
UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów
Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca...

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi
Pierogi to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Ich przygotowanie, choć dość czasochłonne, nie jest trudne. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto, które jest zdecydowanie najważniejszą częścią pierogów. Owszem, farsz decyduje w...

Zwyczaje picia kawy na świecie
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Przyrządza się ją jednak w różny, charakterystyczny dla danego kraju lub regionu sposób. Niektóre z nich są powszechnie znane, inne dość zaskakujące. Poznajmy rytuały zaparzania i...

Kawa we włoskim stylu – niezbędne akcesoria
Filiżanka aromatycznej kawy to dla wielu osób przyjemność i porcja dodatkowej energii, która pomaga wejść w rytm dnia o poranku lub uzupełnić jej spadek w ciągu dnia. Jednak kawa powinna nie tylko pobudzać, ale przede wszystkim zachwycać swoim smakiem i...
Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue
Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada, niezależnie od tego, czy występuje w formie stałej, czy płynnej, należy do produktów spożywanych z największą przyjemnością. Oprócz charakterystycznego, uzależniającego smaku, posiada wiele prozdrowotnych...
Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki
Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...
Rodzaje pizzy we Włoszech i na świecie
Pizza to jedna z najbardziej znanych potraw świata. Przyrządzana jest na różne sposoby praktycznie na każdym kontynencie, choć nie zawsze nazywa się ją pizzą. Ojczyzną tego charakterystycznego, drożdżowego placka są Włochy, zacznijmy więc od rodzajów...

UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów
Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca...

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi
Pierogi to jedno z ulubionych dań większości Polaków. Ich przygotowanie, choć dość czasochłonne, nie jest trudne. Warto jednak wiedzieć, jak zrobić idealne ciasto, które jest zdecydowanie najważniejszą częścią pierogów. Owszem, farsz decyduje w...

Smaczne i kolorowe drinki bezalkoholowe
Choć alkohol jest nieodłącznym elementem prawie każdego spotkania towarzyskiego, bezalkoholowe drinki, zwane również mocktailami, to świetna alternatywa dla napojów skomponowanych na jego bazie. Sprawdzają się doskonale na wszelkich imprezach z udziałem...

Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni
Wybór wyposażenia do profesjonalnej i domowej kuchni to kluczowa kwestia decydująca o komforcie i ergonomii pracy oraz jakości serwowanych potraw. Niezależnie od jej wielkości czy też profilu działalności lokalu gastronomicznego, warto zainwestować w produkty...

Serwowanie wina, czyli jak robią to profesjonaliści
Wino wymaga odpowiedniego serwisu nie tylko w restauracji, ale także w domowym zaciszu w gronie przyjaciół lub rodziny. Nalewanie wina wydaje się prostą czynnością sprowadzającą się do otwarcia butelki i doboru odpowiednich kieliszków, jednak sprawa jest...

Jak prawidłowo przechowywać i smażyć grzyby leśne
Grzybobranie to zajęcie, któremu oddaje się z przyjemnością co roku spora grupa Polaków. Sezon na grzyby zaczyna się już pod koniec maja, a jego szczyt przypada na przełom lata i jesieni, czyli wrzesień i październik. Lasy obfitujące w grzyby stają się...

Czy warto mieć na wyposażeniu naczynia z kamionki
Mimo że naczynia z kamionki mają zazwyczaj rustykalny design i kojarzą się z przeszłością, istnieje wystarczająco dużo powodów, aby używać ich we współczesnych, zarówno domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Oprócz tego, że są bardzo...

Przepis na maślane brioszki
Delikatnie słodka, drożdżowa bułeczka, puszysty rogalik lub chałka z wyraźną maślaną nutą to pieczywo, które w połączeniu z ulubionymi dodatkami i filiżanką świeżo zaparzonej kawy lub pitnej czekolady stanowi idealny pomysł na dobry początek dnia czy też...

Fontanna czekoladowa, czyli praktyczne i efektowne urządzenie do fondue
Prawdziwa, wysokiej jakości czekolada, niezależnie od tego, czy występuje w formie stałej, czy płynnej, należy do produktów spożywanych z największą przyjemnością. Oprócz charakterystycznego, uzależniającego smaku, posiada wiele prozdrowotnych...

Deska serów – niezbędne akcesoria i dodatki
Plateau de fromage, czyli deska serów to popularny sposób serwowania różnych gatunków tego produktu jako przekąski między posiłkami, rodzaj deseru po daniu głównym lub popołudniowego posiłku przed kolacją. Serom towarzyszy zazwyczaj...