Sprzęt gastronomiczny
Opisy sprzętu gastronomicznego stanowią sedno istnienia naszego bloga, toteż nic dziwnego, że w szczególny sposób polecamy Państwu przede wszystkim artykuły zgrupowane w tej kategorii. Postaramy się tu pisać rzeczy mogące być merytorycznym wsparciem dla osób prowadzących własny lokal gastronomiczny, ale i dla tych, którzy po prostu chcą wiedzieć możliwie dużo o kuchni i jej wszelakich tajnikach. Miłej lektury!
Chłodziarki i zamrażarki Liebherr
W naszych cyklicznych artykułach przedstawiających markowych producentów urządzeń i akcesoriów dla profesjonalnej gastronomii przedstawiamy dziś niemieckie przedsiębiorstwo Liebherr, które znane jest z produkcji najwyższej jakości urządzeń...
Wagi Ohaus
Przygotowywanie większości potraw wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności i wysokiej jakości składników, ale także ich precyzyjnego odmierzenia. Dokładność i powtarzalność to czynniki, które mają decydujący wpływ na smak gotowego dania, dlatego w...
Termometry gastronomiczne
Termometry gastronomiczne w profesjonalnej działalności są niezwykle pomocnym, choć niestety zbyt często ignorowanym elementem wyposażenia kuchennego zaplecza, mimo że precyzyjny odczyt i kontrola temperatury są jednym z najważniejszych aspektów związanych z...
Pojemniki do przechowywania, ekspozycji i transportu lodów
Lato w pełni! Najpopularniejszym deserem w tym okresie są zdecydowanie lody i sorbety. Gdy są zrobione z wysokiej jakości składników metodą rzemieślniczą, nie tylko doskonale chłodzą, ale także świetnie smakują. Jednak niezależnie od tego, w jaki sposób...
Pojemniki termoizolacyjne marki Thermo Future Box
Transport żywności to spore wyzwanie logistyczne związane nie tylko z czasem, ale także koniecznością zachowania optymalnej temperatury, smaku i wyglądu przewożonych potraw. Gwarantują to specjalne pojemniki termoizolacyjne, które są podstawą wyposażenia firm...
Jak schłodzić alkohol do idealnej temperatury
Niezależnie od pory roku alkohol powinien być podawany w odpowiedniej temperaturze, która decyduje w dużej mierze o jego walorach i doznaniach smakowych. Zdecydowanej większości służy niska temperatura. Zdarza się jednak, że nie zdążymy o nią zadbać. W takiej...
Muddlery barmańskie – charakterystyka, rodzaje i przeznaczenie
Muddlery należą do podstawowych narzędzi każdego współczesnego barmana. Mimo że służą głównie profesjonalistom, przydają się również w domowej kuchni. Czym właściwie są muddlery i dlaczego warto je mieć na wyposażeniu? Krótka...
Detale mają znaczenie, czyli w co wyposażyć salę restauracyjną, barmanów i kelnerów
Rodzaj kuchni i jakość oferty, styl aranżacji i umeblowanie sali, poziom obsługi oraz dobra lokalizacja to elementy, które decydują w dużym stopniu o popularności restauracji. Sukces i pełna funkcjonalność zależą także od wyposażenia kuchennego zaplecza, sali...
Nowoczesna kuchnia bez zbędnych strat energii
Rosnące koszty energii elektrycznej skłaniają nie tylko właścicieli lokali gastronomicznych, ale także wiele gospodarstw domowych do szukania oszczędności również w kuchni. Co zrobić, aby gotowanie i korzystanie z niezbędnych urządzeń stało się bardziej...
Młynki do kawy dla profesjonalistów
Młynek to obok ekspresu podstawa wyposażenia każdego lokalu serwującego najwyższej jakości kawę. Prawidłowe zmielenie ziaren tuż przed przygotowaniem napoju stanowi gwarancję zachowania wszystkich walorów sensorycznych. Jaki rodzaj młynka wybrać, aby stopień...
Czym i jak ostrzyć noże kuchenne
Ostrość to najważniejszy parametr każdego w pełni funkcjonalnego noża. Inne cechy użytkowe, takie jak trwałość, ergonomia i bezpieczeństwo użytkowania są również bardzo istotne, jednak nawet najlepiej wykonane noże ulegają z czasem stępieniu i przestają być...
Czym są salamandry gastronomiczne i jak wykorzystać ich potencjał
Salamandry gastronomiczne to urządzenia wykorzystywane powszechnie w zróżnicowanej działalności gastronomicznej. Ze względu na swoje uniwersalne przeznaczenie, mniejsze modele używane są również bardzo chętnie w kuchniach domowych. Co kryje się za tą...
