Sprzęt gastronomiczny

Opisy sprzętu gastronomicznego stanowią sedno istnienia naszego bloga, toteż nic dziwnego, że w szczególny sposób polecamy Państwu przede wszystkim artykuły zgrupowane w tej kategorii. Postaramy się tu pisać rzeczy mogące być merytorycznym wsparciem dla osób prowadzących własny lokal gastronomiczny, ale i dla tych, którzy po prostu chcą wiedzieć możliwie dużo o kuchni i jej wszelakich tajnikach. Miłej lektury!

 

Szerokie zastosowanie blendera w gastronomii

  Blender to bardzo pożyteczny wynalazek, który stanowi ważną część wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, w którym serwuje się drinki, koktajle oraz różnego rodzaju napoje przygotowywane z udziałem owoców, lodu i mleka....

Wszystko co warto wiedzieć o wyposażeniu lodziarni 

Lody to jeden z ulubionych deserów niezależnie od wieku, szczególnie w gorące, letnie dni, choć i poza sezonem nie brakuje amatorów chłodnej przyjemności. Inwestycja we własną lodziarnię nie stanowi dużego ryzyka,...

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego 

Zmywarka do naczyń to jedno z urządzeń, bez których nie można nawet myśleć o otwarciu lokalu gastronomicznego. Wynika to ze ściśle określonych przepisów sanitarno-higienicznych i nie może to być zmywarka,...

Kompleksowe wyposażenie kawiarni

Uruchomienie własnej kawiarni nie jest skomplikowane, a sukces, mimo konkurencji osiągalny, o ile zadbamy o niezbędne formalności, dobrą lokalizację, najwyższej jakości ziarna kawy, interesującą ofertę, przyjazny klimat i profesjonalne...

Zaplecze małej gastronomii – profesjonalne wyposażenie

W co wyposażyć zaplecze tzw. małej gastronomii, aby była w pełni funkcjonalna i konkurencyjna? To zależy przede wszystkim od profilu prowadzonej działalności, choć zazwyczaj mała gastronomia koncentruje się daniach typu fast food, które bazują...

Kufel, pokal czy szklanka, czyli jak serwować piwo

Piwo to szlachetny trunek, a jego poszczególne odmiany zasługują na naczynie, które podkreśli i wyeksponuje wszystkie walory smakowe i estetyczne złocistego trunku. Dlatego każdy lokal gastronomiczny lub pub oferujący różne gatunki piwa...

Szklanki do drinków w lokalu gastronomicznym

Kieliszki szklane to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego serwującego drinki i koktajle na bazie różnych gatunków alkoholi. Każdy klasyczny i autorski drink wymaga odpowiedniego, dedykowanego naczynia, które służy nie tylko przyjemnej...

Jak i w co wyposażyć food trucka?

  Od kilkunastu lat na ulicach polskich miast pojawiają się food trucki, czyli mobilne jadłodajnie o zróżnicowanym profilu. Najczęściej oferują typowy fast food: hamburgery, hot dogi, kurczaki, kebab, frytki i pizzę lub dania kuchni...

Jak wyposażyć naleśnikarnię?

  Naleśniki to jedna z ulubionych potraw Polaków w każdym wieku, a naleśnikarnie pojawiają się na kulinarnej mapie polskich miast coraz częściej. Konkurencja rośnie, dlatego myśląc o tego typu biznesie, warto zainwestować...

Ile kosztuje piec do pizzy?

Włoska pizza stała się jednym z ulubionych dań Polaków, jednak prawdziwa pizza rządzi się swoimi prawami. Aby przygotować ją zgodnie z włoską tradycją i być pewnym, że trafimy w gust klientów, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie...

Radełko do pizzy – karbowane czy zwykłe?

Radełko do pizzy – co to jest i do czego służy? Klienci odwiedzający restaurację bądź pizzerię i zamawiający ten włoski, pyszny specjał, chcą się odprężyć, porozmawiać, mile spędzić czas i zjeść coś pysznego w gronie...

Siatka do pizzy – dlaczego warto z niej skorzystać?

Sposoby wypiekania pizzy Na idealnie zrobione ciasto składa się wiele różnych czynników. Po pierwsze – dobór odpowiednich składników oraz zachowanie właściwych proporcji. Po drugie – odpowiednie wyrobienie, a następnie wyrośnięcie...

Talerze czy deski – na czym lepiej podawać pizzę?

Pizza to nie tylko smak, liczy się również forma podania Pyszna, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami, wyśmienitymi sosami i kropelką aromatycznej oliwy, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Chyba nie ma na świecie...

Wyposażenie nowo powstającej pizzerii

Jak założyć pizzerię? Kochasz jeść pizzę, Twoi znajomi każdorazowo zachwycają się jej smakiem, gdy tylko ją przygotujesz, a aktualnie szukasz pomysłu na rozkręcenie własnego biznesu? Spełnij swoje marzenie o posiadaniu własnej pizzerii!...

Dlaczego pizza w pizzerii smakuje inaczej niż domowa?

Profesjonalny piec do pizzy – czym powinien się charakteryzować? Na pewno każdy człowiek posiada swoją ulubioną pizzerię, do której zawsze wraca z przyjemnością i dużym sentymentem. Pizza jest robiona na idealnej grubości...

Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?

Rodzaje pieców do wypieku pizzy Dobry, porządny piec to serce każdej dobrze prosperującej pizzerii. To urządzenie możemy spotkać również w restauracjach i barach, które serwują pizzę. Dlaczego piec jest taki ważny? W dużej mierze to,...

Produkcja lodów z urządzeniami Telme

Chyba każda osoba, zaangażowana w profesjonalne prowadzenie kawiarni lub lodziarni, zadaje sobie regularnie pytanie o to, jak najefektywniej zorganizować proces produkcji lodów. Polskę ogarnęła prawdziwa „lodowania” i tanie, niezdrowe lody zdają się być coraz częściej wypierane przez ich droższe, zdrowsze, rzemieślnicze odpowiedniki.

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

Z pewnością jest wiele osób, które nosząc się z zamiarem zakupu ekspresu do kawy w pierwszej kolejności przeżywają dylemat, jaki rodzaj tego urządzenia wybrać. Trzeba uświadomić sobie, jakie ekspresy są warte zakupu. Wiedza ta pozwoli nam właściwie podjąć decyzję co do zakupu naszego urządzenia!

O elektrycznych taboretach grzewczych słów kilka…

Prawidłowe funkcjonowanie kuchni restauracyjnej, hotelowej, stołówkowej czy też innych obiektów zbiorowego żywienia, w ogromnej mierze uzależnione jest od wykorzystania elektrycznych taboretów grzewczych. Urządzenia tego typu ułatwiają przygotowywanie posiłków. Pora je poznać, aby w przyszłości móc wybrać właściwy.

Technika chłodnicza i mroźnicza

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są jedną z najważniejszych branż w profesjonalnym wyposażeniu obiektów gastronomicznych. Wszelkie urządzenia mroźnicze i chłodnicze mają bardzo wielkie znaczenie ekonomiczne ale także zdrowotne, ponieważ zabezpieczają produkty żywnościowe przed zepsuciem.

Wilki czyli “większe” młynki do mięsa

Maszyny do mielenia mięsa wykorzystywane są zarówno w domu, jak i w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, stołówki szkolne, cukierniach i piekarniach oraz wielkich zakładach przetwórstwa spożywczego (w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców). Pora zbadać bliżej ten interesujący temat.