Włoska pizza stała się jednym z ulubionych dań Polaków, jednak prawdziwa pizza rządzi się swoimi prawami. Aby przygotować ją zgodnie z włoską tradycją i być pewnym, że trafimy w gust klientów, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie pizzerii. Najważniejszym elementem, oprócz najwyższej jakości składników prosto ze słonecznej Italii i ciekawie skomponowanemu menu, jest profesjonalny piec do wypieku włoskich placków. To przysłowiowe serce każdej pizzerii. Profesjonalny sprzęt gwarantuje wysoką, niezmienną jakość serwowanych wypieków i ma istotny wpływ na komfort pracy w kuchni. Właściwie zorganizowana i wyposażona kuchnia plus doświadczony pizzerman, to połowa sukcesu dobrze zarządzanego lokalu.

Rodzaje pieców do pizzy

Profesjonalne piece do pizzy dzielą się na kilka rodzajów, które różnią się od siebie gabarytami, ilością komór, sposobem wypieku i systemem zasilania. W zależności od potrzeb, do wyboru mamy piece jedno-, dwu-, a nawet trzykomorowe. Wszystkie w wersji elektrycznej i gazowej. Istnieją również piece przelotowe, tunelowe, jedno- i wielopoziomowe oraz tradycyjne urządzenia opalane drewnem.

Oszczędne piece jednokomorowe, zarówno w wersji gazowej, jak i elektrycznej, to ekonomiczne i wielofunkcyjne rozwiązanie dla małej i średniej wielkości pizzerii. Umożliwiają szybki wypiek chrupiącej pizzy, włoskiego pieczywa, ciast oraz tart, a przystępna cena pozwala na inwestycję nie obciążającą nadmiernie budżetu, którym dysponujemy.

Większe lokale wymagają wyposażenia w bardziej efektywne piece dwukomorowe, które występują również w wersji dwupoziomowej. Ich konstrukcja umożliwia wypiek włoskiego placka w dwóch niezależnych komorach. Dzięki temu jesteśmy w stanie obsłużyć w stosunkowo krótkim czasie większą liczbę klientów. Tak jak w przypadku pieców jednokomorowych, do wyboru mamy piece zasilane elektrycznie i gazowo.

Elektryczne zasilanie pieca gwarantuje utrzymanie stałej, optymalnej temperatury wewnątrz komory, co przyspiesza znacząco wypiek kolejnych zamówionych placków. Należy jednak pamiętać, że piec elektryczny dedykowany jest mniejszym lokalom lub takim, w którym pizza nie stanowi podstawy menu i jest jedynie dodatkiem. Pizzerie z prawdziwego zdarzenia powinny być wyposażone w piece gazowe lub opalane drewnem.

Inwestycja w jakość i przyszłość

Wybór profesjonalnego pieca do pizzy nie jest łatwym zadaniem, jednak warto zainwestować w urządzenie dostosowane optymalnie do gabarytów lokalu, rodzaju serwowanej pizzy i średniej ilości odwiedzających klientów. W dobie dużej ilości lokali oferujących pizzę największą popularnością cieszą się pizzerie, które serwują włoski placek wypiekany w profesjonalnym piecu. Warto zadbać o zróżnicowane menu i opracować autorskie kompozycje, które w połączeniu z jakością składników zapewnią pizzerii rozpoznawalność i pomogą zbudować konkurencyjną przewagę.

Dodatkowym, ale bardzo pomocnym urządzeniem są specjalne podstawy pod piece do pizzy, które zabezpieczają i stabilizują piec oraz umożliwiają jego ustawienie w dowolnym miejscu kuchennej przestrzeni.

Mobilna pizzeria

Jeśli wybraliśmy już piec spełniający nasze oczekiwania, warto pomyśleć o inwestycji w mały, przenośny, jednokomorowy piecyk, który pozwoli zdywersyfikować sprzedaż i prowadzić działalność również poza lokalem – na różnego rodzaju plenerowych wydarzeniach typu koncerty, pikniki, festyny, tematyczne, zloty i festiwale piwa. Przenośny piecyk umożliwia również wypiek pieczywa, ciast, warzyw, mięsa i ryb.

Warto mieć również pod ręką specjalne torby do pizzy, dzięki którym dowożony do klienta placek będzie zawsze gorący i nie stanie się wilgotny.

A więc co wybrać?

Na to trudne pytanie musi odpowiedzieć sobie każdy właściciel i manager pizzerii, biorąc pod uwagę kilka kluczowych kwestii: budżet na wyposażenie kuchni i pozostałych części lokalu, jego wielkość, średnią ilość wypiekanych placków na godzinę, liczbę klientów w ciągu dnia oraz komfort obsługi urządzenia.

Piece do pizzy mają zróżnicowaną cenę, która zależy od rodzaju, gabarytów i stopnia zaawansowania urządzenia. Piece jednokomorowe kosztują zazwyczaj między 500 a 11 tysięcy złotych, natomiast cena urządzeń dwukomorowych mieści się w przedziale 1500-25 tysięcy złotych.