Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada, niezależnie od tego, czy występuje w formie stałej, czy płynnej, należy do produktów spożywanych z największą przyjemnością. Oprócz charakterystycznego, uzależniającego smaku, posiada wiele prozdrowotnych właściwości i jest dobrym źródłem magnezu oraz witamin z grupy B. Tradycyjną tabliczkę czekolady można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest słodki deser w postaci płynnej czekolady i towarzyszących jej dodatków, czyli fondue. Jego przygotowanie jest bardzo proste, jednak aby utrzymać większą ilość czekolady w płynnym stanie o idealnej konsystencji i zachwycić wszystkich uczestników słodkiej uczty efektownym pomysłem, warto mieć na wyposażeniu fontannę czekoladową – sprytne urządzenie, które sprawdzi się zarówno w restauracji, kawiarni i firmie cateringowej, jak i w domowym zaciszu. W jaki sposób działa fontanna i jak zrobić doskonałe, czekoladowe fondue? 

Skąd wziął się pomysł na fondue

Fondue czekoladowe to słodka odmiana tradycyjnego fondue – jednej z emblematycznych potrawy kuchni szwajcarskiej. Stanowi również ważny element tradycji kulinarnej Francji i Włoch. Podstawowym składnikiem klasycznego fondue są różnogatunkowe sery. W Szwajcarii korzysta się najczęściej z trzech najsłynniejszych rodzajów – gruyère, ementalera i appenzellera. Poza serami w skład potrawy wchodzi białe wytrawne wino oraz kirsch, czyli wysokoprocentowy (38-50%), bezbarwny i pozbawiony słodyczy napój alkoholowy wytwarzany z owoców wiśni. W tradycyjnej wersji dodaje się również niewielką ilość mąki ziemniaczanej, która ułatwia połączenie wszystkich składników i zapobiega rozwarstwieniu oraz przyprawy – gałkę muszkatołową, biały pieprz i odrobinę czosnku. W serowo-winnej masie zanurza się zazwyczaj świeże pieczywo lub warzywa. 

Jako że Szwajcaria słynie nie tylko z oryginalnych serów, ale także z doskonałej jakości czekolady, mianem fondue zaczęto określać także zanurzane w płynnej czekoladzie owoce oraz inne dodatki, takie jak precelki, pianki lub ciasteczka. Niezależnie od odmiany, fondue spożywa się, korzystając bezpośrednio z garnka lub z fontanny. 

Jak działa fontanna czekoladowa

Fontanny czekoladowe są urządzeniami nie tylko praktycznymi, ale także bardzo atrakcyjnymi wizualnie. Ich działanie opiera się na prostej zasadzie. Płynna czekolada znajduje się w obiegu zamkniętym, a cały cykl wygląda następująco: roztopiona czekolada po wlaniu do pojemnika zostaje zassana przez specjalny mechanizm i przedostaje się na najwyższy poziom fontanny, skąd spływa kaskadowo niżej, a następnie jest pompowana ponownie do góry. Aby czekolada spływała równomiernie z każdej strony fontanny, konieczne jest ustawienie urządzenia na płaskim, stabilnym podłożu i idealne wypoziomowanie. Warto również pamiętać, że prawidłowe działanie fontanny może zostać zaburzone, jeśli kawałki owoców lub innych dodatków do fondue dostaną się do płynnej czekolady w misie. Po skończonej uczcie fontannę należy jak najszybciej zdemontować i umyć wszystkie części w zmywarce. Podstawę należy oczyścić z resztek czekolady papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie umyć miękką ściereczką z dodatkiem łagodnego detergentu. Jeśli resztki czekolady zastygną, czyszczenie urządzenia może być problematyczne. 

Fontanny do czekolady różnią się pojemnością oraz ilością poziomów. Wyposażone są zazwyczaj w funkcję podgrzania i utrzymania optymalnej temperatury czekolady. Niektóre modele posiadają elektroniczny kontroler, dzięki któremu czekoladowa masa nie przypala się i pozostaje płynna przez określony czas pracy urządzenia. 

Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue (2)

Sprawdzony przepis na czekoladowe fondue 

Mleczna lub ciemna czekolada to najważniejszy składnik fondue. Jeśli zadbamy, aby była to czekolada wyprodukowana specjalnie dla tego typu urządzeń, osiągniemy najlepsze efekty – receptury czekolady do fontann markowych producentów wzbogacone są o dodatkową ilość masła, co zapewnia idealną konsystencję i utrzymanie płynności czekolady w maszynie przez dłuższy czas. Jednak sama czekolada to nie wszystko. Do przygotowania kompletnego fondue potrzebne są również inne składniki. Jakie? To już zależy od naszych preferencji. W naszym przepisie będą to świeże i kandyzowane owoce.

Składniki:

  • 270-300 g mlecznej lub ciemnej czekolady (3 tabliczki lub specjalna czekolada do fontann),
  • 200-250 g 36% śmietanki plus ewentualnie 1 łyżka masła*,
  • świeże i kandyzowane owoce w różnych proporcjach – banany, truskawki, jabłka, gruszki, mango i kiwi. 

*Jeśli skorzystamy z czekolady dedykowanej fontannom, dodatek śmietanki może być zbędny – produkt charakteryzuje się wysoką zawartością masła kakaowego. 

Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od umycia i pokrojenia świeżych owoców. Owoce kandyzowane przekładamy do miseczki. Następnie rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem kremowej śmietanki. Najlepiej rozpuścić ją w naczyniu na małym ogniu lub w kąpieli wodnej, czyli umieścić w miseczce i włożyć do większego garnka wypełnionego wrzątkiem. Jeśli zależy nam na czasie, można skorzystać z kuchenki mikrofalowej. Proces rozpuszczania na mocy 650W należy podzielić wówczas na 3-4 jednominutowe cykle i uważać, aby nie doszło do zgęstnienia lub przypalenia czekolady. Dlatego rekomendujemy nieco dłuższą, ale bezpieczniejszą kąpiel wodną lub powolne roztopienie w rondelku na małej mocy palnika. 

Gdy czekolada osiągnie jednolitą, gładką konsystencję bez widocznych grudek, przelewamy ją do zbiornika fontanny i uruchamiamy urządzenie. Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, należy dodać łyżkę masła lub dolać nieco więcej śmietanki. Smak i aromat płynnej czekolady można dodatkowo wzbogacić, dodając niewielką ilość alkoholu (miodu pitnego lub likieru). 

Do maczania owoców w czekoladzie z fontanny przydadzą się specjalne widelce do fondue lub patyczki do szaszłyków. Zamiast owoców można użyć słonych przekąsek, takich jak precelki, tradycyjne paluszki i grissini, grzanki, krakersy i chipsy, które stworzą ze słodką czekoladą intrygujący, kontrastowy smak.