Syfony do napojów i bitej śmietany – co warto o nich wiedzieć
Syfony do wody sodowej oraz do produkcji bitej śmietany to urządzenia przydatne zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i domowej kuchni. Czym charakteryzują się oba urządzenia, jakie mają zalety i jak działają? Zanim przyjrzymy się im bliżej, cofnijmy się w...
Japońska ostrość i precyzja noży Tojiro
Japońskie noże słynące z ostrości oraz najwyższej jakości wykonania cenione są od wielu lat przez użytkowników zarówno w profesjonalnych, jak i domowych kuchniach na całym świecie. Ich produkcja uświęcona jest długą tradycją sięgającą XVI wieku, a jedną...
Otwieracze w profesjonalnej i domowej kuchni
Bez otwieraczy i korkociągów w kuchni ani rusz. To dzięki nim otwieramy bez kłopotu puszki, kapslowane butelki z napojami, wina oraz słoiki typu twist-off. Należą więc z pewnością do tej grupy akcesoriów kuchennych, których nie można pominąć,...
Pakowarki i zgrzewarki w profesjonalnej gastronomii – sposób na bezpieczne przechowywanie i transport żywności
Pakowarki próżniowe i zgrzewarki do jednorazowych pojemników to urządzenia, które zapewniają bezpieczne przechowywanie zróżnicowanych produktów spożywczych oraz sprzedaż hermetycznie zapakowanych gorących i zimnych dań. Pakowarki...
Krajalnice w profesjonalnej gastronomii
Krajalnice służące do krojenia zróżnicowanych produktów spożywczych to wyspecjalizowane urządzenia niezbędne w szeroko pojmowanej gastronomii i branży spożywczej. Są szybkie, precyzyjne i ergonomiczne oraz bezpieczne i proste w obsłudze. Znajdują się na...
Verlo – systemy bufetowe i wyposażenie dla HoReCa
HoReCa to wspólne określenie dla sektora hotelarskiego, gastronomicznego i cateringowego. Ze względu na specyfikę działalności i szeroki zakres świadczonych usług, każda z branż potrzebuje profesjonalnego wyposażenia, które musi spełniać określone...
Silikon w profesjonalnej i domowej kuchni
Mimo początkowych trudności silikonowe przybory kuchenne zdobyły zaufanie klientów i są od wielu lat ważną częścią wyposażenia zarówno kuchni profesjonalnych, jak i domowych. Mają zróżnicowane kolory, są przystępne cenowo, lekkie i łatwo je...
Niezbędne urządzenia i akcesoria do produkcji kebabu
Kebab to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z kuchnią turecką, które na przestrzeni kilkudziesięciu lat zrobiło zawrotną karierę w wielu zakątkach świata i doczekało się nawet swojego święta obchodzonego corocznie w drugi piątek lipca. Od kilkunastu...
Jakie noże powinny znaleźć się w każdej kuchni
Noże to bez wątpienia najważniejsze przybory w każdej, zarówno profesjonalnej, jak i domowej kuchni. Przygotowanie jakiejkolwiek potrawy czy też najprostszej kanapki bez użycia noża jest właściwie niewykonalne. Warto więc zadbać, aby w kuchni znalazło się...
Najpopularniejsze urządzenia do podtrzymywania temperatury posiłków w profesjonalnej gastronomii
Bardzo ważną częścią wyposażenia restauracji, stołówek, hotelowych kuchni oraz firm świadczących usługi cateringowe są bemary i podgrzewacze gastronomiczne – urządzenia, dzięki którym przygotowane potrawy pozostają ciepłe przez określoną ilość...
UYAR – numer jeden wśród noży do kebabów
Turcja zapracowała sobie na niezwykle wyrazisty wizerunek na arenie międzynarodowej. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tamtejszej kultury jest apetyczna kuchnia. W tej materii na pierwszy plan wysuwa się kultowy kebab, który skradł serca...
Wyposażenie z outletu. Okazja nie tylko dla oszczędnych
Otwarcie lokalu gastronomicznego lub wyposażenie profesjonalnej i domowej kuchni w niezbędne urządzenia i akcesoria to inwestycja, która wiąże się zazwyczaj ze sporymi kosztami. Można jednak je znacząco ograniczyć, polując na atrakcyjne cenowo okazje w godnym...
Ponadczasowa elegancja, czyli serwowanie w porcelanie
Szlachetna odmiana ceramiki cieszy się niezmiennie dużą popularnością zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników indywidualnych oraz kolekcjonerów sztuki. Z czego wynika niesłabnące zainteresowanie porcelaną, mimo że ma od...
