danego zaplecza kulinarnego. Producent podzielił garnki na trzy kolekcje. Oto czym wyróżnia się każda seria:

  • linia Gredil – garnki wyposażone w wielowarstwowe dno typu sandwich oraz wielopunktowo mocowane i wzmacniane, nienagrzewające się nitowane uchwyty. Garnki w tej linii występują w komplecie z pokrywką;
  • Premium Line – garnki z kapsułowym dnem wielowarstwowym, wzmacnianymi, nienagrzewającymi się nitowanymi uchwytami i możliwością osobnego dokupienia pokryw;
  • Comfort Line – garnki ze stali nierdzewnej wyposażone w wielowarstwowe dno typu sandwich oraz opcję dokupienia pokrywki.

Naszą ofertę garnków marki Stalgast uzupełniamy propozycjami o specyficznym przeznaczeniu i funkcjach – oferujemy: garnki z kranem do odcedzania dużej ilości warzyw, garnki do duszenia oraz wkłady do gotowania makaronu.

Garnki Stalgast dostępne są w całym wachlarzu rozmiarów, dzięki czemu można je łatwo dopasować do potrzeb danej kuchni. Biorąc pod uwagę wysokość, wyróżniamy garnki:

  • niskie – ze względu na większą szerokość i tym samym powierzchnię podgrzewającą potrawę nadają się one świetnie do duszenia i wolnego gotowania. Sprawdzą się najlepiej przy gulaszach lub duszonych mięsach i warzywach. To także idealny wybór, gdy trzeba przygotować mniejsze porcje danej potrawy – użycie dużego garnka nie jest wtedy praktyczne, choćby ze względu na utrudnione zmywanie;
  • średnie – to najbardziej uniwersalne i przydatne w codziennych zadaniach garnki, które znajdują zastosowanie przy niemal każdym zadaniu w kuchni. Zupy, sosy, potrawki – wszystko to można przygotować sprawnie i w ilości odpowiadającej przynajmniej kilku porcjom;
  • wysokie – są najlepszym wyborem w dużych lokalach gastronomicznych. Duża pojemność pozwala na przygotowanie niemal dowolnej potrawy w dużych ilościach. Węższa budowa sprawia natomiast, że sos lub inne płyny powstałe podczas gotowania przenikają równomiernie całą potrawę, nadając jej pełnię smaku.

Garnki Stalgast – do kuchni gazowej, ceramicznej oraz indukcyjnej

Stal nierdzewna wykorzystana do produkcji garnków marki Stalgast wyróżnia się dużą odpornością na zarysowania i łatwą do przeprowadzenia konserwacją. Na szczególną uwagę zasługuje natomiast specyficzna wielowarstwowa budowa dna garnków Stalgast. Dno typu sandwich, podobnie jak dno kapsułowe, składa się z dwóch warstw stali nierdzewnej, pomiędzy którymi znajduje się rdzeń z aluminium.

Stal nierdzewna sprawia, że garnki są odporne na uszkodzenia, łatwe w czyszczeniu, a także przystosowane do stosowania na kuchni indukcyjnej. Aluminium to natomiast przede wszystkim świetne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni dna. Oznacza to szybsze gotowanie, niższe zużycie energii i mniejsze ryzyko przypalenia potraw. Każdy produkt dostępny w tej kategorii może być bez przeszkód wykorzystywany na kuchni ceramicznej, gazowej lub indukcyjnej.

Czyszczenie i konserwacja garnków ze stali nierdzewnej

Łatwość utrzymania w czystości to jeden z atutów garnków Stalgast. Materiał wykonania sprawia, że są one także w dużym stopniu odporne na przebarwienia powstałe w kontakcie z żywnością. Warto niemniej znać szczegóły dotyczące konserwacji, aby utrzymać produkowane przez firmę Stalgast garnki w dobrym stanie przez jeszcze dłuższy czas. Wszystkie te naczynia kuchenne można z powodzeniem myć w profesjonalnej zmywarce gastronomicznej, a także z użyciem powszechnie dostępnych środków myjących.

Jednakże niezależnie od jakości materiałów i wykonania, przy długotrwałym kontakcie z kwasem cytrynowym, octem, solą lub twardą wodą na garnkach mogą z czasem powstawać przebarwienia. Nie mają one negatywnego wpływu na przyrządzanie potraw, lecz z pewnością nie są też estetyczne. Wartą odnotowania wskazówką jest to, że nie powinno się wsypywać do garnka soli przed zagotowaniem wody, unikać należy też wsypywania jej do pustego naczynia.

