Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni

Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni

Mimo początkowych trudności silikonowe przybory kuchenne zdobyły zaufanie klientów i są od wielu lat ważną częścią wyposażenia zarówno kuchni profesjonalnych, jak i domowych. Mają zróżnicowane kolory, są przystępne cenowo, lekkie i łatwo je...

czytaj dalej
Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu

Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z kuchnią turecką, które na przestrzeni kilkudziesięciu lat zrobiło zawrotną karierę w wielu zakątkach świata i doczekało się nawet swojego święta obchodzonego corocznie w drugi piątek lipca. Od kilkunastu...

czytaj dalej
Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

czytaj dalej
Zwyczaje picia kawy na świecie

Zwyczaje picia kawy na świecie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Wędzenie drewnem i jego pochodnymi oraz dymem wędzarniczym

Wędzenie drewnem i jego pochodnymi oraz dymem wędzarniczym

Wędzenie przetworów mięsnych i ryb za pomocą naturalnego i sztucznego dymu to jedna z najpopularniejszych metod konserwacji żywności, dzięki której produkty zyskują charakterystyczny aromat, smak i apetyczny, przyciemniony kolor. Skąd wzięła się tradycja...

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni

Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni

Mimo początkowych trudności silikonowe przybory kuchenne zdobyły zaufanie klientów i są od wielu lat ważną częścią wyposażenia zarówno kuchni profesjonalnych, jak i domowych. Mają zróżnicowane kolory, są przystępne cenowo, lekkie i łatwo je...

czytaj dalej
Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu

Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu

Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z kuchnią turecką, które na przestrzeni kilkudziesięciu lat zrobiło zawrotną karierę w wielu zakątkach świata i doczekało się nawet swojego święta obchodzonego corocznie w drugi piątek lipca. Od kilkunastu...

czytaj dalej
Jakie noże powinny znaleźć się w każdej kuchni

Jakie noże powinny znaleźć się w każdej kuchni

Noże to bez wątpienia najważniejsze przybory w każdej, zarówno profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Przygotowanie jakiejkolwiek potrawy czy też najprostszej kanapki bez użycia noża jest właściwie niewykonalne. Warto więc zadbać, aby w kuchni znalazło się...

czytaj dalej
Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

czytaj dalej
UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów

UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów

Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca...

czytaj dalej
Właściwości i sposoby wykorzystania miodu w kuchni

Właściwości i sposoby wykorzystania miodu w kuchni

Naturalny miód nie bez powodu bywa nazywany płynnym złotem. Jego właściwości sprawiają, że jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym. I choć znajduje się właściwie w każdej kuchni, traktowany jest zazwyczaj jako...

czytaj dalej