Sprzęt gastronomiczny

Opisy sprzętu gastronomicznego stanowią sedno istnienia naszego bloga, toteż nic dziwnego, że w szczególny sposób polecamy Państwu przede wszystkim artykuły zgrupowane w tej kategorii. Postaramy się tu pisać rzeczy mogące być merytorycznym wsparciem dla osób prowadzących własny lokal gastronomiczny, ale i dla tych, którzy po prostu chcą wiedzieć możliwie dużo o kuchni i jej wszelakich tajnikach. Miłej lektury!

 

Maszyny do profesjonalnej i domowej produkcji lodów

Maszyny do profesjonalnej i domowej produkcji lodów

Sezon na lody w pełni. Niezależnie od tego, czy sprzedawane są w lodziarniach, czy są to lody domowe, do ich produkcji potrzebne są wyspecjalizowane maszyny. Jakich urządzeń używają profesjonaliści i w co zainwestować, aby zrobić pyszne, naturalne lody w domowej...

Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady

Urządzenia i akcesoria do produkcji czekolady

Prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć – jedna kostka to zazwyczaj za mało. Sięgają po nią regularnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednak czy można ją jeść bez ograniczeń? Skąd się właściwie wzięła i jak się ją robi? Jakie maszyny i akcesoria służą do...

Zalety i zastosowanie patelni wok

Zalety i zastosowanie patelni wok

Wok, czyli tradycyjne, chińskie naczynie w kształcie miski z jednym lub dwoma uchwytami służy przede wszystkim do przygotowywania zróżnicowanych dań kuchni azjatyckiej. Obróbka cieplna odbywa się w ruchu i jest to jeden z najbardziej charakterystycznych...

Rodzaje form cukierniczych w profesjonalnej i domowej kuchni

Rodzaje form cukierniczych w profesjonalnej i domowej kuchni

Formy cukiernicze należą do niezbędnych akcesoriów zarówno w profesjonalnej gastronomii, jak i w domowej kuchni. Zróżnicowane kształty, rozmiary i materiały, z których są wykonane dają szerokie pole manewru i pomagają w finalizacji...

Wyposażenie pizzerii w niezbędne urządzenia i akcesoria

Wyposażenie pizzerii w niezbędne urządzenia i akcesoria

Sercem pizzerii jest piec do wypieków włoskich placków. Jednak nawet najlepszy piec, sprawdzone receptury i najbardziej doświadczony pizzaiolo to nie wszystko. Na wyposażeniu każdego lokalu specjalizującego się w kuchni włoskiej powinny znaleźć się...

Japońskie noże w profesjonalnej i domowej kuchni

Japońskie noże w profesjonalnej i domowej kuchni

Japońskie noże cieszą się dużą popularnością zarówno wśród profesjonalistów, jak i użytkowników indywidualnych. Technologia wykonania, niezwykła trwałość i doskonała precyzja sprawiają, że używane są coraz częściej nie tylko w lokalach...

Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

Czy korzystanie z szybkowaru jest bezpieczne?

To pytanie, które zadaje sobie wiele osób zainteresowanych kupnem szybkowaru. Wynika to z faktu, że w trakcie obróbki termicznej wewnątrz urządzenia wzrasta ciśnienie. A skoro ciśnienie rośnie, niejeden potencjalny użytkownik zastanawia się, czy...

Jak wykorzystać możliwości palnika gastronomicznego

Jak wykorzystać możliwości palnika gastronomicznego

  Jednym z przyborów dla cukierników i kucharzy, którego nie powinno zabraknąć w profesjonalnie zorganizowanym lokalu gastronomicznym jest palnik do karmelizowania oraz flambirowania przygotowywanych deserów i potraw. Czym właściwie jest palnik Blow...

Piec konwekcyjny – gdzie znajduje swoje zastosowanie

Piec konwekcyjny – gdzie znajduje swoje zastosowanie

  Piec konwekcyjny to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni profesjonalnie zorganizowanego i wyposażonego lokalu gastronomicznego. Urządzenie posiada wiele zalet, dzięki którym proces przygotowania potraw skraca się do niezbędnego minimum i...

Szerokie zastosowanie blendera w gastronomii

Szerokie zastosowanie blendera w gastronomii

  Blender to bardzo pożyteczny wynalazek, który stanowi ważną część wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, w którym serwuje się drinki, koktajle oraz różnego rodzaju napoje przygotowywane z udziałem owoców, lodu i mleka. Ale to nie jedyna funkcja blendera....

Wszystko co warto wiedzieć o wyposażeniu lodziarni 

Wszystko co warto wiedzieć o wyposażeniu lodziarni 

Lody to jeden z ulubionych deserów niezależnie od wieku, szczególnie w gorące, letnie dni, choć i poza sezonem nie brakuje amatorów chłodnej przyjemności. Inwestycja we własną lodziarnię nie stanowi dużego ryzyka, pod warunkiem, że zadbamy o dobrą lokalizację, a...

