Talerz do pizzy – czy często na Twoim gości pizza hawajska?

Pizza hawajska to budząca najwięcej kontrowersji pizza na świecie. Jest ona połączeniem mięsa z serem i… ananasem. Dla wielu konsumentów i fanów włoskiej kuchni jest to absolutna profanacja, która nigdy nie powinna powstać, a tym bardziej być przez kogokolwiek jedzona ze smakiem. Natomiast znajdzie się również cała rzesza zwolenników, którzy lubują się w połączeniach słodko – słonych lub połączeniach mięsa z owocami. Właśnie dla tych ludzi większość restauracji oferuje ten kontrowersyjny specjał, aby zadowolić kubki smakowe wszystkich klientów. Skąd zatem wzięła się ta kombinacja smaków i dlaczego budzi aż tyle sprzecznych emocji?

Gdzie powstała pizza hawajska?

Może to być zaskoczeniem dla wielu, ale wcale nie na Hawajach, jak sugeruje nam nazwa pizzy. Pizza Hawajska narodziła się co prawda w Ameryce Północnej, ale w Kanadzie, a to wszystko za sprawą greckiego imigranta Sama Panopoulosa, który wraz ze swoimi braćmi otworzył restaurację, która serwowała pizzę. Działo się to w drugiej połowie XX wieku, a konkretniej około 1962 roku. Skąd w jego głowie narodził się taki szalony pomysł, aby połączyć ananasa z szynką i serem? Podobno zupełnie przypadkowo, w ramach zabawy i eksperymentu. I dzięki temu wydarzeniu, które miało miejsce prawie 60 lat temu, pizza hawajska dalej jest uwielbiania przez wielu. Skąd wzięła się jej nazwa? Tak nazywała się marka ananasów, których bracia użyli do przygotowania pierwszej na świecie pizzy hawajskiej. Od tego wydarzenia piece do pizzy wręcz oszalały, gdyż to danie stało się niesamowicie popularne i coraz częściej w nich wypiekane.

W czym tkwi tajemnica pizzy hawajskiej?

Przede wszystkim jest to świetna potrawa dla wielbicieli dziwnych i ciekawych połączeń oraz fanów kuchennych eksperymentów. Ludzie, którzy kochają połączenie słodkości z klasycznym ciastem, mięsem oraz dużą ilością sera są zachwyceni tą pizzową rewolucją. Jednak dla wielu ludzi jest to wciąż profanacja włoskiej kuchni i nie mogą oni zrozumieć, jak tego typu połączenie smaków może komukolwiek smakować. Zwłaszcza we Włoszech ta kombinacja jest niedopuszczalna, kłóci się to z ich tradycją oraz po prostu nie wpasowuje się w ich kubki smakowe. Również we Włoszech praktycznie w żadnej restauracji nie spotka się tego specjału, a jeżeli już jest, to z myślą tylko i wyłącznie o turystach.

Pizza hawajska w Polsce

Pizza hawajska w Polsce to bardzo popularna i chętnie wybierana pizza. Polacy lubią połączenia słodko – słone, lubią odkrywać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Bardzo ciężko znaleźć restauracje lub pizzerię, gdzie ten rodzaj pizzy nie byłby serwowany. Najczęściej podaje się ją albo z szynką, albo z kurczakiem i oczywiście obowiązkowo z serem i dobrym sosem pomidorowym. Dla wielu Polaków przepis na idealny wieczór to mała knajpka, klimatyczny stolik oświetlony świeczką oraz deska do pizzy z pyszną zawartością pachnącą ananasem.

Można kochać pizzę hawajską, można jej nienawidzić, ale jedno jest pewne – żadne inne danie nie budzi tak wielu kontrowersji i dyskusji!