Ciekawostki
Nasz dział z ciekawostkami to miejsce, gdzie dzielimy się z naszymi Czytelnikami artykułami i przemyśleniami ze świata gastronomii i kuchni, które trudno zakwalifikować do innych kategorii, a które mogą zaskoczyć, zadziwić lub skłonić do zastanowienia. Staramy się tu dostarczać maksimum wiedzy, opierając się przy tym na jak najbardziej rzetelnie zgromadzonym materiale źródłowym. Ciekawostki – tak, fake newsy – w żadnym razie!
Co warto wiedzieć o risotto
Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...
Właściwości i zastosowanie czosnku
Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...
Wszystko, co warto wiedzieć o chlebie tostowym i tostach
Pieczywo tostowe cieszy się od lat niesłabnącą popularnością praktycznie na całym świecie. Któż z nas nie lubi świeżych, lekko przyrumienionych i chrupiących tostów lub miękkich, elastycznych kanapek z ulubionymi dodatkami? Od czasu do czasu spożywa je...
Placki ziemniaczane w różnych tradycjach kulinarnych
Placki ziemniaczane to bardzo proste i smaczne danie, które można spożywać zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Na świecie znane są pod różnymi nazwami i stanowią ważną część wielu tradycji kulinarnych. Gdzie można je spotkać i czym się...
Wędzenie drewnem i jego pochodnymi oraz dymem wędzarniczym
Wędzenie przetworów mięsnych i ryb za pomocą naturalnego i sztucznego dymu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, dzięki której produkty zyskują charakterystyczny aromat, smak i apetyczny, przyciemniony kolor. Skąd wzięła się tradycja...
Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue
Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada, niezależnie od tego, czy występuje w formie stałej, czy płynnej, należy do produktów spożywanych z największą przyjemnością. Oprócz charakterystycznego, uzależniającego smaku, posiada wiele prozdrowotnych...
Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki
Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...
Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie
Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Przyrządzana jest na różne sposoby praktycznie na każdym kontynencie, choć nie zawsze nazywa się ją pizzą. Ojczyzną tego charakterystycznego, drożdżowego placka są Włochy, zacznijmy więc od rodzajów...
Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna, nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym terminem i...
Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym terminem i...
Makarony własnej produkcji
Własnoręcznie robiony makaron warto przygotowywać z kilku istotnych powodów, niezależnie od tego, czy ma to miejsce w profesjonalnej czy domowej kuchni. Gotowy, paczkowany makaron jest bardzo wygodny w użytkowaniu, jednak nigdy nie będzie smakować tak jak ten,...
Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej
Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...
Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania
Mimo że nie zapadliśmy w zimowy sen, wraz z nastaniem wiosny rozkwitamy, poszerzając konsekwentnie ofertę naszego sklepu o nowych, markowych producentów działających na rynku profesjonalnej gastronomii. Wszyscy lubimy prawdziwą czekoladę, dlatego tym razem zadbaliśmy, aby cukiernicy, piekarze, szefowie kuchni oraz właściciele firm vendingowych i cateringowych zyskali dostęp do szerokiego wyboru najlepszych produktów i dodatków powstałych na bazie najwyższej jakości ziaren kakaowca. Zapraszamy na wiosenny przegląd nowości.
Co wybrać na prezent dla szefa kuchni
Wszyscy właściciele lokali gastronomicznych serwujących dania obiadowe dobrze wiedzą, że utalentowany szef kuchni to prawdziwy skarb, o który należy odpowiednio dbać. Nie tylko dzięki dobremu wynagrodzeniu, ale również dzięki inwestycjom w akcesoria i urządzenia,...
Na czym polega carving
Carving to najprościej mówiąc, sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która pojawiła się w Polsce dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się od tej pory sporą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie usługi carvingowej...
Ananas na pizzy – zbrodniarz czy geniusz?
Talerz do pizzy - czy często na Twoim gości pizza hawajska? Pizza hawajska to budząca najwięcej kontrowersji pizza na świecie. Jest ona połączeniem mięsa z serem i... ananasem. Dla wielu konsumentów i fanów włoskiej kuchni jest to absolutna profanacja, która nigdy nie...
Biodegradowalne naczynia z PLA
Otaczający nas świat zmienia się dosłownie na naszych oczach – i to niestety, nie zawsze na lepsze. Z roku na rok widzimy, jak przybywa otaczającego nas plastiku. Warto pamiętać, iż – w zależności od charakterystyki i rodzaju – tempo jego rozkładu to czas od stu do nawet tysiąca lat!
Formy termoformowane Martellato
W dzisiejszych czasach półki sklepowe dosłownie uginają się od bogactwa słodyczy, łakoci i innego rodzaju przekąsek. Z jednej strony to dobrze – świadczy to przecież o tym, że mamy się coraz lepiej z czysto materialnego punktu widzenia i na więcej możemy też sobie pozwolić…
Oto właśnie najdroższa kawa na świecie!
Przeglądając sklepowe półki z pewnością niejednokrotnie zastanawiamy się skąd bierze się dysproporcja w cenach kawy. Łatwo zauważyć spore różnice cenowe pomiędzy produktami znanych palarni i koncernów, a mniej popularnymi, bardziej ekskluzywnymi markami.
Rodzaje kawy o których nie mieliście pojęcia!
Każdy miłośnik kawy z pewnością wie, że roślina ta jest gatunkiem niezwykle zróżnicowanym. W zależności od miejsca i regionu jaki porasta kawowiec jego owoce cechuje się różnymi walorami smakowymi, wyglądem, aromatem, a także charakterystycznymi nutami zapachowymi.
Przygotowanie kawy – od dostawy do zapakowania!
W poprzednim artykule omawialiśmy drogę jaką musi przejść kawa od zasadzenia krzewu na plantacji aż po zebranie owoców i ich wstępne przygotowanie. Ten tekst dotyczy kolejnych etapów, aby kawa nabrała charakterystycznego smaku i finalnie trafiła do naszych domów!
Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia
Wiele osób spiera się co do historii oraz pochodzenia kawy. Zanim kawa stała się tak popularna i rozpowszechniła się na całym świecie musiała przejść naprawdę długą drogę! Co jak co, ale akurat historia kawy jest po prostu fascynująca. Zapraszamy do lektury!