Uruchomienie własnej kawiarni nie jest skomplikowane, a sukces, mimo konkurencji osiągalny, o ile zadbamy o niezbędne formalności, dobrą lokalizację, najwyższej jakości ziarna kawy, interesującą ofertę, przyjazny klimat i profesjonalne wyposażenie. Przed uruchomieniem działalności kawiarni należy znaleźć odpowiednio przeszkoloną obsługę - zdolny i sprawny barista to jedna z podstaw sukcesu kawiarni z prawdziwego zdarzenia. Warto rozejrzeć się również za doskonałą kawą - od jej jakości i smaku zależy w dużym stopniu popularność kawiarni. W dobie dużej konkurencji trzeba postarać się o to szczególnie.
Niezbędne urządzenia i akcesoria
Wszystko załatwione, lokalizacja w miejscu zapewniającym duży przepływ potencjalnych klientów wybrana, doskonałej jakości ziarna kawy zamówione. Czas na kompletowanie niezbędnego wyposażenia, które zależy od rodzaju i szerokości oferty. Jednak niezależnie od tego, minimalne wyposażenie zapewniające dobrą funkcjonalność i najwyższą jakość, powinno obejmować następujące urządzenia i akcesoria:
Przede wszystkim musimy zainwestować w dobry ekspres do kawy, który stanowi podstawę działalności każdej kawiarni. W zależności od rodzaju oferty, wielkości lokalu, średniej liczby potencjalnych klientów oraz budżetu jakim dysponujemy, możemy wybrać automatyczny ekspres do kawy (choć tego typu urządzenie polecamy bardziej małym cukierniom), profesjonalny ekspres ciśnieniowy jedno- lub dwukolbowy oraz dodatkowo ekspres przelewowy, który może być ciekawą alternatywą dla małej czarnej z ekspresu ciśnieniowego lub przydać się w przypadku awarii ekspresu głównego. Gdy zdecydujemy się już na model ekspresu, czas na wybór profesjonalnego młynka do kawy. Najlepszym wyborem do profesjonalnej kawiarni będzie młynek żarnowy, który umożliwiają precyzyjny dobór stopnia zmielenia ziaren dostosowanego idealnie do wybranej metody parzenia. Proces mielenia odbywa się w niskiej temperaturze, dzięki czemu kawa zachowuje wszystkie cenne właściwości oraz szlachetny smak i bogactwo aromatów. Kolejne małe, ale ważne akcesoria kawiarniane to tzw. tamper, który służy do odpowiedniego ubicia zmielonych ziaren w kolbie ekspresu, odbijak do fusów, który umożliwia sprawne usunięcie resztek kawy z kolby oraz spieniacz do mleka, bez którego niemożliwe jest przygotowywanie niektórych odmian kawy.
Pozostałe elementy wyposażenia
Oprócz ekspresu, który jest sercem kawiarni, niezbędnym urządzeniem jest zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania. Warto również zadbać, aby w przestrzeni kuchennej znalazły się stoły, blaty i meble ze stali nierdzewnej. Są nie tylko praktyczne i estetyczne, ale przede wszystkim umożliwiają zachowanie idealnej czystości. Wystrój przestrzeni dla klientów to sprawa indywidualnego gustu i preferencji estetycznych, ale niezależnie od tego warto zainwestować w niekoniecznie drogie, ale za wygodne i funkcjonalne meble. Co jeszcze powinno znaleźć się w tej części kawiarni? Z pewnością przydadzą się urządzenia chłodnicze do ekspozycji, które umożliwiają nie tylko dobrą ekspozycję aktualnej oferty ciast i deserów, ale zapewniają im również optymalne warunki przechowywania. I na koniec rzecz oczywista - filiżanki i szklanki do kawy i herbaty oraz komplet talerzyków i sztućców.
Stylowe kawiarnie oferują zwykle oprócz kaw zaparzanych na różne sposoby markowe wina. W takim przypadku należy zaopatrzyć się w kieliszki do wina oraz stylowe karafki do wina i wody, a przede wszystkim znaleźć dostawcę wina, które trudno znaleźć na półce osiedlowego marketu.
Modne alternatywy
Coraz więcej kawiarni decyduje się na inwestycje w urządzenia do alternatywnego parzenia kawy (chemex, drip, aeropress), co okazuje się zazwyczaj dobrym pomysłem, ale wymaga dodatkowego sprzętu oraz szkolenia dla personelu. O sukcesie kawy zaparzanej w alternatywny sposób decydują drobne szczegóły i nie ma tu miejsca na swobodną improwizację. Alternatywne sposoby parzenia kawy cieszą coraz większą popularnością, choć ich cena jest z reguły znacznie wyższa niż kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym.