Profesjonalny piec do pizzy – czym powinien się charakteryzować?

Na pewno każdy człowiek posiada swoją ulubioną pizzerię, do której zawsze wraca z przyjemnością i dużym sentymentem. Pizza jest robiona na idealnej grubości cieście, do tego znajdują się na niej nasze ulubione dodatki, sosy i oliwy. Każdy kawałek jest idealny, potrafimy zjeść ją całą i nadal mieć ochotę na jeszcze więcej i więcej. Z czego to wynika? Dlaczego pizza w pizzerii smakuje tak dobrze, a w domu nie jesteśmy w stanie jej odtworzyć, mimo tego, że używamy tych samych składników?

Piec do pizzy – serce każdej pizzerii

Przyjęło się mówić, że sercem każdej dobrej pizzerii jest profesjonalny piec do pizzy, dzięki któremu wygląda i smakuje ona wybornie. To prawda. Pizza z pizzerii, która do jej wypieku używa specjalnego pieca, jest fantastyczna i smakuje zupełnie inaczej, niż ta domowa. Wynika to z tego, że najczęściej wypieka się ją bardzo krótko, ale za to w dużo wyższej temperaturze, której nie są w stanie osiągnąć domowe piekarniki. Oprócz tego, każda pizzeria ma swoją oryginalną recepturę. Jedni dodają specjalne zioła do ciasta, jeszcze inni drożdże suche lub mokre, są i tacy, którzy do wyrobu ciasta używają wody gazowanej. Receptura, owszem, pełni bardzo istotną rolę, natomiast to w piecu dzieję się cała magia, która pobudza nasze kubki smakowe. Kuszący aromat wydobywający się z specjalnego pieca do pizzy nie może zostać porównany z niczym innym, gdyż jest jedyny w swoim rodzaju.

Jaki piec wybrać do pizzerii?

Decydując się na zakup pieca do pizzy powinniśmy wziąć kilka ważnych aspektów pod uwagę. Na rynku są dostępne między innymi piece jedno, dwu i trzykomorowe, które świetnie sprawdzą się zarówno w restauracji, barze, pubie, czy właśnie pizzerii. Piec jednokomorowy jest przeznaczony dla mniejszych lokali, które nie serwują swoim gościom dużych ilości pizzy w ciągu dnia, gdyż stanowi ona dodatek w ich menu. Natomiast piece dwukomorowe zostały stworzone z myślą o średniej wielkości lokalach gastronomicznych i restauracjach. Piec trzykomorowy to profesjonalny piec do pizzy, który powinien znaleźć się w każdej pizzerii, która każdego dnia serwuje dziesiątki, jak nie setki, pizzy. Zanim dokonacie zakupu odpowiedniego dla Waszego lokalu pieca, warto zastanowić się ile pizzy dziennie wydajcie i które urządzenie będzie dla Was najlepsze.

Najlepsza na świecie pizza z pizzerii!

Tak, jak już wcześniej było wspomniane, pizza z profesjonalnej pizzerii smakuje zupełnie inaczej, niż ta domowa, dlatego, że jest wypiekana w specjalnie do tego przystosowanym piecu. Warto również wspomnieć, że wypieka się ją na płycie szamotowej, czyli tak zwanym kamieniu, który po każdorazowym użyciu jest dokładnie czyszczony. Kamień regularnie należy czyścić, gdyż pozostawianie na nim resztek jedzenia oraz częste wystawianie go na wysoką temperaturę, może spowodować, że pieczona pizza od spodu się przypali i przybierze czarny kolor, a piec zacznie wydzielać bardzo nieprzyjemny zapach. Dbanie zarówno o piec, jak i o kamień do pieczenia pizzy, jest równie ważne, co samo wyrabianie ciasta, gdyż ma duży wpływ na finalny smak gotowej, chrupiącej pizzy.