Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
center: Kuchnia molekularna, nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym...
Jak usmażyć prawidłowo rybę
Klasyczne mięso zastąpić można zdrową i smaczną rybą. Jej przygotowanie i smażenie wydaje się banalnie proste. Jednak jeśli chcemy, aby miała zwartą konsystencję i smakowała znakomicie, warto znać kilka zasad dotyczących przygotowania i obróbki termicznej oraz...

Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria
Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i...

Jak uprawiana jest kawa (metody zbioru i obróbki ziaren)
Za ojczyznę kawy uważana jest Afryka, a dokładnie rejon znajdującej się w Etiopii Wyżyny Abisyńskiej. Uważa się, że to właśnie na tamtych, afrykańskich, terenach odkryto kawę i stamtąd rozpowszechniła się ona na dalsze części świata.
Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
center: Kuchnia molekularna, nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym...
Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady
Prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć – jedna kostka to zazwyczaj za mało. Sięgają po nią regularnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Ale czy można ją jeść bez ograniczeń? Skąd się właściwie wzięła i jak się ją robi? Jakie maszyny i akcesoria służą do...
Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym terminem i...
Nauka w służbie gastronomii, czyli na czym polega kuchnia molekularna
center: Kuchnia molekularna, nazywana również kuchnią kreatywną lub modernistyczną, to wciąż dla wielu osób dość enigmatyczne określenie, mimo że korzystają z niej coraz częściej szefowie wielu znanych restauracji na całym świecie. Co się kryje za tym...
Jak usmażyć prawidłowo rybę
Klasyczne mięso zastąpić można zdrową i smaczną rybą. Jej przygotowanie i smażenie wydaje się banalnie proste. Jednak jeśli chcemy, aby miała zwartą konsystencję i smakowała znakomicie, warto znać kilka zasad dotyczących przygotowania i obróbki termicznej oraz...
Wiosna i lato, czyli sezon na meble ogrodowe i cateringowe
Większość lokali gastronomicznych, hoteli, pensjonatów i firm cateringowych w sezonie wiosenno-letnim świadczy swoje usługi nie tylko wewnątrz, ale przede wszystkim na zewnątrz – w różnorodnie urządzonych ogródkach lub na imprezach i...
Drewniane naczynia i akcesoria w profesjonalnej oraz domowej kuchni
Drewniane naczynia i akcesoria kuchenne kuszą naturalnym, rustykalnym wyglądem. Choć cieszą się coraz większym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób stawiających na ekologiczny styl życia, wielu potencjalnych użytkowników zastanawia się,...
Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady
Prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć – jedna kostka to zazwyczaj za mało. Sięgają po nią regularnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak czy można ją jeść bez ograniczeń? Skąd się właściwie wzięła i jak się ją robi? Jakie maszyny i akcesoria służą do...
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie
Sezon na grilla trwa w pełni. Grillowanie jest od lat jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jednak wielu miłośników grillowania nie zdaje sobie sprawy, że popełnia błędy, które mogą odbić się...
Sezon na szparagi – smakowite przepisy
Sezon na świeże szparagi, w zależności od pogody, trwa tylko przez dwa wiosenne miesiące – maj i czerwiec. Bywa, że są dostępne również w pierwszej dekadzie lipca, jednak nie mają już takiego smaku. Warto więc wykorzystać ten krótki czas i spożywać...

Sezon na szparagi – smakowite przepisy
Sezon na świeże szparagi, w zależności od pogody, trwa tylko przez dwa wiosenne miesiące – maj i czerwiec. Bywa, że są dostępne również w pierwszej dekadzie lipca, jednak nie są już tak smaczne. Warto więc wykorzystać ten krótki czas i spożywać je...

Jak grillować zdrowo i bezpiecznie
Sezon na grilla w pełni. Grillowanie jest od lat jednym z ulubionych sposobów Polaków na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jednak wielu miłośników grillowania nie zdaje sobie sprawy, że popełnia błędy, które mogą odbić się...

Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady
Prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć – jedna kostka to zazwyczaj za mało. Sięgają po nią regularnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Ale czy można ją jeść bez ograniczeń? Skąd się właściwie wzięła i jak się ją robi? Jakie maszyny i akcesoria służą do...