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej

Na co zwrócić uwagę przy wyborze garnków ze stali nierdzewnej

W profesjonalnej gastronomii sprawdzają się najlepiej garnki wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Dlaczego warto wybrać naczynia z tego, a nie innego materiału? Argumenty są mocne, a najważniejszy z nich to wyjątkowe właściwości stali nierdzewnej,...

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego 

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego 

Zmywarka do naczyń to jedno z urządzeń, bez których nie można nawet myśleć o otwarciu lokalu gastronomicznego. Wynika to ze ściśle określonych przepisów sanitarno-higienicznych i nie może to być zmywarka, jakiej używa się w domowej kuchni. Musi posiadać funkcję...

Kompleksowe wyposażenie kawiarni

Kompleksowe wyposażenie kawiarni

Uruchomienie własnej kawiarni nie jest skomplikowane, a sukces, mimo konkurencji osiągalny, o ile zadbamy o niezbędne formalności, dobrą lokalizację, najwyższej jakości ziarna kawy, interesującą ofertę, przyjazny klimat i profesjonalne wyposażenie. Przed uruchomieniem...

Wyposażenie niezbędne do profesjonalnej organizacji stołu szwedzkiego

Wyposażenie niezbędne do profesjonalnej organizacji stołu szwedzkiego

Opcja jesz co chcesz i ile chcesz, czyli popularny szwedzki stół to rodzaj bufetu oferujący szeroki wybór dań bez narzuconego limitu i obsługi kelnerskiej. To rozwiązanie wygodne zarówno dla lokalu gastronomicznego czy też hotelu – kuchnia nie musi pracować cały czas,...

Zaplecze małej gastronomii – profesjonalne wyposażenie

Zaplecze małej gastronomii – profesjonalne wyposażenie

W co wyposażyć zaplecze tzw. małej gastronomii, aby była w pełni funkcjonalna i konkurencyjna? To zależy przede wszystkim od profilu prowadzonej działalności, choć zazwyczaj mała gastronomia koncentruje się daniach typu fast food, które bazują na półproduktach lub...

Kufel, pokal czy szklanka, czyli jak serwować piwo

Kufel, pokal czy szklanka, czyli jak serwować piwo

Piwo to szlachetny trunek, a jego poszczególne odmiany zasługują na naczynie, które podkreśli i wyeksponuje wszystkie walory smakowe i estetyczne złocistego trunku. Dlatego każdy lokal gastronomiczny lub pub oferujący różne gatunki piwa powinien być zaopatrzony w...

Szklanki do drinków w lokalu gastronomicznym

Szklanki do drinków w lokalu gastronomicznym

Kieliszki szklane to podstawa wyposażenia lokalu gastronomicznego serwującego drinki i koktajle na bazie różnych gatunków alkoholi. Każdy klasyczny i autorski drink wymaga odpowiedniego, dedykowanego naczynia, które służy nie tylko przyjemnej konsumpcji, ale również,...

Jak i w co wyposażyć food trucka?

Jak i w co wyposażyć food trucka?

  Od kilkunastu lat na ulicach polskich miast pojawiają się food trucki, czyli mobilne jadłodajnie o zróżnicowanym profilu. Najczęściej oferują typowy fast food: hamburgery, hot dogi, kurczaki, kebab, frytki i pizzę lub dania kuchni orientalnej. Coraz większą...

Jak wyposażyć naleśnikarnię?

Jak wyposażyć naleśnikarnię?

  Naleśniki to jedna z ulubionych potraw Polaków w każdym wieku, a naleśnikarnie pojawiają się na kulinarnej mapie polskich miast coraz częściej. Konkurencja rośnie, dlatego myśląc o tego typu biznesie, warto zainwestować w niezbędne, profesjonalne urządzenia i...

Ile kosztuje piec do pizzy?

Ile kosztuje piec do pizzy?

Włoska pizza stała się jednym z ulubionych dań Polaków, jednak prawdziwa pizza rządzi się swoimi prawami. Aby przygotować ją zgodnie z włoską tradycją i być pewnym, że trafimy w gust klientów, należy zadbać o odpowiednie wyposażenie pizzerii. Najważniejszym elementem,...

Radełko do pizzy – karbowane czy zwykłe?

Radełko do pizzy – karbowane czy zwykłe?

Radełko do pizzy - co to jest i do czego służy? Klienci odwiedzający restaurację bądź pizzerię i zamawiający ten włoski, pyszny specjał, chcą się odprężyć, porozmawiać, mile spędzić czas i zjeść coś pysznego w gronie najbliższych - rodziny i przyjaciół. Jedzenie...

Torba do pizzy – niezbędny gadżet dla każdego dostawcy!

Torba do pizzy – niezbędny gadżet dla każdego dostawcy!

