
Co warto wiedzieć o risotto
Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

Jak suszyć i przechowywać sałatę
Niezależnie od odmiany, świeża, chrupiąca sałata to bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma właściwości prozdrowotne i stanowi łatwo dostępny element zdrowej diety. Aby cieszyć się jej smakiem i czerpać korzyści z jedzenia zielonych liści,...

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

Zwyczaje picia kawy na świecie
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...
Co warto wiedzieć o risotto
Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...
Właściwości i zastosowanie czosnku
Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...
Wszystko, co warto wiedzieć o chlebie tostowym i tostach
Pieczywo tostowe cieszy się od lat niesłabnącą popularnością praktycznie na całym świecie. Któż z nas nie lubi świeżych, lekko przyrumienionych i chrupiących tostów lub miękkich, elastycznych kanapek z ulubionymi dodatkami? Od czasu do czasu spożywa je...

Co warto wiedzieć o risotto
Włoska tradycja kulinarna to nie tylko pizza i makarony, ale także sycące risotto – potrawa na bazie ryżu, której przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności. Warto jednak wiedzieć, co zrobić, aby niezależnie od dodatków cieszyć się...

Jak suszyć i przechowywać sałatę
Niezależnie od odmiany, świeża, chrupiąca sałata to bogactwo wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma właściwości prozdrowotne i stanowi łatwo dostępny element zdrowej diety. Aby cieszyć się jej smakiem i czerpać korzyści z jedzenia zielonych liści,...

Czym są salamandry gastronomiczne i jak wykorzystać ich potencjał
Salamandry gastronomiczne to urządzenia wykorzystywane powszechnie w zróżnicowanej działalności gastronomicznej. Ze względu na swoje uniwersalne przeznaczenie, mniejsze modele używane są również bardzo chętnie w kuchniach domowych. Co kryje się za tą...

Właściwości i zastosowanie czosnku
Czosnek to jedna z tych roślin jadalnych, która wywołuje skrajne emocje. Ze względu na charakterystyczny smak i silny aromat bywa uwielbiany lub zupełnie ignorowany. Osoby, które go unikają, nie wykorzystują niestety jego potencjału kulinarnego i...

Syfony do napojów i bitej śmietany – co warto o nich wiedzieć
Syfony do wody sodowej oraz do produkcji bitej śmietany to urządzenia przydatne zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i domowej kuchni. Czym charakteryzują się oba urządzenia, jakie mają zalety i jak działają? Zanim przyjrzymy się im bliżej, cofnijmy się w...

Japońska ostrość i precyzja noży Tojiro
Japońskie noże słynące z ostrości oraz najwyższej jakości wykonania cenione są od wielu lat przez użytkowników zarówno w profesjonalnych, jak i domowych kuchniach na całym świecie. Ich produkcja uświęcona jest długą tradycją sięgającą XVI wieku, a jedną...

Wszystko, co warto wiedzieć o chlebie tostowym i tostach
Pieczywo tostowe cieszy się od lat niesłabnącą popularnością praktycznie na całym świecie. Któż z nas nie lubi świeżych, lekko przyrumienionych i chrupiących tostów lub miękkich, elastycznych kanapek z ulubionymi dodatkami? Od czasu do czasu spożywa je...

Jak ugotować makaron, aby był idealny
Makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które znajdują się w każdej kuchni. Niezależnie od tego, czy zrobimy go samodzielnie, czy skorzystamy z szerokiego wyboru makaronów dostępnych w sklepach, wystarczy go ugotować i dodać ulubiony sos....

Otwieracze w profesjonalnej i domowej kuchni
Bez otwieraczy i korkociągów w kuchni ani rusz. To dzięki nim otwieramy bez kłopotu puszki, kapslowane butelki z napojami, wina oraz słoiki typu twist-off. Należą więc z pewnością do tej grupy akcesoriów kuchennych, których nie można pominąć,...

Cenne porady i sprawdzone triki kuchenne
Przygotowywanie posiłków w profesjonalnej i domowej kuchni to nie tylko przyjemność, ale także praca wymagająca określonych umiejętności, doświadczenia i wiedzy. Czasem to jednak nie wystarcza, aby uniknąć kulinarnej wpadki lub niepotrzebnej straty czasu na...