Najpopularniejsze marki wyposażenia kuchni
Wybór wyposażenia do profesjonalnej i domowej kuchni to kluczowa kwestia decydująca o komforcie i ergonomii pracy oraz jakości serwowanych potraw. Niezależnie od jej wielkości czy też profilu działalności lokalu gastronomicznego, warto zainwestować w produkty...
Czy warto mieć na wyposażeniu naczynia z kamionki
Mimo że naczynia z kamionki mają zazwyczaj rustykalny design i kojarzą się z przeszłością, istnieje wystarczająco dużo powodów, aby używać ich we współczesnych, zarówno domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Oprócz tego, że są bardzo...
Maszyny do profesjonalnej i domowej produkcji lodów
Sezon na lody w pełni. Niezależnie od tego, czy sprzedawane są w lodziarniach, czy są to lody domowe, do ich produkcji potrzebne są wyspecjalizowane maszyny. Jakich urządzeń używają profesjonaliści i w co zainwestować, aby zrobić pyszne, naturalne lody w domowej...
Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady
Prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć – jedna kostka to zazwyczaj za mało. Sięgają po nią regularnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak czy można ją jeść bez ograniczeń? Skąd się właściwie wzięła i jak się ją robi? Jakie maszyny i akcesoria służą do...
Drewniane naczynia i akcesoria w profesjonalnej i domowej kuchni
Drewniane naczynia i akcesoria kuchenne kuszą naturalnym, rustykalnym wyglądem. Choć cieszą się coraz większym zainteresowaniem, szczególnie wśród osób stawiających na ekologiczny styl życia, wielu potencjalnych użytkowników zastanawia się,...
Zalety i zastosowanie patelni wok
Wok, czyli tradycyjne, chińskie naczynie w kształcie miski z jednym lub dwoma uchwytami służy przede wszystkim do przygotowywania zróżnicowanych dań kuchni azjatyckiej. Obróbka cieplna odbywa się w ruchu i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych...
Garnki ze stali nierdzewnej – dlaczego warto je mieć na wyposażeniu
Garnki to podstawa wyposażenia każdej kuchni – zarówno profesjonalnej, jak i domowej. Kompletując nowy zestaw naczyń, warto zastanowić się nad wyborem garnków ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Powodów jest wystarczająco dużo. Na co więc...
Rodzaje form cukierniczych w profesjonalnej i domowej kuchni
Formy cukiernicze należą do niezbędnych akcesoriów zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i w domowej kuchni. Zróżnicowane kształty, rozmiary i materiały, z których są wykonane dają szerokie pole manewru i pomagają w finalizacji...
Wyposażenie pizzerii w niezbędne urządzenia i akcesoria
Sercem pizzerii jest piec do wypieków włoskich placków. Jednak nawet najlepszy piec, sprawdzone receptury i najbardziej doświadczony pizzaiolo to nie wszystko. Na wyposażeniu każdego lokalu specjalizującego się w kuchni włoskiej powinny znaleźć się...
Japońskie noże w profesjonalnej i domowej kuchni
Japońskie noże cieszą się dużą popularnością zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników indywidualnych. Technologia wykonania, niezwykła trwałość i doskonała precyzja sprawiają, że używane są coraz częściej nie tylko w lokalach...
Przydatne akcesoria do wypieków i dekoracji ciast w profesjonalnej i domowej kuchni
Zarówno w profesjonalnej, jak i domowej kuchni warto mieć do dyspozycji komplet akcesoriów cukierniczych. Odpowiednio dobrany zestaw kuchennych niezbędników zwiększa komfort pracy oraz ułatwia i przyspiesza przygotowywanie zróżnicowanych...
Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?
To pytanie, które zadaje sobie wiele osób zainteresowanych kupnem szybkowaru. Wynika to z faktu, że w trakcie obróbki termicznej wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie. A skoro ciśnienie rośnie, niejeden potencjalny użytkownik zastanawia się, czy...
Jak wykorzystać możliwości palnika gastronomicznego
Piec konwekcyjny – gdzie znajduje swoje zastosowanie
Piec konwekcyjny to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni profesjonalnie zorganizowanego i wyposażonego lokalu gastronomicznego. Urządzenie posiada wiele zalet, dzięki którym proces przygotowania potraw skraca się do niezbędnego minimum i...
Szerokie zastosowanie blendera w gastronomii
Blender to bardzo pożyteczny wynalazek, który stanowi ważną część wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, w którym serwuje się drinki, koktajle oraz różnego rodzaju napoje przygotowywane z udziałem owoców, lodu i mleka. Ale to nie jedyna funkcja blendera....
