Popularny omlet to roztrzepane i usmażone na patelni jajka w formie placka, często złożonego na pół. Przyrządza się go na różne sposoby – zazwyczaj na słono i na słodko, jednak nie każdy wie jak zrobić omlet idealny. Taki, który niezależnie od dodatków zachwyci o każdej porze dnia. Dlatego warto znać jeden sprawdzony przepis i modyfikować go tak, jak chcemy.

Omlet, ale jaki?

Większość przepisów na udany omlet bazuje na samych jajkach lub jajkach z dodatkiem odrobiny mleka, ewentualnie wody. Niektóre przepisy zalecają dodanie odrobiny mąki zagęszczającej jajeczną masę. Omlet można serwować zarówno na śniadanie, jak i obiad oraz kolację. Najlepiej sprawdza się z różnymi dodatkami, które zależą od pory dnia i indywidualnych preferencji smakowych. Klasyczne połączenia, np. omlet z bananami i czekoladą lub z jabłkami i cynamonem, to idealny pomysł na słodkie, sycące śniadanie. Na obiad lub kolację polecamy przyrządzić omlet w wersji wytrawnej. Najpopularniejsze kombinacje smakowe to w tym przypadku omlet z pomidorami i mozzarellą lub serem Feta oraz klasyczny omlet z szynką, który smakuje najlepiej z prawdziwą szynką parmeńską. W wersji bardziej ekskluzywnej można przygotować omlet z owocami morza lub leśnymi grzybami z dodatkiem świeżego parmezanu. Wytrawne omlety można serwować z dodatkiem dipu, greckiego jogurtu lub gęstej, kwaśnej śmietany.

Jeśli mamy ochotę na omlet z innej tradycji kulinarnej, warto zainteresować się włoską frittatą. Przyrządza się ją nieco inaczej niż tradycyjny omlet. Wierzch frittaty posypany obficie startym parmezanem wstawia się na ok. minutę do piekarnika lub zapieka na grillu i serwuje w formie placka pokrojonego tak jak pizza na trójkąty. Aby przygotować frittatę, musimy mieć pod ręką składniki charakterystyczne dla włoskiej kuchni: pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, oliwę z oliwek i oczywiście parmezan, bez którego włoski omlet traci swój wyjątkowy smak.

Przepis na udany omlet

Przepis na smakowity, zachwycający puszystością omlet jest niezwykle prosty. Wystarczy kilka podstawowych składników, dobra patelnia (doskonale sprawdzają się patelnie do smażenia naleśników, np. nieprzywierająca patelnia Stalgast Platinum) oraz znajomość kilku trików. Warto pamiętać o jednej zasadzie: im większa patelnia, tym cieńszy omlet.

Składniki:

  • 2 jajka (najlepiej z wolnego wybiegu lub eko),
  • 2 łyżki stołowe 82% masła lub masła klarowanego,
  • 1 łyżka zimnego mleka,
  • Odrobina soli i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Sposób przygotowania:

Po rozbiciu jajek należy je dokładnie rozmieszać, dodać mleko, sól i pieprz. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wlewamy na rozgrzany tłuszcz przygotowaną masę. Smażmy przez kilka minut na dużym ogniu do momentu, w którym cała masa uzyska zwartą konsystencję i zarumieni się lekko. Następnie podważamy delikatnie, używając łopatki. Najlepiej nadają się do tego łopatki kuchenne z drewna lub łopatki kuchenne z tworzyw sztucznych. Po odwróceniu podsmażamy jeszcze chwilę i gotowe!

Uwaga! W wersji wytrawnej najlepiej dodać wszystkie składniki do przygotowanej masy. Dokładnie wymieszać i smażyć do momentu uzyskania właściwej konsystencji. Niektóre z warzywnych dodatków można wcześniej lekko podsmażyć lub przygotować na grillu.

Dobre rady

Warto skorzystać z kilku cennych, sprawdzonych wskazówek, dzięki którym omlet stanie się bardziej puszysty i delikatny.

Pierwszy trik polega na dodaniu odrobiny proszku do pieczenia. Szczypta proszku sprawi, że omlet stanie się bardziej wyrośnięty, a jego konsystencja będzie przypominać nieco biszkopt. Drugi sposób na nieco inny omlet to dodatek mąki. Jedna łyżka stołowa dobrze przesianej mąki pszennej wpłynie na zagęszczenie i sprężystość jajecznej masy.

Innym, nieco bardziej czasochłonnym sposobem na przyrządzenie masy jajecznej jest wykorzystanie piany z białek. Oddzielamy więc żółtka od białek. Żółtka łączymy z mlekiem, solą i pieprzem, a z białek ubijamy sztywną pianę. Następnie łączymy ją z przygotowaną masą za pomocą wolnoobrotowego miksera.