Lody to jeden z ulubionych deserów niezależnie od wieku, szczególnie w gorące, letnie dni, choć i poza sezonem nie brakuje amatorów chłodnej przyjemności. Inwestycja we własną lodziarnię nie stanowi dużego ryzyka, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację, a przede wszystkim doskonałą recepturę i ciekawe smaki serwowanych lodów. Koszt ich produkcji jest relatywnie niski, a marża wyjątkowo zachęcająca. Jeśli zdecydujemy się na coraz popularniejsze rzemieślnicze lody naturalne bez sztucznych dodatków, sukces, mimo dużej konkurencji, jest bardzo prawdopodobny. Nawet jeśli postawimy na funkcjonowanie lodziarni tylko w sezonie letnim, przy odrobinie szczęścia przez kilka ciepłych miesięcy można zarobić na pozostałą część roku i zająć się innym biznesem lub… odpocząć przed kolejnym intensywnym sezonem.
Niezbędne inwestycje
Uruchomienie lodziarni i produkcja lodów, oprócz konieczności załatwienia szeregu spraw administracyjnych, wiąże się z inwestycją w profesjonalne wyposażenie. Bez profesjonalnego sprzętu jesteśmy zdani na lodową partyzantkę, a sukces pozostanie jedynie w sferze marzeń.
Najważniejszymi urządzeniami w lodziarni są profesjonalne maszyny do lodów. W zależności od tego, jaki rodzaj produkcji wybraliśmy, możemy zdecydować się na automaty do lodów soft i jogurtów (czyli tzw. lodów włoskich) lub frezery, czyli specjalistyczne maszyny do produkcji lodów rzemieślniczych i sorbetów. W obu przypadkach możemy dobrać urządzenie o określonej pojemności i wydajności, dostosowane idealnie do mocy produkcyjnych oraz gabarytów lokalu. W większych lodziarniach oraz przy produkcji lodów rzemieślniczych niezbędnym urządzeniem okazują się pasteryzatory o różnych pojemnościach i dużym zakresie podgrzewania i optymalnym zakresie schładzania. Są to maszyny, które służą do szybkiej i wydajnej produkcji mieszanki, która tworzy bazę lodów rzemieślniczych. Urządzenie odpowiada za pasteryzację, przechowywanie i dojrzewanie bazy do dalszej produkcji lodów.
Kompletne wyposażenie niezbędne do produkcji lodów uzupełniają emulsyfikatory, czyli niewielkie, ale wydajne urządzenia, które pomagają oszczędzić czas przy przygotowywaniu mieszanki smakowej o idealnej konsystencji oraz granitory - schładzacze do napojów, które służą do produkcji napojów lodowych. Lodowe napoje o owocowych, świeżych smakach to dobry pomysł na dywersyfikację przychodów. Z pewnością warto zaryzykować jej kupno - przystępna cena zwraca się szybko. W lodziarni nie może zabraknąć również profesjonalnej witryny do ekspozycji lodów - mają zróżnicowane kształty i rozmiary oraz ilości kuwet. Są produkowane zarówno w wersji mobilnej, jak i stacjonarnej, dlatego nie ma najmniejszego problemu z doborem witryny dostosowanej do przestrzeni, jaką dysponujemy. I na koniec ważny drobiazg - porcjonery do lodów, czyli akcesoria służące do ich nakładania, najczęściej drewniane lub plastikowe szpatułki oraz gałkownice.
Szczegóły, na które warto zwrócić uwagę
Zanim podejmiemy ostateczną decyzję o wyborze maszyny do lodów, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Przede wszystkim należy wiedzieć jaka jest ilość agregatów, które odpowiadają za wydajność urządzenia oraz w jaki sposób urządzenie jest chłodzone - może to być chłodzenie wodą lub powietrzem.
Warto zastanowić się również czy zainwestować we frezer i pasteryzator osobno, czy wybrać dwucylindrową maszynę łączącą funkcje obu urządzeń. Zależy to przede wszystkim od ilości smaków oraz skali produkcji. Gdy produkcja jest duża i potrzebne jest zapewnienie dobrej wydajności przez kilka godzin, należy postawić na dwa odrębne urządzenia, tym bardziej, że maszyna łącząca dwa w jednym potrzebuje nieco więcej czasu na produkcję.
Przy wyborze witryny chłodniczej należy zwrócić uwagę, aby miała wymuszony obieg powietrza oraz zautomatyzowany cykl rozmrażania. Droższe modele wyposażone są w rozwiązania zabezpieczające witrynę w przypadku dłuższej ekspozycji na słońce.
Po zakończeniu sezonu należy pamiętać o przeglądzie i czyszczeniu każdego urządzenia - ma to istotny wpływ na funkcjonowanie i żywotność maszyny oraz jakość serwowanych lodów.