Wyposażenie food trucka, czyli inwestycja w jadłodajnię na kółkach
Food trucki, czyli mobilne jadłodajnie zagościły na dobre na ulicach polskich miast kilka lat temu, jednak prekursorzy food trucków pojawili się już pod koniec lat 80. Były to najczęściej przyczepy kempingowe z kultowymi zapiekankami z pieczarkami i serem lub...
Wszystko co warto wiedzieć o wyposażeniu lodziarni
Lody to jeden z ulubionych deserów niezależnie od wieku, szczególnie w gorące, letnie dni, choć i poza sezonem nie brakuje amatorów chłodnej przyjemności. Inwestycja we własną lodziarnię nie stanowi dużego ryzyka, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację, a...
Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej
W profesjonalnej gastronomii sprawdzają się najlepiej garnki wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Dlaczego warto wybrać naczynia z tego, a nie innego materiału? Argumenty są mocne, a najważniejszy z nich to wyjątkowe właściwości stali nierdzewnej,...
Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego
Zmywarka do naczyń to jedno z urządzeń, bez których nie można nawet myśleć o otwarciu lokalu gastronomicznego. Wynika to ze ściśle określonych przepisów sanitarno-higienicznych i nie może to być zmywarka, jakiej używa się w domowej kuchni. Musi posiadać funkcję...
Kompleksowe wyposażenie kawiarni
Uruchomienie własnej kawiarni nie jest skomplikowane, a sukces, mimo konkurencji osiągalny, o ile zadbamy o niezbędne formalności, dobrą lokalizację, najwyższej jakości ziarna kawy, interesującą ofertę, przyjazny klimat i profesjonalne wyposażenie. Przed uruchomieniem...
Wyposażenie niezbędne do profesjonalnej organizacji stołu szwedzkiego
Opcja jesz co chcesz i ile chcesz, czyli popularny szwedzki stół to rodzaj bufetu oferujący szeroki wybór dań bez narzuconego limitu i obsługi kelnerskiej. To rozwiązanie wygodne zarówno dla lokalu gastronomicznego czy też hotelu – kuchnia nie musi pracować cały czas,...
Zaplecze małej gastronomii – profesjonalne wyposażenie
W co wyposażyć zaplecze tzw. małej gastronomii, aby była w pełni funkcjonalna i konkurencyjna? To zależy przede wszystkim od profilu prowadzonej działalności, choć zazwyczaj mała gastronomia koncentruje się daniach typu fast food, które bazują na półproduktach lub...
Kufel, pokal czy szklanka, czyli jak serwować piwo
Piwo to szlachetny trunek, a jego poszczególne odmiany zasługują na naczynie, które podkreśli i wyeksponuje wszystkie walory smakowe i estetyczne złocistego trunku. Dlatego każdy lokal gastronomiczny lub pub oferujący różne gatunki piwa powinien być zaopatrzony w...
Szklanki do drinków w lokalu gastronomicznym
Kieliszki szklane to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego serwującego drinki i koktajle na bazie różnych gatunków alkoholi. Każdy klasyczny i autorski drink wymaga odpowiedniego, dedykowanego naczynia, które służy nie tylko przyjemnej konsumpcji, ale również,...
Jak i w co wyposażyć food trucka?
Od kilkunastu lat na ulicach polskich miast pojawiają się food trucki, czyli mobilne jadłodajnie o zróżnicowanym profilu. Najczęściej oferują typowy fast food: hamburgery, hot dogi, kurczaki, kebab, frytki i pizzę lub dania kuchni orientalnej. Coraz większą...
Jak wyposażyć naleśnikarnię?
Naleśniki to jedna z ulubionych potraw Polaków w każdym wieku, a naleśnikarnie pojawiają się na kulinarnej mapie polskich miast coraz częściej. Konkurencja rośnie, dlatego myśląc o tego typu biznesie, warto zainwestować w niezbędne, profesjonalne urządzenia i...
Ile kosztuje piec do pizzy?
Włoska pizza stała się jednym z ulubionych dań Polaków, jednak prawdziwa pizza rządzi się swoimi prawami. Aby przygotować ją zgodnie z włoską tradycją i być pewnym, że trafimy w gust klientów, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie pizzerii. Najważniejszym elementem,...
Radełko do pizzy – karbowane czy zwykłe?
Radełko do pizzy - co to jest i do czego służy? Klienci odwiedzający restaurację bądź pizzerię i zamawiający ten włoski, pyszny specjał, chcą się odprężyć, porozmawiać, mile spędzić czas i zjeść coś pysznego w gronie najbliższych - rodziny i przyjaciół. Jedzenie...