Jaka torba do pizzy będzie najlepsza? Bardzo dużo osób korzysta z opcji tak zwanego "jedzenia na dowóz". W XXI wieku możemy zamówić praktycznie wszystko - od ostrej kuchni meksykańskiej, przez tradycją polską, kończąc na orientalnych smakach kuchni indyjskiej. Według...

Siatka do pizzy – dlaczego warto z niej skorzystać?

Siatka do pizzy – dlaczego warto z niej skorzystać?

Sposoby wypiekania pizzy Na idealnie zrobione ciasto składa się wiele różnych czynników. Po pierwsze - dobór odpowiednich składników oraz zachowanie właściwych proporcji. Po drugie - odpowiednie wyrobienie, a następnie wyrośnięcie przygotowanego ciasta. Po trzecie -...

Talerze czy deski – na czym lepiej podawać pizzę?

Talerze czy deski – na czym lepiej podawać pizzę?

Pizza to nie tylko smak, liczy się również forma podania Pyszna, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami, wyśmienitymi sosami i kropelką aromatycznej oliwy, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Chyba nie ma na świecie człowieka, który nie lubiłby pizzy, dlatego...

Wyposażenie nowo powstającej pizzerii

Wyposażenie nowo powstającej pizzerii

Jak założyć pizzerię? Kochasz jeść pizzę, Twoi znajomi każdorazowo zachwycają się jej smakiem, gdy tylko ją przygotujesz, a aktualnie szukasz pomysłu na rozkręcenie własnego biznesu? Spełnij swoje marzenie o posiadaniu własnej pizzerii! Oczywiście, to wszystko nie...

Dlaczego pizza w pizzerii smakuje inaczej niż domowa?

Dlaczego pizza w pizzerii smakuje inaczej niż domowa?

Profesjonalny piec do pizzy - czym powinien się charakteryzować? Na pewno każdy człowiek posiada swoją ulubioną pizzerię, do której zawsze wraca z przyjemnością i dużym sentymentem. Pizza jest robiona na idealnej grubości cieście, do tego znajdują się na niej nasze...

Okapy nad piece do pizzy – dlaczego warto w to zainwestować?

Okapy nad piece do pizzy – dlaczego warto w to zainwestować?

Okapy nad piece do pizzy W każdej kuchni podczas gotowania wytwarza się spora ilość pary wodnej. Okap gastronomiczny służy do tego, aby skutecznie tę parę wodną redukować. Nie jest to jednak jedyne zadanie tego urządzenia. Okap pozbywa się również tłuszczu, zapachów...

Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?

Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?

Rodzaje pieców do wypieku pizzy Dobry, porządny piec to serce każdej dobrze prosperującej pizzerii. To urządzenie możemy spotkać również w restauracjach i barach, które serwują pizzę. Dlaczego piec jest taki ważny? W dużej mierze to, jakie finalnie otrzymamy ciasto,...

Produkcja lodów z urządzeniami Telme

Produkcja lodów z urządzeniami Telme

Chyba każda osoba, zaangażowana w profesjonalne prowadzenie kawiarni lub lodziarni, zadaje sobie regularnie pytanie o to, jak najefektywniej zorganizować proces produkcji lodów. Polskę ogarnęła prawdziwa „lodowania” i tanie, niezdrowe lody zdają się być coraz częściej wypierane przez ich droższe, zdrowsze, rzemieślnicze odpowiedniki.

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

Z pewnością jest wiele osób, które nosząc się z zamiarem zakupu ekspresu do kawy w pierwszej kolejności przeżywają dylemat, jaki rodzaj tego urządzenia wybrać. Trzeba uświadomić sobie, jakie ekspresy są warte zakupu. Wiedza ta pozwoli nam właściwie podjąć decyzję co do zakupu naszego urządzenia!

O elektrycznych taboretach grzewczych słów kilka…

O elektrycznych taboretach grzewczych słów kilka…

Prawidłowe funkcjonowanie kuchni restauracyjnej, hotelowej, stołówkowej czy też innych obiektów zbiorowego żywienia, w ogromnej mierze uzależnione jest od wykorzystania elektrycznych taboretów grzewczych. Urządzenia tego typu ułatwiają przygotowywanie posiłków. Pora je poznać, aby w przyszłości móc wybrać właściwy.

Technika chłodnicza i mroźnicza

Technika chłodnicza i mroźnicza

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są jedną z najważniejszych branż w profesjonalnym wyposażeniu obiektów gastronomicznych. Wszelkie urządzenia mroźnicze i chłodnicze mają bardzo wielkie znaczenie ekonomiczne ale także zdrowotne, ponieważ zabezpieczają produkty żywnościowe przed zepsuciem.

Wilki czyli “większe” młynki do mięsa

Wilki czyli “większe” młynki do mięsa

Maszyny do mielenia mięsa wykorzystywane są zarówno w domu, jak i w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, stołówki szkolne, cukierniach i piekarniach oraz wielkich zakładach przetwórstwa spożywczego (w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców). Pora zbadać bliżej ten interesujący temat.