
Czy warto pić lemoniadę
Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...

Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy
O tym, że sos cytrynowy to idealny dodatek do ryby wie zapewne większość czytelników naszego bloga. Nie jest to jednak jedyna możliwość jego wykorzystania, tym bardziej że można go przyrządzić na kilka różnych sposobów. Dziś poznamy jeden z nich,...

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

Zwyczaje picia kawy na świecie
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...
Czy warto pić lemoniadę
Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...
Mniej popularne przyprawy kuchenne, które warto poznać bliżej
Bez niektórych przypraw wydobycie smakowych i zapachowych walorów przygotowywanych potraw jest praktycznie niemożliwe. Sól, pieprz, papryka i niektóre zioła to żelazny zestaw, który znajduje się z pewnością w każdej kuchni. Są jednak...
Wypieki i dekoracje z Wilton
Słodkie wypieki powinny zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, który sprawia, że stają się bardziej kuszące. Niektóre proste dekoracje możemy wykonać samodzielnie, do innych potrzebne są specjalne akcesoria i produkty,...

Czy warto pić lemoniadę
Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...

Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy
O tym, że sos cytrynowy to idealny dodatek do ryby wie zapewne większość czytelników naszego bloga. Nie jest to jednak jedyna możliwość jego wykorzystania, tym bardziej że można go przyrządzić na kilka różnych sposobów. Dziś poznamy jeden z nich,...

Chłodziarki i zamrażarki Liebherr
W naszych cyklicznych artykułach przedstawiających markowych producentów urządzeń i akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii przedstawiamy dziś niemieckie przedsiębiorstwo Liebherr, które znane jest z produkcji najwyższej jakości urządzeń...

Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato
Szprycer (oryginalnie spritz lub fröccs) to kolorowy, orzeźwiający napój alkoholowy, który w sezonie letnim cieszy się dużą popularnością w wielu krajach europejskich oraz w USA. Największym uwielbieniem darzą go Włosi, Austriacy, Węgrzy oraz...

Currywurst – przepis na berliński przysmak
Currywurst to niemiecki, a przede wszystkim berliński fast food, którym zajadają się zarówno mieszkańcy miasta, jak i większość turystów. Kiełbaski w sosie curry są symbolem ulicznego jedzenia, a budki i lokale z tym charakterystycznym przysmakiem...

Zupa-krem i inne przysmaki z kalarepy
Kalarepa to nieco niedoceniane warzywo sezonowe, które kilkadziesiąt lat temu było powszechnie uprawiane w przydomowych ogródkach i na działkach. Dziś nie cieszy się już tak dużą popularnością, chociaż posiada wiele cennych właściwości, jest łatwo...

Właściwości i sposoby wykorzystania masła kakaowego
Masło kakaowe to naturalny, bogaty w minerały i antyoksydanty produkt, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jak powstaje i czym się charakteryzuje? W jaki sposób wykorzystać dobroczynne właściwości masła...

Pieczarki balsamico
Pieczarki to rodzaj grzybów, który cieszą się niezmienną popularnością w różnych tradycjach kulinarnych. Są doskonałym, bezpiecznym i łatwo dostępnym dodatkiem do różnorodnych potraw, świetną bazą do sosów i niezbędnym składnikiem...

Segregacja odpadów w profesjonalnej gastronomii
Każdy lokal gastronomiczny generuje codziennie duże ilości różnorodnych odpadów, które powinny być odpowiednio posegregowane. Wynika to z konieczności zachowania higieny oraz respektowania ściśle określonych wytycznych Sanepidu i Ministerstwa...

Wagi Ohaus
Przygotowywanie większości potraw wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności i wysokiej jakości składników, ale także ich precyzyjnego odmierzenia. Dokładność i powtarzalność to czynniki, które mają decydujący wpływ na smak gotowego dania, dlatego w...