Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota, tak, aby już każdy mógł bez trudu znaleźć odpowiedź na nurtujące go pytanie, czymże jest ten wspomniany Ribot i jakie są jego cechy charakterystyczne. Bez zbędnego przedłużania, zapraszamy zatem do lektury!
Ribot, czyli urządzenie rzeczywiście wielofunkcyjne
Jedną z podstawowych cech charakterystycznych Ribota jest to, że faktycznie, jest to urządzenie wielozadaniowe. Co za tym idzie, decydując się na zakup Ribot Telme, otrzymujemy produkt, który jest w stanie działać jako pasteryzator, frezer lodowy, dojrzewalnik, szatkownica, rozdrabniacz, kocioł z mieszadłem, ubijaczka, temperówka, czy też schładzacz! Tak wiele funkcji, niezbędnych w codziennej pracy piekarni, cukierni, lodziarni bądź innego rodzaju lokalu gastronomicznego jest dosłownie w zasięgu ręki. I chociaż na rynku funkcjonują pewne urządzenia spełniające kilka cech naraz, to dopiero Ribot jest w pełni uniwersalnym urządzeniem, łączącym w sobie taką mnogość możliwości. O tym, że przy tworzeniu Ribota myślą przewodnią była finalna jakość przygotowywanych potraw przekonujemy zaś w artykule: Ribot, a jakość produktów.
Już w tym miejscu rodzi się pierwsze, podstawowe pytanie - jak ma się sprawa z obsługą Ribota? Czy codzienne użytkowanie tego typu sprzętu, łączącego w sobie zestawy piekarnicze, cukiernicze i do gotowania jest aby proste, czy też stanowi raczej udrękę i wymusza wielotygodniowy trening, aby połapać się w gąszczu dostępnych opcji? Możemy zdecydowanie uspokoić naszych czytelników! Na szczęście konstruktorzy Telme sprawili, że Ribot jest niezwykle intuicyjnym narzędziem. Wpływają na to dwie podstawowe rzeczy. Otóż, po pierwsze, dotykowy, kolorowy wyświetlacz Ribota, w tym prezentowane na nim informacje, są przygotowane tak, aby nawet amator szybko połapał się wśród mnogości funkcji. Po drugie zaś, ilość wymiennych części, dostosowanych do danego zestawu funkcji, jest na tyle mała, że nie ma problemu z szybką wymianą i zastąpieniem np. noży ubijaczami do jajek.
Jak Ribot sprawuje się na co dzień
O tym, jak Ribot sprawuje się na co dzień, najlepiej mogą powiedzieć zadowoleni restauratorzy lub właściciele podobnych lokali. On po prostu oszczędza sporo pracy, czasu i... pieniędzy! Korzystając z Ribota, decydujemy się nie tylko na istotne ograniczenie miejsca, które musielibyśmy przeznaczyć na szereg innych urządzeń, ale również sprawiamy, że nasz biznes będzie bardziej bazował na tanich, podstawowych składniach spożywczych w miejsce kupowania drogich, gotowych przetworów. W aktualnych realiach trudno nie wspomnieć również o ważnej redukcji kosztów pracowniczych, bo działanie Ribota polega na z góry zaprogramowanej, jasnej i zautomatyzowanej pracy bez konieczności ciągłego pilnowania, nadzorowania lub podglądania jego pracy. Jeżeli weźmiemy przy tym pod uwagę, że wyposażając lokal w Ribota, zyskujemy tak naprawdę urządzenie zdolne do przygotowania dowolnej ilości produktów, od ciast i kremów począwszy, poprzez lody, sorbety, konfitury, bite śmietany, musy, polewy, aż do macaronów, sosów i deserów, to najwyższe oceny, jakie powszechnie zbiera Ribot, są jak najbardziej uzasadnione.
Kilka słów o technikaliach
Omówiliśmy już podstawową charakterystykę i sposób pracy z Ribotem. Teraz pora wspomnieć o aspektach technicznych. Wypada rozpocząć od tego, że firma Telme przygotowała Ribota w kilku podstawowych wersjach, różniących się wielkością. Tak więc mamy Riboty dziesięciolitrowe, jak również większe, wyposażone w cylindry o pojemności osiemnastu, a nawet trzydziestu i pięćdziesięciu litrów. Wszystko zależy od potrzeb naszego lokalu, choć trzeba już w tym miejscu zaznaczyć, że niezależnie od wielkości urządzenia, producent świetnie poradził sobie z zagadnieniem efektywnego grzania i chłodzenia Ribota, co ma podstawowe znaczenie, zważywszy na fakt, iż zakres temperatur urządzenia kształtuje się od -15 do 110 stopni Celsjusza, a także, że Ribot cechuje się naprawdę oszczędnym gospodarowaniem wodą. Woda nie jest tu zasadniczym składnikiem chłodniczym, jak w wielu innych urządzeniach gastronomicznych, ale służy jedynie regulacji temperatury układu chłodniczego, nie zaś całego urządzenia. Tym samym Ribot ulega szybkiemu, efektywnemu chłodzeniu, bez potrzeby zużycia hektolitrów wody. Całe zaś urządzenie przystosowane jest zarówno do intensywnej pracy w pięciuset obrotach na minutę, jak i powolnego działania z prędkością obrotową 10/min. Czas pracy można ustalić tak na bardzo krótki, jak i na wielogodzinny (od 1 minuty do 999 minut). Producent zadbał również, aby w ślad za wysoką efektywnością, Ribot był po prostu bezpiecznym urządzeniem. Mowa tu nie tylko o zastosowaniu wysokiej jakości stali nierdzewnej, ale przede wszystkim o maksymalnym uproszczeniu czyszczenia i bieżącej obsługi urządzenia. Ribot, niezależnie od wielkości, wyposażony jest też w system czujników mających za zadanie dbałość o bezpieczeństwo pracy, jak również efektywną pokrywę i dodatkową gumową obwódkę, chroniącą przed poparzeniem lub wysunięciem się górnej pokrywy urządzenia w trakcie korzystania, co może być spowodowane między innymi wprowadzeniem błędnego polecenia. Urządzenie zatrzymuje się też w momencie uniesienia klapy wylotowej, co sprawi, że wyciągając gotowe potrawy nie dojdzie do otarć lub groźniejszych obrażeń mechanicznych.
Czym jest Ribot? Uniwersalnym rozwiązaniem!
Pora na kilka słów podsumowania. O urządzeniu takim jak Ribot, które jest w stanie zastąpić całą armię innych sprzętów gastronomicznych, trudno wypowiedzieć się w zaledwie kilku zdaniach. Mamy jednak nadzieję, że tym prostym artykułem przybliżyliśmy Państwu kilka podstawowych cech charakteryzujących Ribota - mnogość zadań, jakie jest w stanie wykonać, intuicyjność bieżącej pracy oraz liczne oszczędności, jakie wiążą się z zakupem Ribota do swojej firmy. Na pewno poświęcimy jeszcze niejeden tekst, bliżej opisując poszczególne funkcje lub zastosowania urządzenia Ribot firmy Telme, bo po prostu warto w szczegółach przedstawić tego typu, wyjątkowe urządzenie. Występuje ono w kilku odmianach, które skrupulatnie opisaliśmy w tym artykule.