Jeśli jednak przebarwienia już powstaną, to do ich wyczyszczenia można zastosować dedykowane środki czyszczące zawierające lekkie kwasy. Unikać należy tzw. druciaków i silnych detergentów, zwłaszcza jeśli są przeznaczone do czyszczenia innych metali niż stal nierdzewna. Podczas gotowania wykorzystywanie drewnianych i silikonowych mieszadeł uchroni dno garnków przed zarysowaniami. Warto w tym miejscu wspomnieć także o ważnej zasadzie bezpieczeństwa, która może ochronić garnek przed upadkiem na ziemię i uszkodzeniem, a kucharza – przed oparzeniem się. Garnki, zwłaszcza te o największych gabarytach, należy zawsze przenosić, trzymając je oburącz za obydwa uchwyty. Stosowanie powyższych wskazówek pozwoli na zachowanie garnków Stalgast w doskonałym stanie na długo.

Jak wybrać odpowiedni garnek ze stali nierdzewnej?

Mimo wielu wzajemnych podobieństw garnki gastronomiczne Stalgast odpowiadają na różne potrzeby działalności gastronomicznych. Oferta tego producenta jest również szeroka, przez co wybór zestawu odpowiednich garnków nie zawsze jest oczywisty.

Wymiary garnka powinny być jednym z kluczowych kryteriów wyboru. Należy uwzględnić możliwość potrzeby przygotowania dużej ilości potrawy na raz. W takim wypadku zdecydowanie należy postawić na garnki o dużej pojemności. Wśród garnków Stalgast znajdują się modele o pojemności aż do 95 litrów. W innym wypadku wystarczą garnki małe i średnie. Mimo tego lepiej jest posiadać dość zróżnicowany wybór garnków, choćby ze względu na wygodę przygotowywania różnych potraw. Innym aspektem związanym z wymiarem garnka, jest konieczność jego dopasowania do wielkości lokalu. W ciaśniejszych kuchniach największe garnki będą zakłócały pracę, a ich obsługa będzie uciążliwa lub nawet niebezpieczna.

Dobrze jest także zwrócić uwagę na wyposażenie dodatkowe – garnki Stalgast z kranem, wkłady do przygotowywania makaronu, opcjonalne pokrywki – warto rozważyć zakup niektórych z nich w zależności od potrzeb kuchni. Przykładowo pokrywki przydadzą się, gdy wymagane będzie duszenie potraw.

Dlaczego odpowiedni garnek gastronomiczny to ważna inwestycja?

Wiele garnków ze stali nierdzewnej nie różni się od siebie w zauważalny od razu sposób. Jednak to kwestie niewidoczne na pierwszy rzut oka, jak np. budowa dna lub inne niuanse wpływają na to, jak dany garnek sprawdzi się w lokalu gastronomicznym. Te szczegóły, przy codziennym intensywnym użytkowaniu przez kolejne miesiące i lata sprawiają, że dany garnek można nazwać udaną inwestycją.

W garnkach marki Stalgast zwrócono uwagę na wszystkie kwestie związane z ergonomią i wydajnością pracy, które są tak ważne w tej branży. Wygodne, nienagrzewające się, bezpieczne uchwyty do przenoszenia garnków będą nieocenione zwłaszcza przy większych modelach. Połączono przewodnictwo cieplne aluminium i odporność stali nierdzewnej, dzięki czemu osiągnąć można szybsze i oszczędniejsze przygotowywanie potraw przy zachowaniu łatwej konserwacji i możliwości stosowania na każdej kuchence. Dostępnych jest wiele rozmiarów naczyń, co pozwala na dobór garnków do wymiarów kuchni i potrzeb danej działalności. Wszystkie te cechy sprawiają, że zdecydowanie warto rozważyć zakup garnków gastronomicznych z niniejszej kategorii.

Jeśli nadal mają Państwo wątpliwości odnośnie zakupu garnków odpowiednich dla prowadzonej działalności, to zachęcamy do kontaktu z nami. Chętnie udzielimy Państwu wszelkiego niezbędnego wsparcia.