Torba do pizzy – niezbędny gadżet dla każdego dostawcy!
Jaka torba do pizzy będzie najlepsza? Bardzo dużo osób korzysta z opcji tak zwanego "jedzenia na dowóz". W XXI wieku możemy zamówić praktycznie wszystko - od ostrej kuchni meksykańskiej, przez tradycją polską, kończąc na orientalnych smakach kuchni indyjskiej. Według...
Siatka do pizzy – dlaczego warto z niej skorzystać?
Sposoby wypiekania pizzy Na idealnie zrobione ciasto składa się wiele różnych czynników. Po pierwsze - dobór odpowiednich składników oraz zachowanie właściwych proporcji. Po drugie - odpowiednie wyrobienie, a następnie wyrośnięcie przygotowanego ciasta. Po trzecie -...
Talerze czy deski – na czym lepiej podawać pizzę?
Pizza to nie tylko smak, liczy się również forma podania Pyszna, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami, wyśmienitymi sosami i kropelką aromatycznej oliwy, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie lubiłby pizzy, dlatego...
Wyposażenie nowo powstającej pizzerii
Jak założyć pizzerię? Kochasz jeść pizzę, Twoi znajomi każdorazowo zachwycają się jej smakiem, gdy tylko ją przygotujesz, a aktualnie szukasz pomysłu na rozkręcenie własnego biznesu? Spełnij swoje marzenie o posiadaniu własnej pizzerii! Oczywiście, to wszystko nie...
Dlaczego pizza w pizzerii smakuje inaczej niż domowa?
Profesjonalny piec do pizzy - czym powinien się charakteryzować? Na pewno każdy człowiek posiada swoją ulubioną pizzerię, do której zawsze wraca z przyjemnością i dużym sentymentem. Pizza jest robiona na idealnej grubości cieście, do tego znajdują się na niej nasze...
Okapy nad piece do pizzy – dlaczego warto w to zainwestować?
Okapy nad piece do pizzy W każdej kuchni podczas gotowania wytwarza się spora ilość pary wodnej. Okap gastronomiczny służy do tego, aby skutecznie tę parę wodną redukować. Nie jest to jednak jedyne zadanie tego urządzenia. Okap pozbywa się również tłuszczu, zapachów...
Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?
Rodzaje pieców do wypieku pizzy Dobry, porządny piec to serce każdej dobrze prosperującej pizzerii. To urządzenie możemy spotkać również w restauracjach i barach, które serwują pizzę. Dlaczego piec jest taki ważny? W dużej mierze to, jakie finalnie otrzymamy ciasto,...
Produkcja lodów z urządzeniami Telme
Chyba każda osoba, zaangażowana w profesjonalne prowadzenie kawiarni lub lodziarni, zadaje sobie regularnie pytanie o to, jak najefektywniej zorganizować proces produkcji lodów. Polskę ogarnęła prawdziwa „lodowania” i tanie, niezdrowe lody zdają się być coraz częściej wypierane przez ich droższe, zdrowsze, rzemieślnicze odpowiedniki.
Jakie ekspresy do kawy są na rynku?
Z pewnością jest wiele osób, które nosząc się z zamiarem zakupu ekspresu do kawy w pierwszej kolejności przeżywają dylemat, jaki rodzaj tego urządzenia wybrać. Trzeba uświadomić sobie, jakie ekspresy są warte zakupu. Wiedza ta pozwoli nam właściwie podjąć decyzję co do zakupu naszego urządzenia!
O elektrycznych taboretach grzewczych słów kilka…
Prawidłowe funkcjonowanie kuchni restauracyjnej, hotelowej, stołówkowej czy też innych obiektów zbiorowego żywienia, w ogromnej mierze uzależnione jest od wykorzystania elektrycznych taboretów grzewczych. Urządzenia tego typu ułatwiają przygotowywanie posiłków. Pora je poznać, aby w przyszłości móc wybrać właściwy.
Technika chłodnicza i mroźnicza
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są jedną z najważniejszych branż w profesjonalnym wyposażeniu obiektów gastronomicznych. Wszelkie urządzenia mroźnicze i chłodnicze mają bardzo wielkie znaczenie ekonomiczne ale także zdrowotne, ponieważ zabezpieczają produkty żywnościowe przed zepsuciem.
Wilki czyli “większe” młynki do mięsa
Maszyny do mielenia mięsa wykorzystywane są zarówno w domu, jak i w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, stołówki szkolne, cukierniach i piekarniach oraz wielkich zakładach przetwórstwa spożywczego (w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców). Pora zbadać bliżej ten interesujący temat.