
Zalety i zastosowanie patelni wok
Wok, czyli tradycyjne, chińskie naczynie w kształcie miski z jednym lub dwoma uchwytami służy przede wszystkim do przygotowywania zróżnicowanych dań kuchni azjatyckiej. Obróbka cieplna odbywa się w ruchu i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych...

Jak dbać o naczynia żeliwne w kuchni
Jednym z materiałów, z których produkowane są naczynia kuchenne jest żeliwo. Jego wyjątkowa trwałość i odporność na intensywną eksploatację sprawia, że garnki, brytfanny i patelnie wykonane z żeliwa mogą służyć zarówno w profesjonalnej, jak...

Jak uprawiana jest kawa (metody zbioru i obróbki ziaren)
Za ojczyznę kawy uważana jest Afryka, a dokładnie rejon znajdującej się w Etiopii Wyżyny Abisyńskiej. Uważa się, że to właśnie na tamtych, afrykańskich, terenach odkryto kawę i stamtąd rozpowszechniła się ona na dalsze części świata.

Czym powinna charakteryzować się dobra kawa?
Decydując się na wybór kawy, jesteśmy postawieni przed trudnym wyborem. Półki sklepowe zdają się uginać od rodzajów, gatunków i marek kawy. Osoba niezdecydowana na konkretny wybór może mieć problem z wyborem.
Makarony własnej produkcji
Własnoręcznie robiony makaron warto przygotowywać z kilku istotnych powodów, niezależnie od tego, czy ma to miejsce w profesjonalnej czy domowej kuchni. Gotowy, paczkowany makaron jest bardzo wygodny w użytkowaniu, jednak nigdy nie będzie smakować tak jak ten,...
Najpopularniejsze potrawy kuchni azjatyckiej
Dania wywodzące się z tradycji kulinarnych Azji cieszą się w Europie od lat niesłabnącą popularnością ze względu na swoją oryginalność oraz bogactwo smaków i aromatów. Jednak kuchnia azjatycka to pojęcie zbyt ogólne; każdy kraj, o który...
Wiosenne nowości, czyli nowe marki w sklepie Gastromania
Mimo że nie zapadliśmy w zimowy sen, wraz z nastaniem wiosny rozkwitamy, poszerzając konsekwentnie ofertę naszego sklepu o nowych, markowych producentów działających na rynku profesjonalnej gastronomii. Wszyscy lubimy prawdziwą czekoladę, dlatego tym razem zadbaliśmy, aby cukiernicy, piekarze, szefowie kuchni oraz właściciele firm vendingowych i cateringowych zyskali dostęp do szerokiego wyboru najlepszych produktów i dodatków powstałych na bazie najwyższej jakości ziaren kakaowca. Zapraszamy na wiosenny przegląd nowości.

Zalety i zastosowanie patelni wok
Wok, czyli tradycyjne, chińskie naczynie w kształcie miski z jednym lub dwoma uchwytami służy przede wszystkim do przygotowywania zróżnicowanych dań kuchni azjatyckiej. Obróbka cieplna odbywa się w ruchu i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych...

Jak dbać o naczynia żeliwne w kuchni
Jednym z materiałów, z których produkowane są naczynia kuchenne jest żeliwo. Jego wyjątkowa trwałość i odporność na intensywną eksploatację sprawia, że garnki, brytfanny i patelnie wykonane z żeliwa mogą służyć zarówno w profesjonalnej, jak...

Jak przechowywać kuchenne noże – stojak vs listwa
Dobra organizacja przestrzeni kuchennej wiąże się m.in. z odpowiednim przechowywaniem wszystkich sprzętów i akcesoriów. Jednym z nich są noże kuchenne, które muszą być zabezpieczone przed zniszczeniem, a w przypadku kuchni domowej przed dostępem...

Wyposażenie pizzerii w niezbędne urządzenia i akcesoria
Sercem pizzerii jest piec do wypieków włoskich placków. Jednak nawet najlepszy piec, sprawdzone receptury i najbardziej doświadczony pizzaiolo to nie wszystko. Na wyposażeniu każdego lokalu specjalizującego się w kuchni włoskiej powinny znaleźć się...

Makarony własnej produkcji
Własnoręcznie robiony makaron warto przygotowywać z kilku istotnych powodów, niezależnie od tego, czy ma to miejsce w profesjonalnej czy domowej kuchni. Gotowy, paczkowany makaron jest bardzo wygodny w użytkowaniu, jednak nigdy nie będzie smakować tak jak ten,...

Jak zachwycić gości swoimi drinkami
Umiejętność przygotowywania zróżnicowanych drinków to najważniejsza cecha dobrego barmana – zarówno profesjonalisty, jak i amatora wchodzącego w rolę szefa baru w czasie relaksu lub okazjonalnych domówek. Współczesny barman nie...

Gęsina w polskiej i europejskiej tradycji kulinarnej
Gęsina łączy europejską kuchnię od wielu pokoleń. Jest obecna w tradycji kulinarnej m.in. Francuzów, Austriaków, Węgrów, Słowaków, Czechów i Niemców. To staropolskie, nieco zapomniane danie wraca powoli również na...

Przydatne akcesoria do wypieków i dekoracji ciast w profesjonalnej i domowej kuchni
Zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni warto mieć do dyspozycji komplet akcesoriów cukierniczych. Odpowiednio dobrany zestaw kuchennych niezbędników zwiększa komfort pracy oraz ułatwia i przyspiesza przygotowywanie zróżnicowanych...

Kuchnia hiszpańska – charakterystyka i najpopularniejsze potrawy regionalne
Kolorowa i aromatyczna kuchnia hiszpańska kojarzy się najczęściej z potrawami na bazie oliwy, papryki, pomidorów, ziemniaków, ciecierzycy, ryb i owoców morza, a więc produktów charakterystycznych dla Półwyspu Iberyjskiego. Jednak jej...

Paella – sprawdzony przepis na tradycyjne hiszpańskie danie
Paella to tradycyjna, emblematyczna potrawa kuchni hiszpańskiej, która cieszy się coraz większą popularnością także poza Półwyspem Iberyjskim. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, a efekt smakowity i niezwykle sycący. W dodatku można zrobić ją na kilka...