Trudno wyobrazić sobie dobrze funkcjonującą kuchnię bez wysokiej jakości garnków zarówno w domu, jak i restauracji. Jednak szukając nowego naczynia lub całego zestawu garnków, stajemy często przed dylematem co wybrać: garnki z powłoką czy bez? Odpowiedź nie jest oczywista, dlatego warto mieć dobrą orientację w aktualnej ofercie oraz rodzajach powłok i materiału, z jakiego zostały wyprodukowane.

Określenie potrzeb i dobra informacja

Producenci garnków oferują kilka rodzajów naczyń: garnki ze stali nierdzewnej oraz naczynia z powłokami o specjalnych właściwościach. Jeśli wyposażamy kuchnię w lokalu gastronomicznym, warto zainwestować w garnki dla profesjonalistów. Zróżnicowana oferta umożliwia optymalne dopasowanie i komfort codziennego użytkowania, dlatego przed ostatecznym wyborem warto określić swoje potrzeby i zwrócić uwagę na parametry użytkowe – kompatybilność z aktualnie używaną kuchenką oraz możliwość mycia w zmywarce.

Jeśli nasza kuchnia wyposażona jest w płytę indukcyjną, należy sprawdzić czy wybrane naczynia posiadają specjalne, ferromagnetyczne dno. Naczynia tego typu oznaczone są specjalnym piktogramem przypominającym zwojnicę. Na opakowaniu powinno być widoczna informacja „induction”.

Bardzo ważnym elementem jest rodzaj i jakość materiału, z jakiego garnki zostały wykonane. Wśród garnków bez powłoki wyróżniamy wytrzymałe, odporne na korozję i odkształcenia garnki ze stali nierdzewnej, garnki ze wzmocnionego, anodowanego aluminium, garnki ze szkła żaroodpornego i tradycyjne, bardzo wytrzymałe garnki żeliwne.

Spójrzmy do wewnątrz, czyli zalety i wady różnych powłok

W przypadku garnków dla profesjonalistów warto zainteresować się bliżej rodzajem powłoki. Specjalne właściwości eliminują ryzyko przypalenia potrawy i ułatwiają utrzymanie idealnej czystości.

Dobrze znaną i wciąż popularną powłoką, którą pokrywa się wnętrze garnków jest emalia. Jest stosunkowo mało odporna na uszkodzenia mechaniczne i intensywną eksploatację, dlatego cena garnków z tego typu powłoką jest zazwyczaj bardzo przystępna.

Jeśli prowadzimy zdrową kuchnię i zależy nam na maksymalnym bezpieczeństwie i trwałości garnków, warto zwrócić uwagę na naczynia z powłoką ceramiczną. Jedyna wada takiej powłoki to mała odporność na zarysowania, dlatego należy pamiętać, aby używać w ich przypadku łopatek i łyżek wykonanych z drewna lub sztucznego tworzywa.

Dużą popularnością cieszą się nadal garnki z powłoką teflonową – szeroko stosowanym wynalazkiem, który podwyższa trwałość i eliminuje ryzyko korozji. Garnki teflonowe mają jedną podstawową zaletę – do powłoki teflonowej nic nie przywiera. Mają niestety również jedną wadę – podobnie jak powłoka ceramiczna, są podatne na zarysowania. Należy pamiętać, że garnek z uszkodzoną powłoką teflonową nie powinien być dłużej używany ze względu na ryzyko emisji związków niebezpiecznych dla zdrowia.

Jeśli poszukujemy garnków charakteryzujących się przede wszystkim trwałością, idealnym rozwiązaniem powinien okazać się wybór garnków z powłoką tytanową. Tytan jest bardzo odporny na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Doskonale znosi bardzo wysokie temperatury, eliminuje ryzyko przypalenia potrawy i nie wchodzi w reakcje ze składnikami. Garnki z powłoką tytanową można stosować zazwyczaj na kuchence każdego typu.

Podobnymi właściwościami charakteryzują się garnki z powłoką marmurową. Szlachetny kamień gwarantuje odporność na uszkodzenia i wieloletnią żywotność. Jedyna wada tego typu ganków to stosunkowo duży ciężar, co przy szybkiej pracy w profesjonalnej kuchni może być niewygodne.

Wygodnym rozwiązaniem, ale nie z uwagi na wagę, ale rodzaj pokrycia, są garnki z powłoką granitową. Tego typu pokrycie umożliwia gotowanie i duszenie potraw bez potrzeby dodawania tłuszczu. To kolejne przydatne rozwiązanie dla lokali prowadzących zdrową, niskokaloryczną kuchnię. Nieprzywierająca powłoka eliminuje możliwość przypalenia potraw, a dodatek granitu zwiększa odporność na uszkodzenia mechaniczne. Drobne zarysowania nie wpływają negatywnie na właściwości i parametry użytkowe granitowych garnków.

Wiemy już właściwie wszystko o wadach i zaletach poszczególnych powłok. Mamy nadzieję, że ostateczna decyzja co wybrać – garnki z powłoką czy bez, stanie się łatwiejsza i pomoże skompletować zestaw garnków kuchennych jakich najbardziej potrzebujemy. Warto pamiętać, że rodzaj prowadzonej kuchni determinuje często ostateczny wybór. Jeśli większość potraw jest podsmażana lub duszona, najlepszym wyborem będą garnki z powłoką. Jaką? To już zależy od naszych preferencji estetycznych i budżetu jakim dysponujemy.