Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Szkodliwość kuchenki mikrofalowej – prawda czy fałsz?

Szkodliwość kuchenki mikrofalowej – prawda czy fałsz?

Kuchenka mikrofalowa zwana potocznie mikrofalą to wynalazek, który wywołał prawdziwą rewolucję i stanowił przez wiele lat symbol nowoczesności i postępu. Pierwsze kuchenki tego typu pojawiły się w sprzedaży w 1947 roku i stosunkowo szybko podbiły gastronomię oraz...

czytaj dalej
HACCP w gastronomii – najważniejsze informacje

HACCP w gastronomii – najważniejsze informacje

Każdy lokal gastronomiczny zobowiązany jest zadbać o HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), czyli system zarządzania i zapewnienia bezpieczeństwa żywności, który służy zapobieganiu zagrożeniom na każdym etapie produkcji i dystrybucji gotowego produktu...

czytaj dalej
Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Decydując się na wybór kawy, jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć problem z wyborem.

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Co wybrać na prezent dla szefa kuchni

Co wybrać na prezent dla szefa kuchni

Wszyscy właściciele lokali gastronomicznych serwujących dania obiadowe dobrze wiedzą, że utalentowany szef kuchni to prawdziwy skarb, o który należy odpowiednio dbać. Nie tylko dzięki dobremu wynagrodzeniu, ale również dzięki inwestycjom w akcesoria i urządzenia,...

Na czym polega carving

Na czym polega carving

Carving to najprościej mówiąc, sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach, która pojawiła się w Polsce dopiero kilkanaście lat temu i cieszy się od tej pory sporą popularnością. Dlatego coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na wprowadzenie usługi carvingowej...

Ananas na pizzy – zbrodniarz czy geniusz?

Ananas na pizzy – zbrodniarz czy geniusz?

Talerz do pizzy - czy często na Twoim gości pizza hawajska? Pizza hawajska to budząca najwięcej kontrowersji pizza na świecie. Jest ona połączeniem mięsa z serem i... ananasem. Dla wielu konsumentów i fanów włoskiej kuchni jest to absolutna profanacja, która nigdy nie...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Przepis na domowy kompot z wiśni

Przepis na domowy kompot z wiśni

Domowy kompot z owoców to napój, który kojarzy się z obiadami u babci lub z tradycyjnym kompotem przygotowywanym na wigilijną wieczerzę z suszonych owoców. W latach 90., kompoty zostały wyparte przez powszechnie dostępne soki, jednak od kilku lat owocowe kompoty...

czytaj dalej
Przepis na pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Przepis na pieczarki faszerowane mielonym mięsem

Polska jest od lat pieczarkowym potentatem i zdecydowanym, europejskim liderem w produkcji tego smacznego grzyba. Pieczarka to nasz prawdziwy hit eksportowy – ponad 70% produkcji trafia za granicę, z tego ponad połowa do krajów UE. Reszta pokrywa potrzeby krajowych...

czytaj dalej
Przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie

Przepis na skrzydełka kurczaka w miodzie

Skrzydełko czy nóżka? Oto jest pytanie! A jeśli skrzydełko, to koniecznie w miodzie, ale niekoniecznie po chińsku, choć to smakowite danie wywodzi się prawdopodobnie z chińskiej tradycji kulinarnej. Przygotowanie skrzydełek w miodzie w domowej kuchni jest bardzo...

czytaj dalej
Przepis na koktajl czekoladowy

Przepis na koktajl czekoladowy

Koktajl to doskonały pomysł na drugie śniadanie lub popołudniowy deser, pod warunkiem, że nie jest to… koktajl alkoholowy☺. Pierwotnie mianem koktajlu nazywano jedynie kompozycje stworzone na bazie alkoholu – w 1806 roku użyto tego określenia po raz pierwszy w...

czytaj dalej
Przepis na ciastka owsiane bez masła i cukru

Przepis na ciastka owsiane bez masła i cukru

Owsiane ciasteczka to jedna z ulubionych słodyczy w całej Wielkiej Brytanii – nic dziwnego, wywodzą się w końcu ze Szkocji, gdzie zajadano się nimi już w średniowieczu. Jednak pierwszy przepis na owsiane ciasteczka pochodzi ze Stanów Zjednoczonych – w roku 1896...

czytaj dalej
Przepis na kurczaka z ryżem po chińsku

Przepis na kurczaka z ryżem po chińsku

Chińska kuchnia cieszy się w Polsce od lat sporą popularnością. Podstawę dań tradycyjnych, jak i nowoczesnych stanowi bardzo często drób – kurczak lub kaczka, a towarzyszy im najczęściej ryż – dodatek charakterystyczny dla prawie całej kuchni dalekowschodniej – od...

czytaj dalej
Przepis na fasolkę po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku, czyli tak naprawdę po… polsku, to jedno z najpopularniejszych dań w naszej tradycji kulinarnej wykorzystujących fasolę jako główny składnik. Skąd więc wzięła się Bretania w nazwie tego sycącego dania? Prawdopodobnie wynika to z językowego...

czytaj dalej
Przepis na tradycyjny żurek

Przepis na tradycyjny żurek

Żur, zwany najczęściej zdrobniale żurkiem, to jedna z ulubionych, tradycyjnych zup Polaków, która cieszy się dużą popularnością również u naszych wschodnich i południowych sąsiadów. Ta charakterystyczna zupa przygotowywana na bazie mięsnego wywaru i zakwasu z żytniej...

czytaj dalej
Przepis na zupę krem z brokułów

Przepis na zupę krem z brokułów

Brokuły to jedno z najzdrowszych warzyw, a pyszną zupę krem z brokułów można przygotować w kilkanaście minut. Jej smak zależy w dużej mierze od dodatków, które wykorzystamy do jej przygotowania. Brokuły komponują się doskonale z innymi warzywami, pestkami dyni,...

czytaj dalej
Przepis na proziaki, czyli podkarpackie bułki

Przepis na proziaki, czyli podkarpackie bułki

Proziaki to regionalny, tradycyjny, podkarpacki przysmak, prawie zupełnie nieznany w innych regionach kraju. Jednak od kilku lat po recepturę proziaków sięga coraz więcej osób. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a stanowią ciekawą, rzadko spotykaną alternatywę dla...

czytaj dalej