Czy warto mieć na wyposażeniu naczynia z kamionki

Mimo że naczynia z kamionki mają zazwyczaj rustykalny design i kojarzą się z przeszłością, istnieje wystarczająco dużo powodów, aby używać ich we współczesnych, zarówno domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Oprócz tego, że są bardzo stylowe, posiadają wiele zalet, które przekładają się na funkcjonalność i komfort codziennego użytkowania. Czym właściwie jest kamionka i dlaczego warto mieć na wyposażeniu komplet naczyń wykonanych z tego tradycyjnego materiału? 

Krótka historia kamionkowych naczyń  

Naczynia z kamionki były powszechnie używane już w starożytności. Na terenie Polski pierwsze wyroby kamionkowe pojawiły się pod koniec średniowiecza. W czasach nowożytnych, mniej więcej w połowie XVI wieku, dzięki bogatym pokładom naturalnych glin kamionkowych znajdujących się w dorzeczu Bobru i Kwisy, zaczęto je produkować w garncarni w Bolesławcu oraz w innych dolnośląskich manufakturach. Bolesławiecka ceramika kojarzona jest do dziś z produktami najwyższej jakości, a produkowana jest współcześnie na dwa różne sposoby: poprzez odlewanie lub formowanie z masy plastycznej za pomocą toczków ręcznych lub mechanicznych. Lokalnie bywa nazywana najczęściej bunclokami, co wiąże się z niemiecką nazwą miasta - Bunzlau. Zorganizowany handel naczyniami z kamionki datowany jest na połowę XVIII stulecia. Odbywał się głównie w dobrze prosperujących ośrodkach miejskich, takich jak Gdańsk (m.in. na słynnym Jarmarku św. Dominika), Poznań, Szczecin i Kołobrzeg, a przedmiotem sprzedaży były produkty pochodzące zarówno z fabryk dolnośląskich i łużyckich (m.in. z Trzebiela i Mużakowa), jak i manufaktur zlokalizowanych poza Polską - w Nadrenii, Hesji, Dolnej Saksonii i środkowo-zachodniej Anglii.

Kamionka i etapy produkcji

Naczynia z kamionki zalicza się do grupy produktów ceramicznych. Kamionka powstaje dzięki połączeniu gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego. Wszystkie składniki mieszane są dokładnie w specjalnym urządzeniu. Do surowych, uformowanych i oczyszczonych ze zbędnych fragmentów wyrobów przykleja się uchwyty lub inne dodatkowe elementy. W następnym etapie naczynia są suszone i pokrywane solą kuchenną lub innymi startymi na proszek minerałami, dzięki którym w trakcie wypalania w temperaturze 1200-1300°C na powierzchni tworzy się gładka, szklista glazura o charakterystycznym zabarwieniu. Gotowe wyroby wyróżniają się nie tylko specyficznym połyskiem, ale także zerową nasiąkliwością oraz dużą odpornością na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne i działanie kwasów, dzięki czemu mogą służyć w kuchni przez wiele lat.

Najważniejsze zalety naczyń z kamionki  

Oprócz trwałości i odporności naczynia z kamionki posiadają kilka innych, cennych zalet użytkowych i estetycznych. Są bardzo praktyczne i uniwersalne. Grube ścianki pomagają utrzymać ciepło, dzięki czemu potrawy i napoje serwowane w kamionkowych naczyniach stygną powoli, a gładkie i śliskie wnętrze ogranicza ryzyko przywierania składników i ułatwia skuteczne czyszczenie. Naturalne materiały i technologia produkcji naczyń z kamionki sprawia, że są bezpieczne w codziennym użytkowaniu. Nie zawierają szkodliwych dodatków i są neutralne dla alergików. Nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie absorbują żadnych zapachów, nadają się więc nie tylko do przygotowywania i serwowania zróżnicowanych produktów o stałej lub płynnej konsystencji, ale także do długotrwałego przechowywania żywności.  

Przeznaczenie kamionkowych naczyń  

Nie od dziś wiadomo, że naczynia z kamionki są idealnymi pojemnikami do wszelkich kiszonek. Ogórki lub kapusta z ceramiki charakteryzują się wybornym smakiem i mogą być przechowywane długo bez ryzyka zepsucia. Z kolei głębokie patelnie i kociołki z pokrywką wykonane ze szkliwionej kamionki nadają się doskonale do serwowania makaronowych, mięsnych lub warzywnych zapiekanek i gulaszów prosto z pieca na stół, dlatego stanowią istotną część wyposażenia lokali, które mają w menu potrawy podawane klientom w taki sposób.  

Bardzo stylowymi, a jednocześnie uniwersalnymi naczyniami są miseczki Mezze. Wykonane są tak jak głębokie patelnie ze szkliwionej kamionki i służą do podawania zróżnicowanych potraw prosto na stół. Są idealnymi naczyniami do podgrzewania i zapiekania. W kuchniach serwujących dania z greckiej lub francuskiej tradycji kulinarnej wykorzystuje się je najczęściej do serwowania potraw z fasoli czy też zupy cebulowej, dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej restauracji specjalizującej się w kuchni z obu regionów Europy. Komplet kamionkowych miseczek Mezze przyda się także z pewnością w każdej kuchni domowej.  

Naczynia z kamionki odnajdują się najlepiej w kuchniach i wnętrzach nawiązujących do rustykalnego lub staropolskiego stylu. Ze względu na swoje właściwości, wyjątkowy design i przystępną, szczególnie w porównaniu z wyrobami porcelanowymi ceną, cieszą się dużą popularnością wśród użytkowników, którzy chcą uzupełnić kuchenne wyposażenie o trwałe i funkcjonalne naczynia, wyróżniające się dużymi walorami estetycznymi. Wybierane są więc zarówno do lokali specjalizujących się w potrawach tradycyjnych, jak i do wykwintnych restauracji oraz kuchni domowych. Niezależnie od charakteru wnętrza naczynia z kamionki wnoszą odrobinę ciepła, naturalności i swojskości, a zróżnicowane formy i kolorystyka ułatwiają dopasowanie do pozostałych elementów wyposażenia. Sprawdzają się zarówno jako kompletna zastawa stołowa, jak i stylowe dodatki - mogą więc pełnić funkcję nie tylko praktyczną, ale także dekoracyjną.

Jak dbać o naczynia z kamionki  

Odporność na wszelkie uszkodzenia mechaniczne - stłuczenia, wyszczerbienia, mikropęknięcia i zarysowania sprawia, że naczynia z kamionki nie wymagają szczególnej troski, mimo to należy wiedzieć, jak je pielęgnować, aby służyły jak najdłużej. Naczynia z kamionki można myć w zmywarce, jednak wielu użytkowników zwraca uwagę, że częste mycie mechaniczne może wpłynąć w dłuższej perspektywie czasowej negatywnie na właściwości kamionki, a tym samym obniżyć wartość użytkową i estetyczną naczyń.

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.