Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...

czytaj dalej
Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

To pytanie, które zadaje sobie wiele osób zainteresowanych kupnem szybkowaru. Wynika to z faktu, że w trakcie obróbki termicznej wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie. A skoro ciśnienie rośnie, niejeden potencjalny użytkownik zastanawia się, czy...

czytaj dalej
Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?

Decydując się na wybór kawy, jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć problem z wyborem.

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...

Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania

Mimo że nie zapadliśmy w zimowy sen, wraz z nastaniem wiosny rozkwitamy, poszerzając konsekwentnie ofertę naszego sklepu o nowych, markowych producentów działających na rynku profesjonalnej gastronomii. Wszyscy lubimy prawdziwą czekoladę, dlatego tym razem zadbaliśmy, aby cukiernicy, piekarze, szefowie kuchni oraz właściciele firm vendingowych i cateringowych zyskali dostęp do szerokiego wyboru najlepszych produktów i dodatków powstałych na bazie najwyższej jakości ziaren kakaowca. Zapraszamy na wiosenny przegląd nowości.

Co wybrać na prezent dla szefa kuchni

Co wybrać na prezent dla szefa kuchni

Wszyscy właściciele lokali gastronomicznych serwujących dania obiadowe dobrze wiedzą, że utalentowany szef kuchni to prawdziwy skarb, o który należy odpowiednio dbać. Nie tylko dzięki dobremu wynagrodzeniu, ale również dzięki inwestycjom w akcesoria i urządzenia,...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej

Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...

czytaj dalej
Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

To pytanie, które zadaje sobie wiele osób zainteresowanych kupnem szybkowaru. Wynika to z faktu, że w trakcie obróbki termicznej wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie. A skoro ciśnienie rośnie, niejeden potencjalny użytkownik zastanawia się, czy...

czytaj dalej
Aromatyczna bazylia – właściwości i zastosowanie

Aromatyczna bazylia – właściwości i zastosowanie

Bazylia pospolita, zwana również bazylią wonną, to roślina używana jako przyprawa lub dekoracja w wielu tradycjach kulinarnych. Znamy ją zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej, jednak zazwyczaj wiemy o niej niewiele więcej. Przyjrzyjmy się więc...

czytaj dalej
Przepis na rogale Marcińskie

Przepis na rogale Marcińskie

  Rogale Marcińskie, a właściwie świętomarcińskie, to regionalny, poznański przysmak. Niegdyś dostępny raz w roku, 11 listopada, z okazji Dnia Świętego Marcina. Od dobrych kilku lat dostępny jest przez okrągły rok, również poza granicami Poznania, choć...

czytaj dalej
Jak wykorzystać możliwości palnika gastronomicznego

Jak wykorzystać możliwości palnika gastronomicznego

  Jednym z przyborów dla cukierników i kucharzy, którego nie powinno zabraknąć w profesjonalnie zorganizowanym lokalu gastronomicznym jest palnik do karmelizowania oraz flambirowania przygotowywanych deserów i potraw. Czym właściwie jest palnik Blow...

czytaj dalej
Piec konwekcyjny – gdzie znajduje swoje zastosowanie

Piec konwekcyjny – gdzie znajduje swoje zastosowanie

  Piec konwekcyjny to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni profesjonalnie zorganizowanego i wyposażonego lokalu gastronomicznego. Urządzenie posiada wiele zalet, dzięki którym proces przygotowania potraw skraca się do niezbędnego minimum i...

czytaj dalej
Przepis na omlet z kurkami

Przepis na omlet z kurkami

Sezon na kurki trwa w Polsce zazwyczaj od początku czerwca do końca października, o ile warunki pogodowe są sprzyjające. Dlaczego warto je spożywać? O tym w dalszej części przepisu na omlet z dodatkiem tych smakowitych grzybów. Omlety, czyli potrawy ze smażonych jajek w formie placka spożywano już w starożytnym Rzymie. Ich recepturę i smak ulepszyli jednak Francuzi, nie dziwi się więc fakt, że w Polsce omlety pojawiły się dzięki Marii Sobieskiej – francuskiej żonie króla Jana III. Istnieje wiele regionalnych odmian omletu, np. hiszpańska tortilla z dodatkiem ziemniaków, włoska, warzywna frittata, japoński tamago-yaki lub filipiński omlet z bakłażana zwany tortang talong. Tradycyjne, dobrze znane miłośnikom jajek omlety przyrządzane są zazwyczaj z dodatkiem różnych warzyw (m.in. szpinak, suszone pomidory, zielony groszek, szparagi), wędliną (najczęściej jest to szynka) lub grzybami leśnymi, z których najlepsze są naszym zdaniem kurki.

czytaj dalej
Przepis na paprykę marynowaną

Przepis na paprykę marynowaną

  Papryka to warzywo o wielu cennych właściwościach, dzięki czemu jej kulinarne zastosowanie wzmacnia nie tylko walory smakowe potraw, ale ma również działanie prozdrowotne. W Europie pojawiła się w XVI wieku i była nazywana przez Węgrów tureckim...

czytaj dalej