Sposoby wypiekania pizzy

Na idealnie zrobione ciasto składa się wiele różnych czynników. Po pierwsze – dobór odpowiednich składników oraz zachowanie właściwych proporcji. Po drugie – odpowiednie wyrobienie, a następnie wyrośnięcie przygotowanego ciasta. Po trzecie – prawidłowe rozwałkowanie. To jednak nie wszystko. Pizza powinna składać się z wysokojakościowych produktów – dobrego sera, świeżego mięsa i chrupiących warzyw. Ważnym aspektem jest również proces pieczenia, któremu dzisiaj przyjrzymy się dokładniej.  Na czym najlepiej wypiekać pizzę?

Dlaczego siatka do pizzy to fajny gadżet?

Podstawą do wypiekania idealnej pizzy jest piec. Powinien nagrzewać się do bardzo wysokiej temperatury, być wykonany solidnie i trwale, aby móc służyć nam przez wiele lat. Pozostaje jednak bardzo ważna kwestia – na czym najlepiej włożyć do niego gotową pizzę? Na rynku można spotkać wszelkiego rodzaju blaszki, specjalne kamienie oraz siatki. Zarówno specjalna blaszka, jak i kamień, to bardzo dobre sposoby na upieczenie idealnej pizzy, ale to siatce należy przyjrzeć się nieco bliżej. Jest to gadżet, który na rynku można dostać w wielu różnych rozmiarach, dzięki czemu dopasujesz go do średnicy pizzy, którą podajesz w swojej restauracji. Najczęściej spotykane siatki są wykonywane z odpornego na dużą temperaturę aluminium i można je dostać zarówno w formie koła, jak i prostokąta. Siatka do pizzy to profesjonalne urządzenie gastronomiczne, które charakteryzuje się tym, że posiada specjalne, niewielkie otwory. Taka konstrukcja pozwala nam na przyrządzenie pysznej, prawdziwej włoskiej pizzy. Dzięki niewielkim otworom, które posiada siatka, pizza podczas pieczenia jest cały czas wentylowana i dzięki temu pozostaje idealnie miękka, chrupiąca i rozpływająca się w ustach. Ciasto jest pulchne i puszyste. Siatka do pizzy to solidny, trwały gadżet, który charakteryzuje się najwyższą jakością. Dodatkowo, gotową pizzę bardzo łatwo ściągnąć z siatki, bez ryzyka, że coś nam spadnie, że ciasto się połamie. lub przyklei się do spodu.

Siatka do pizzy – jak o nią dbać?

O każdy sprzęt gastronomiczny trzeba dbać, aby mógł posłużyć nam przez długi okres czasu. Siatka do pizzy nie jest tu wyjątkiem, należy ją regularnie czyścić i myć, aby zachowała jak najdłuższą żywotność. Jeśli siatka będzie utrzymywana w dobrym stanie, to będzie to dla nas gwarancja, że przygotowywana pizza zawsze będzie idealna i smaczna oraz równomiernie upieczona. Przed włożeniem siatki z pizzą do piekarnika dokładnie sprawdź, jaka temperatura została uznana przez producenta za maksymalną. Nie wolno jej przekroczyć. W celu usunięcia resztek przyklejonego jedzenia oraz drobinek tłuszczu, należy siatkę myć ręcznie ciepłą wodę z dodatkiem odpowiednich, specjalistycznych środków chemicznych. Do mycia należy używać tylko i wyłącznie miękkiej gąbki, gdyż ostrzejsze myjki mogą zerwać powłokę z siatki. Po każdym umyciu należy siatkę dokładnie osuszyć. Pamiętaj o tym, że siatki są najczęściej wykonane z aluminium, dlatego nie wolno ich myć w zmywarce.