Mrożone owoce

Chłodnictwo i mroźnictwo

Czyli dlaczego warto chłodno kalkulować

Wilk, czyli duża maszynka do mielenia mięsa

Wilki w gastronomii

O zakupie wilka i nie tylko…

Taboret grzewczy zasilany energią elektryczną

Taboret elektryczny

Ważne choć niedoceniane urządzenie

Kawa włoska typu espresso

Kilka sposobów na idealne espresso

 
Ekspresy do kawy

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

 
Jak należy dbać o ekspres do kawy

Poradnik jak zadbać o ekspres do kawy

 
Pochodzenie i historia kawy

Skąd pochodzi kawa i jaka jest jej historia

 
Najnowsze wpisy na blogu

Czy warto pić lemoniadę

Czy warto pić lemoniadę

Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...

czytaj dalej
Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy

Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy

O tym, że sos cytrynowy to idealny dodatek do ryby wie zapewne większość czytelników naszego bloga. Nie jest to jednak jedyna możliwość jego wykorzystania, tym bardziej że można go przyrządzić na kilka różnych sposobów. Dziś poznamy jeden z nich,...

czytaj dalej
Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Brasil Moka – rzemieślnicza kawa dla wymagających

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów i towarów handlowych na świecie. Do jej regularnego spożywania przyznaje się ponad 80% populacji, a każdego dnia wypija się ponad dwa miliardy filiżanek tego pobudzającego naparu. Nie dziwi więc fakt, że co...

czytaj dalej
Zwyczaje picia kawy na świecie

Zwyczaje picia kawy na świecie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

czytaj dalej
Ciekawostki Gastronomiczne

Czy warto pić lemoniadę

Czy warto pić lemoniadę

Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...

Mniej popularne przyprawy kuchenne, które warto poznać bliżej

Mniej popularne przyprawy kuchenne, które warto poznać bliżej

Bez niektórych przypraw wydobycie smakowych i zapachowych walorów przygotowywanych potraw jest praktycznie niemożliwe. Sól, pieprz, papryka i niektóre zioła to żelazny zestaw, który znajduje się z pewnością w każdej kuchni. Są jednak...

Wypieki i dekoracje z Wilton

Wypieki i dekoracje z Wilton

Słodkie wypieki powinny zachwycać nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem, który sprawia, że stają się bardziej kuszące. Niektóre proste dekoracje możemy wykonać samodzielnie, do innych potrzebne są specjalne akcesoria i produkty,...

Porównanie urządzeń Ribot 10, 18 i 30

Urządzenia wielofunkcyjne TELME Ribot są coraz lepiej rozpoznawalne, również na naszym, rodzimym rynku polskim. Pewne pytania, jakie zaczynają do nas docierać wskazują jednak na potrzebę bliższego przedstawienia podobieństw i różnic w zakresie poszczególnych odmian Ribota.

Ribot, a jakość produktów

Jak powszechnie wiadomo, urządzenie Ribot marki TELME wyróżnia się na rynku przede wszystkim za sprawą swojej niesłychanej uniwersalności. Dzięki Ribotowi można bardzo sprawnie, szybko i – co chyba najważniejsze – bezpiecznie, przyrządzić szereg przepysznych i jednocześnie zdrowych potraw oraz deserów.

Co to jest Ribot i jakie ma zastosowania?

Coraz większą ciekawość, zwłaszcza wśród właścicieli piekarni, cukierni i lodziarni, wzbudza dość niepozorne urządzenie wypuszczone na rynek przez firmę TELME pod nazwą Ribot. W dzisiejszym artykule postaramy się w sposób rzetelny i fachowy przedstawić podstawową specyfikę Ribota.

Czy warto pić lemoniadę

Czy warto pić lemoniadę

Tylko trzy składniki – dokładnie tyle wystarczy, aby przyrządzić orzeźwiającą, słodko-kwaśną lemoniadę – napój, który w czasie letnich upałów gasi pragnienie lepiej niż woda. Jak działa na organizm i czy mimo zawartości cukru, warto ją...

czytaj dalej
Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy

Jak zrobić i do czego wykorzystać sos cytrynowy

O tym, że sos cytrynowy to idealny dodatek do ryby wie zapewne większość czytelników naszego bloga. Nie jest to jednak jedyna możliwość jego wykorzystania, tym bardziej że można go przyrządzić na kilka różnych sposobów. Dziś poznamy jeden z nich,...

czytaj dalej
Chłodziarki i zamrażarki Liebherr

Chłodziarki i zamrażarki Liebherr

W naszych cyklicznych artykułach przedstawiających markowych producentów urządzeń i akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii przedstawiamy dziś niemieckie przedsiębiorstwo Liebherr, które znane jest z produkcji najwyższej jakości urządzeń...

czytaj dalej
Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato

Szprycery – orzeźwiające drinki na upalne lato

Szprycer (oryginalnie spritz lub fröccs) to kolorowy, orzeźwiający napój alkoholowy, który w sezonie letnim cieszy się dużą popularnością w wielu krajach europejskich oraz w USA. Największym uwielbieniem darzą go Włosi, Austriacy, Węgrzy oraz...

czytaj dalej
Currywurst – przepis na berliński przysmak

Currywurst – przepis na berliński przysmak

Currywurst to niemiecki, a przede wszystkim berliński fast food, którym zajadają się zarówno mieszkańcy miasta, jak i większość turystów. Kiełbaski w sosie curry są symbolem ulicznego jedzenia, a budki i lokale z tym charakterystycznym przysmakiem...

czytaj dalej
Zupa-krem i inne przysmaki z kalarepy

Zupa-krem i inne przysmaki z kalarepy

Kalarepa to nieco niedoceniane warzywo sezonowe, które kilkadziesiąt lat temu było powszechnie uprawiane w przydomowych ogródkach i na działkach. Dziś nie cieszy się już tak dużą popularnością, chociaż posiada wiele cennych właściwości, jest łatwo...

czytaj dalej
Właściwości i sposoby wykorzystania masła kakaowego

Właściwości i sposoby wykorzystania masła kakaowego

Masło kakaowe to naturalny, bogaty w minerały i antyoksydanty produkt, który wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jak powstaje i czym się charakteryzuje? W jaki sposób wykorzystać dobroczynne właściwości masła...

czytaj dalej
Pieczarki balsamico

Pieczarki balsamico

Pieczarki to rodzaj grzybów, który cieszą się niezmienną popularnością w różnych tradycjach kulinarnych. Są doskonałym, bezpiecznym i łatwo dostępnym dodatkiem do różnorodnych potraw, świetną bazą do sosów i niezbędnym składnikiem...

czytaj dalej
Segregacja odpadów w profesjonalnej gastronomii

Segregacja odpadów w profesjonalnej gastronomii

Każdy lokal gastronomiczny generuje codziennie duże ilości różnorodnych odpadów, które powinny być odpowiednio posegregowane. Wynika to z konieczności zachowania higieny oraz respektowania ściśle określonych wytycznych Sanepidu i Ministerstwa...

czytaj dalej
Wagi Ohaus

Wagi Ohaus

Przygotowywanie większości potraw wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności i wysokiej jakości składników, ale także ich precyzyjnego odmierzenia. Dokładność i powtarzalność to czynniki, które mają decydujący wpływ na smak gotowego dania, dlatego w...

czytaj dalej