
Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni
Mimo początkowych trudności silikonowe przybory kuchenne zdobyły zaufanie klientów i są od wielu lat ważną częścią wyposażenia zarówno kuchni profesjonalnych, jak i domowych. Mają zróżnicowane kolory, są przystępne cenowo, lekkie i łatwo je...

Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z kuchnią turecką, które na przestrzeni kilkudziesięciu lat zrobiło zawrotną karierę w wielu zakątkach świata i doczekało się nawet swojego święta obchodzonego corocznie w drugi piątek lipca. Od kilkunastu...

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

Zwyczaje picia kawy na świecie
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...
Wędzenie drewnem i jego pochodnymi oraz dymem wędzarniczym
Wędzenie przetworów mięsnych i ryb za pomocą naturalnego i sztucznego dymu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, dzięki której produkty zyskują charakterystyczny aromat, smak i apetyczny, przyciemniony kolor. Skąd wzięła się tradycja...
Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue
Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada, niezależnie od tego, czy występuje w formie stałej, czy płynnej, należy do produktów spożywanych z największą przyjemnością. Oprócz charakterystycznego, uzależniającego smaku, posiada wiele prozdrowotnych...
Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki
Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...

Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni
Mimo początkowych trudności silikonowe przybory kuchenne zdobyły zaufanie klientów i są od wielu lat ważną częścią wyposażenia zarówno kuchni profesjonalnych, jak i domowych. Mają zróżnicowane kolory, są przystępne cenowo, lekkie i łatwo je...

Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z kuchnią turecką, które na przestrzeni kilkudziesięciu lat zrobiło zawrotną karierę w wielu zakątkach świata i doczekało się nawet swojego święta obchodzonego corocznie w drugi piątek lipca. Od kilkunastu...

Jakie noże powinny znaleźć się w każdej kuchni
Noże to bez wątpienia najważniejsze przybory w każdej, zarówno profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Przygotowanie jakiejkolwiek potrawy czy też najprostszej kanapki bez użycia noża jest właściwie niewykonalne. Warto więc zadbać, aby w kuchni znalazło się...

Wędzenie drewnem i jego pochodnymi oraz dymem wędzarniczym
Wędzenie przetworów mięsnych i ryb za pomocą naturalnego i sztucznego dymu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, dzięki której produkty zyskują charakterystyczny aromat, smak i apetyczny, przyciemniony kolor. Skąd wzięła się tradycja...

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

Świeże i suszone, czyli właściwości oraz wykorzystanie ziół w kuchni
Zioła odgrywają bardzo ważną rolę w przygotowywaniu zróżnicowanych potraw w każdej tradycji kulinarnej. Mają prozdrowotne właściwości, wyjątkowy aromat i są przysłowiową kropką nad i, która decyduje w dużym stopniu o smaku oraz wpływa na walory...

Najpopularniejsze urządzenia do podtrzymywania temperatury posiłków w profesjonalnej gastronomii
Bardzo ważną częścią wyposażenia restauracji, stołówek, hotelowych kuchni oraz firm świadczących usługi cateringowe są bemary i podgrzewacze gastronomiczne – urządzenia, dzięki którym przygotowane potrawy pozostają ciepłe przez określoną ilość...

UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów
Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca...

Wyposażenie z outletu. Okazja nie tylko dla oszczędnych
Otwarcie lokalu gastronomicznego lub wyposażenie profesjonalnej i domowej kuchni w niezbędne urządzenia i akcesoria to inwestycja, która wiąże się zazwyczaj ze sporymi kosztami. Można jednak je znacząco ograniczyć, polując na atrakcyjne cenowo okazje w godnym...

Właściwości i sposoby wykorzystania miodu w kuchni
Naturalny miód nie bez powodu bywa nazywany płynnym złotem. Jego właściwości sprawiają, że jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. I choć znajduje się właściwie w każdej kuchni, traktowany jest zazwyczaj jako...