Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Co warto wiedzieć o risotto

Co warto wiedzieć o risotto

Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

czytaj dalej
Jak suszyć i przechowywać sałatę

Jak suszyć i przechowywać sałatę

Niezależnie od odmiany, świeża, chrupiąca sałata to bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma właściwości prozdrowotne i stanowi łatwo dostępny element zdrowej diety. Aby cieszyć się jej smakiem i czerpać korzyści z jedzenia zielonych liści,...

czytaj dalej
Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

czytaj dalej
Zwyczaje picia kawy na świecie

Zwyczaje picia kawy na świecie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Co warto wiedzieć o risotto

Co warto wiedzieć o risotto

Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

Właściwości i zastosowanie czosnku

Właściwości i zastosowanie czosnku

Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...

Wszystko, co warto wiedzieć o chlebie tostowym i tostach

Wszystko, co warto wiedzieć o chlebie tostowym i tostach

Pieczywo tostowe cieszy się od lat niesłabnącą popularnością praktycznie na całym świecie. Któż z nas nie lubi świeżych, lekko przyrumienionych i chrupiących tostów lub miękkich, elastycznych kanapek z ulubionymi dodatkami? Od czasu do czasu spożywa je...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Co warto wiedzieć o risotto

Co warto wiedzieć o risotto

Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

czytaj dalej
Jak suszyć i przechowywać sałatę

Jak suszyć i przechowywać sałatę

Niezależnie od odmiany, świeża, chrupiąca sałata to bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma właściwości prozdrowotne i stanowi łatwo dostępny element zdrowej diety. Aby cieszyć się jej smakiem i czerpać korzyści z jedzenia zielonych liści,...

czytaj dalej
Właściwości i zastosowanie czosnku

Właściwości i zastosowanie czosnku

Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...

czytaj dalej
Japońska ostrość i precyzja noży Tojiro

Japońska ostrość i precyzja noży Tojiro

Japońskie noże słynące z ostrości oraz najwyższej jakości wykonania cenione są od wielu lat przez użytkowników zarówno w profesjonalnych, jak i domowych kuchniach na całym świecie. Ich produkcja uświęcona jest długą tradycją sięgającą XVI wieku, a jedną...

czytaj dalej
Jak ugotować makaron, aby był idealny

Jak ugotować makaron, aby był idealny

Makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które znajdują się w każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy zrobimy go samodzielnie, czy skorzystamy z szerokiego wyboru makaronów dostępnych w sklepach, wystarczy go ugotować i dodać ulubiony sos....

czytaj dalej
Otwieracze w profesjonalnej i domowej kuchni

Otwieracze w profesjonalnej i domowej kuchni

Bez otwieraczy i korkociągów w kuchni ani rusz. To dzięki nim otwieramy bez kłopotu puszki, kapslowane butelki z napojami, wina oraz słoiki typu twist-off. Należą więc z pewnością do tej grupy akcesoriów kuchennych, których nie można pominąć,...

czytaj dalej
Cenne porady i sprawdzone triki kuchenne

Cenne porady i sprawdzone triki kuchenne

Przygotowywanie posiłków w profesjonalnej i domowej kuchni to nie tylko przyjemność, ale także praca wymagająca określonych umiejętności, doświadczenia i wiedzy. Czasem to jednak nie wystarcza, aby uniknąć kulinarnej wpadki lub niepotrzebnej straty czasu na...

czytaj dalej