Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Pierogi to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Ich przygotowanie, choć dość czasochłonne, nie jest trudne. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto, które jest zdecydowanie najważniejszą częścią pierogów. Owszem, farsz decyduje w...

czytaj dalej
Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

Choć alkohol jest nieodłącznym elementem prawie każdego spotkania towarzyskiego, bezalkoholowe drinki, zwane również mocktailami, to świetna alternatywa dla napojów skomponowanych na jego bazie. Sprawdzają się doskonale na wszelkich imprezach z udziałem...

czytaj dalej
Zwyczaje picia kawy na świecie

Zwyczaje picia kawy na świecie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

czytaj dalej
Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria

Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria

Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i...

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...

Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie

Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Przyrządzana jest na różne sposoby praktycznie na każdym kontynencie, choć nie zawsze nazywa się ją pizzą. Ojczyzną tego charakterystycznego, drożdżowego placka są Włochy, zacznijmy więc od rodzajów...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Pierogi to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Ich przygotowanie, choć dość czasochłonne, nie jest trudne. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto, które jest zdecydowanie najważniejszą częścią pierogów. Owszem, farsz decyduje w...

czytaj dalej
Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe

Choć alkohol jest nieodłącznym elementem prawie każdego spotkania towarzyskiego, bezalkoholowe drinki, zwane również mocktailami, to świetna alternatywa dla napojów skomponowanych na jego bazie. Sprawdzają się doskonale na wszelkich imprezach z udziałem...

czytaj dalej
Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni

Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni

Wybór wyposażenia do profesjonalnej i domowej kuchni to kluczowa kwestia decydująca o komforcie i ergonomii pracy oraz jakości serwowanych potraw. Niezależnie od jej wielkości czy też profilu działalności lokalu gastronomicznego, warto zainwestować w produkty...

czytaj dalej
Serwowanie wina, czyli jak robią to profesjonaliści

Serwowanie wina, czyli jak robią to profesjonaliści

Wino wymaga odpowiedniego serwisu nie tylko w restauracji, ale także w domowym zaciszu w gronie przyjaciół lub rodziny. Nalewanie wina wydaje się prostą czynnością sprowadzającą się do otwarcia butelki i doboru odpowiednich kieliszków, jednak sprawa jest...

czytaj dalej
Jak prawidłowo przechowywać i smażyć grzyby leśne

Jak prawidłowo przechowywać i smażyć grzyby leśne

Grzybobranie to zajęcie, któremu oddaje się z przyjemnością co roku spora grupa Polaków. Sezon na grzyby zaczyna się już pod koniec maja, a jego szczyt przypada na przełom lata i jesieni, czyli wrzesień i październik. Lasy obfitujące w grzyby stają się...

czytaj dalej
Czy warto mieć na wyposażeniu naczynia z kamionki

Czy warto mieć na wyposażeniu naczynia z kamionki

Mimo że naczynia z kamionki mają zazwyczaj rustykalny design i kojarzą się z przeszłością, istnieje wystarczająco dużo powodów, aby używać ich we współczesnych, zarówno domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Oprócz tego, że są bardzo...

czytaj dalej
Przepis na maślane brioszki

Przepis na maślane brioszki

Delikatnie słodka, drożdżowa bułeczka, puszysty rogalik lub chałka z wyraźną maślaną nutą to pieczywo, które w połączeniu z ulubionymi dodatkami i filiżanką świeżo zaparzonej kawy lub pitnej czekolady stanowi idealny pomysł na dobry początek dnia czy też...

czytaj dalej
Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki

Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...

czytaj dalej
Jak przygotować idealne purée z ziemniaków

Jak przygotować idealne purée z ziemniaków

Przygotowanie aksamitnego purée ziemniaczanego jest stosunkowo proste, jednak efekt nie zawsze bywa zadowalający. Bardzo często, szczególnie w lokalach, w których nie przywiązuje się zbyt dużej uwagi do jakości i prawidłowej obróbki...

czytaj dalej