Wiosna i lato, czyli sezon na meble ogrodowe i cateringowe

Większość lokali gastronomicznych, hoteli, pensjonatów i firm cateringowych w sezonie wiosenno-letnim świadczy swoje usługi nie tylko wewnątrz, ale przede wszystkim na zewnątrz - w różnorodnie urządzonych ogródkach lub na imprezach i eventach plenerowych. Podstawę ich wyposażenia stanowią odpowiednio dobrane meble. Czym powinny charakteryzować się meble ogrodowe i cateringowe? Jak je dobrać, aby ogródek piwny, restauracyjny lub kawiarniany stał się przyjazny i w pełni funkcjonalny, a impreza w plenerze udana? 

Najważniejsze cechy mebli outdoorowych dla gastronomii

Zarówno meble ogrodowe, jak i meble cateringowe powinny posiadać kilka ważnych cech estetycznych i użytkowych. Przede wszystkim muszą być wygodne, stosunkowo lekkie i odporne na zmienne warunki atmosferyczne, zabrudzenia oraz intensywne użytkowanie. Powinny być więc wykonane z odpowiednich, trwałych i łatwych do czyszczenia materiałów oraz charakteryzować się wysoką odpornością na długotrwałe działanie promieni słonecznych. To bardzo ważny aspekt - wyblakłe kolory mebli mogą odstraszyć niektórych potencjalnych klientów ogródka. Poduszki muszą mieć zdejmowalne, wykonane z plamoodpornej tkaniny poszewki. Jeśli oprócz krzeseł i stolików planujemy postawić w ogródku również fotele, pufy i sofy, ich tapicerka lub pokrowce powinny być również plamoodporne i bezproblemowe w czyszczeniu oraz praniu. 

Z jakich elementów powinien składać się komplet mebli ogrodowych i cateringowych

W przypadku letniego ogródka liczba elementów umeblowania przestrzeni zależy od powierzchni, jaką dysponujemy oraz od profilu prowadzonej działalności. Wyposażenie ogródka piwnego różni się znacząco od wyposażenia ogródka restauracyjnego lub kawiarnianego ze względu na charakter i funkcję miejsca. Aranżacja tych przestrzeni nie jest zazwyczaj zbyt wyszukana i sprowadza się często do mebli dostarczonych przez producenta serwowanych piw. Wystarczającym umeblowaniem są z reguły stoły lub ławy oraz krzesła. Główną rolę odgrywa złoty trunek. W ogródkach o profilu typowo gastronomicznym meble mogą składać się również z kilku podstawowych elementów, jednak ich dobór powinien być bardziej wyszukany. Niezależnie od tego czy są to nieduże zestawy, czy ekskluzywne komplety wypoczynkowe powinny być wygodne i ustawione tak, aby zapewniały prywatność i nie utrudniały dojścia do stolika. Elementem umeblowania, który łączy wszystkie ogródki gastronomiczne są parasole chroniące przed słońcem lub deszczem. 

W składzie funkcjonalnych mebli będących na wyposażeniu hoteli, pensjonatów, domów weselnych i firm cateringowych, które w okresie wiosenno-letnim obsługują imprezy o zróżnicowanym charakterze, najważniejszymi elementami są stoły, krzesła oraz ławki cateringowe. Bardzo ważną częścią wyposażenia są również obrusy i pokrowce na stoły. Zróżnicowane warianty i kolory umożliwiają dostosowanie tego samego kompletu mebli do rodzaju obsługiwanej imprezy. To stosunkowo tani, a jednocześnie efektowny sposób na spójną oprawę wydarzenia. Dobrze dobrane pokrowce i obrusy sprawiają, że nawet najprostsze meble nabierają charakteru i prezentują się elegancko. Wykonane są zazwyczaj z materiałów, które nie tracą kolorów i nie trzeba ich prasować. 

Design i estetyka, a wizerunek

Do umeblowania ogródka warto się przyłożyć z kilku istotnych powodów. Oczywiście, można pójść na skróty i skorzystać z wyposażenia oferowanego przez producentów alkoholi, jednak wówczas ogródek nie wyróżni się niczym szczególnym i nie stworzy przestrzeni podkreślającej odrębny charakter prowadzonej działalności. Przy wyborze mebli do ogródka restauracyjnego należy zwrócić więc uwagę nie tylko na ich trwałość i funkcjonalność, ale również na design. Meble są estetyczną wizytówką lokalu, dlatego powinny stanowić oryginalny wyróżnik, a jednocześnie być dobrane tak, aby tworzyły spójną, przemyślaną całość. Indywidualny styl umeblowania ogródka wpływa na postrzeganie go przez klientów. Świadczy o dobrym guście właściciela i wysokiej świadomości kształtowania firmowego wizerunku. Wywołuje pozytywne wrażenie i tworzy przyjazną atmosferę, szczególnie gdy dodatkowym elementem aranżacji jest żywa, bujna roślinność. Jeśli nie mamy pomysłu, jak urządzić przestrzeń ogródka, warto skorzystać z profesjonalnej pomocy. Na byle jakim wystroju i źle dobranych, nieciekawych meblach można wiele stracić. Estetyka otoczenia, w którym spożywa się posiłki, ma ogromne znaczenie. Stylowo urządzony ogródek plus profesjonalna obsługa i wysokiej jakości oferta sprawiają, że przebywanie w takim miejscu jest przyjemnością. Klienci, którzy czują się w ogródku dobrze, spędzą w nim więcej czasu. 

Ogródki zorganizowane nad jeziorem lub blisko rzeki warto urządzić w typowo letnim, plażowym stylu. Elementem dominującym powinna być roślinność umieszczona w stylowych donicach, które można wykorzystać nie tylko do upiększenia przestrzeni, ale również do wyznaczenia granic ogródka. Oprócz typowych siedzisk należy zadbać o wystarczającą liczbę wygodnych leżaków. 

Wybór mebli cateringowych opiera się na podobnych kryteriach. Nieco większe znaczenie, głównie ze względu na transport oraz częste rozkładanie, mają takie cechy jak trwałość, lekkość i możliwość szybkiego składania. 

Dodaj komentarz

Pola oznaczone (*) są wymagane Twoje dane będziemy przetwarzać zgodnie z naszą Polityką prywatności.