Strona główna > Zdrowie > 5 posiłków dziennie – mit, czy naprawdę warto?
Przepis na syrop z cebuli


Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw o wielu cennych właściwościach. Dlatego można wykorzystać ją nie tylko do celów kulinarnych, ale również prozdrowotnych, sporządzając np. syrop, który wielu z nas pamięta zapewne bardzo dobrze z dzieciństwa. Domowy syrop z cebuli nie musi przypominać mdłej, słodkawej zawiesiny; można przyrządzić go tak, aby był nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Jego skuteczność w zwalczaniu przeziębienia i innych infekcji, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, znana jest od wielu pokoleń. Syrop z cebuli posiada ponadto właściwości wykrztuśne i wspiera doskonale leczenie kaszlu, zarówno suchego, jak i mokrego. Pomaga również pozbyć się anginy oraz zapalenia gardła i zatok. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne, a zawarte w cebuli glikozydy wpływają pozytywnie na trawienie. Właściwości lecznicze cebuli opisano po raz pierwszy na naszym kontynencie w 1871 roku w Rosyjskim Ludowym Zielniku, gdzie przedstawiono ją jako roślinę zapobiegającą „najbardziej zaraźliwym chorobom i morowemu powietrzu”.

Syrop z cebuli – składniki

Przyrządzenie syropu z cebuli jest bardzo proste i zajmuje tylko kilka minut. W wersji podstawowej to właściwie tylko dwa składniki – cebula i cukier, jednak my zajmiemy się bogatszą wersją. Dodatek kilku zdrowych składników nie tylko wzmacnia właściwości syropu, ale sprawia, że można go pić z przyjemnością.

Składniki na syrop z cebuli z dodatkiem czosnku, cytryny, imbiru, kurkumy, miodu, rozmarynu i przypraw (ilość na ok. 250-300 ml):

  • 4 szt. cebuli,
  • 2 średnie cytryny,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • kawałek korzenia świeżego imbiru,
  • kawałek korzenia kurkumy,
  • 3-4 łyżki miodu (najlepiej, jeśli będzie to miód leśny lub spadziowy)*,
  • mała gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu.

*zamiast miodu można wykorzystać cukier, w naszym przepisie proponujemy jednak jego zdrowszą alternatywę. 

W czym przyrządzić syrop z cebuli

Do przygotowania syropu z cebuli potrzebny będzie przede wszystkim ostry nóż kuchenny oraz drewniana deska. Przyda się również praska lub wyciskacz do czosnku oraz szklany słoik o odpowiedniej pojemności, w którym umieścimy wszystkie składniki. Czosnek można posiekać lub pokroić w krążki, jednak przeciśnięcie przez praskę sprawi, że szybciej odda cenne olejki eteryczne oraz witaminy i minerały. Przydatna będzie również tarka kuchenna, na której możemy (ale nie musimy) zetrzeć kawałek kurkumy oraz ręczna lub elektryczna wyciskarka do owoców cytrusowych, która posłuży do wyciśnięcia soku z cytryny.

Przygotowanie syropu z cebuli

Przygotowanie syropu z cebuli składa się z kilku prostych czynności. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w krążki oraz jednej, sparzonej cytryny w plasterki. Podobnie postępujemy z czosnkiem i korzeniem imbiru. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Następnie wyparzamy słoik o odpowiedniej objętości i układamy warstwami składniki syropu, zaczynając od cebuli i cytryny w plastrach. Dorzucamy krążki imbiru, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na dużych oczkach tarki kurkumę oraz szczyptę cynamonu. Dodajemy łyżkę miodu i zaczynamy układać kolejną warstwę według tej samej kolejności. Gdy słoik będzie prawie wypełniony, ugniatamy wszystkie składniki, dodajemy gałązkę rozmarynu, resztę miodu oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Słoika nie zamykamy, ale odstawiamy na ok. 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przelewamy syrop przez gazę i oczyszczony przelewamy z powrotem do słoika i możemy korzystać z jego dobrodziejstw. Pozostałą część syropu zakręcamy lub zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie – po tym czasie traci swoje lecznicze właściwości.

Jak dawkować syrop z cebuli

Gotowy syrop dawkujemy dwa-trzy razy dziennie po 2-3 łyżeczki. W przypadku małych dzieci zalecamy ostrożność. Musimy mieć pewność, że dziecko nie posiada alergii na którykolwiek ze składników (szczególnie miód). Syrop z cebuli możemy podawać nie tylko w przypadku kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych oraz innych dolegliwości związanych z przeziębieniem, ale również profilaktycznie – jako eliksir wzmacniający system odpornościowy organizmu. Syrop z cebuli posiada właściwości bakteriobójcze i moczopędne, dlatego można go stosować również w przypadku leczenia chorób układu moczowego.

Kaloryczność i właściwości odżywcze syropu z cebuli

100 gramów syropu z cebuli, w zależności od dodatków, ma ok. 115-120 kcal i posiada następujące wartości odżywcze: ok. 30 g węglowodanów, ok. 1 g białka oraz śladowe ilości tłuszczu i kwasów tłuszczowych.

Na zdrowie!

Przeczytaj również: