Zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni warto mieć do dyspozycji komplet akcesoriów cukierniczych. Odpowiednio dobrany zestaw kuchennych niezbędników zwiększa komfort pracy oraz ułatwia i przyspiesza przygotowywanie zróżnicowanych wypieków i deserów. Jakie akcesoria powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni, aby ciasta, ciasteczka i inne słodkie, wypiekane przyjemności były nie tylko smaczne, ale miały również oryginalny kształt oraz ciekawą dekorację? Poszukajmy najlepszych odpowiedzi i wybierzmy niezbędne, najbardziej funkcjonalne gadżety do wypieków i ich ozdabiania.
Akcesoria do przygotowania ciasta
Ciasto o idealnej konsystencji to najważniejszy etap przygotowania każdego słodkiego wypieku. Do sprawnego wykonania każdej czynności oprócz miksera lub robota kuchennego potrzebne są odpowiednie akcesoria. Jednym z nich są zróżnicowane miarki kuchenne, dzięki którym składniki ciasta są precyzyjnie odmierzone. Gotowe ciasto należy rozwałkować za pomocą wałka, który może być wykonany z drewna, nierdzewnej stali lub tworzywa sztucznego. Niezależnie od preferencji, warto mieć na wyposażeniu wałek, który sprawi, że cała czynność będzie mieć bardziej komfortowy przebieg. Współczesne wałki do ciasta posiadają wiele funkcjonalnych rozwiązań. Konstrukcja niektórych modeli opiera się na łożyskach lub tulejach ślizgowych, a powierzchnia pokryta jest materiałem nieprzywierającym. Istnieją także wałki, które dodatkowo nacinają lub dziurkują ciasto, dzięki czemu możemy oszczędzić kilka cennych minut. Do zagniatania ciasta używa się zazwyczaj tradycyjnej stolnicy. Można zastąpić ją jednak nowocześniejszym i bardziej uniwersalnym rozwiązaniem. Jest nim silikonowa mata cukiernicza, która służy nie tylko do wyrobienia ciasta, ale również do wałkowania, a nawet wypieku ciasteczek. Jeśli chcemy uzyskać określony kształt, warto mieć pod ręką specjalne maty ze znacznikami. Można je wykorzystać także do chłodzenia lub formowania czekolady lub masy cukrowej.
Wycinarki, wykrawacze, papilotki i formy silikonowe
Oprócz tradycyjnych form i foremek warto mieć na wyposażeniu ranty i obręcze do ciast i deserów oraz dociskacze do rantów, a także wycinarki cukiernicze, wykrawacze do ciast i ciasteczek oraz papilotki do wypieku muffinek i babeczek. Wycinarki i wykrawacze oraz specjalne ramki umożliwiają uzyskać precyzyjne, często bardzo fantazyjne kształty na różne okazje, np. słodkie serduszka na Walentynki lub chrupiące cyferki na urodziny. Są niezastąpione w okresie świątecznym - pomagają przygotować okolicznościowe ciasteczka oraz jadalne ozdoby choinkowe.
Dzięki kolorowym papilotkom z różnymi, również okolicznościowymi nadrukami, gotowe muffinki, babeczki i mini-brownie są nie tylko smaczne, ale także atrakcyjne wizualnie. To doskonała alternatywa dla metalowych foremek do wypieku babeczek.
Zamiast jednorazowych papilotek do wypieku babeczek, ciast i produkcji deserów możemy użyć foremek wykonanych z odpornego na działanie niskich i wysokich temperatur silikonu (od -60 do +230-240°C). Formy silikonowe nie kumulują zapachów, są bardzo elastyczne, a ciasto nie przylega do ich wnętrza, dzięki czemu wyjęcie wypieku jest dużo łatwiejsze niż z papierowej papilotki. Bardzo szybko się nagrzewają i równie szybko stygną, co eliminuje ryzyko poparzenia. Różnorodność kształtów - od klasycznych muszelek i muffinek po wymyślne, futurystyczne formy sprawia, że są akcesorium uniwersalnym, z którego korzystają zarówno profesjonalni cukiernicy, jak i amatorzy domowych słodkości.
Pozostałe użyteczne akcesoria do wypieków
Jakie inne akcesoria do wypieków powinny znaleźć się w każdej kuchni? Z pewnością przydadzą się znaczniki do porcjowania ciasta, które ułatwiają szybki i precyzyjny podział ciast i tortów, stalowe kratki do studzenia ciast i ciasteczek, pędzelki kuchenne z naturalnego lub sztucznego włosia przeznaczone do rozsmarowywania tłuszczu, białka lub lukru oraz uniwersalny papier do pieczenia. Najlepiej wybrać papier powleczony silikonem, który umożliwia realizację wypieków bez konieczności natłuszczania oraz chroni przed przyklejeniem się ciasta do blachy, formy lub innego naczynia. Wielbiciele Creme brulée powinni zainwestować w palnik do flambirowania. Poza karmelizacją można go wykorzystać także do opiekania sera i warzyw. Bardzo przydatnym gadżetem są również ceramiczne kulki do pieczenia. Ich użycie zapewnia płaski wypiek bazy do ciasta.
Akcesoria do dekoracji ciast
Słodkie wypieki muszą mieć nie tylko idealny smak, ale także zachęcający wygląd lub specjalną okolicznościową oprawę. Do sprawnej i dokładnej dekoracji wypieków służą worki, rękawy i pistolety cukiernicze. Poza tym warto mieć do dyspozycji zróżnicowane szablony do tworzenia dekoracji, zestaw specjalnych łyżek dekoracyjnych, kratkę do studzenia ciast, która sprawdza się również doskonale przy dekorowaniu wypieków różnego rodzaju polewami, kremami, lukrami plastycznymi lub czekoladą oraz pistolet lub dozownik do czekolady, polew i kremów.