Sprzęt gastronomiczny

Opisy sprzętu gastronomicznego stanowią sedno istnienia naszego bloga, toteż nic dziwnego, że w szczególny sposób polecamy Państwu przede wszystkim artykuły zgrupowane w tej kategorii. Postaramy się tu pisać rzeczy mogące być merytorycznym wsparciem dla osób prowadzących własny lokal gastronomiczny, ale i dla tych, którzy po prostu chcą wiedzieć możliwie dużo o kuchni i jej wszelakich tajnikach. Miłej lektury!

 

Talerze czy deski – na czym lepiej podawać pizzę?

Pizza to nie tylko smak, liczy się również forma podania Pyszna, chrupiąca pizza, z ulubionymi dodatkami, wyśmienitymi sosami i kropelką aromatycznej oliwy, to absolutna rozkosz dla podniebienia. Chyba nie ma na świecie...

Wyposażenie nowo powstającej pizzerii

Jak założyć pizzerię? Kochasz jeść pizzę, Twoi znajomi każdorazowo zachwycają się jej smakiem, gdy tylko ją przygotujesz, a aktualnie szukasz pomysłu na rozkręcenie własnego biznesu? Spełnij swoje marzenie o posiadaniu własnej pizzerii!...

Dlaczego pizza w pizzerii smakuje inaczej niż domowa?

Profesjonalny piec do pizzy – czym powinien się charakteryzować? Na pewno każdy człowiek posiada swoją ulubioną pizzerię, do której zawsze wraca z przyjemnością i dużym sentymentem. Pizza jest robiona na idealnej grubości...

Jaki rodzaj pieca najlepiej kupić do pizzerii?

Rodzaje pieców do wypieku pizzy Dobry, porządny piec to serce każdej dobrze prosperującej pizzerii. To urządzenie możemy spotkać również w restauracjach i barach, które serwują pizzę. Dlaczego piec jest taki ważny? W dużej mierze to,...

Produkcja lodów z urządzeniami Telme

Chyba każda osoba, zaangażowana w profesjonalne prowadzenie kawiarni lub lodziarni, zadaje sobie regularnie pytanie o to, jak najefektywniej zorganizować proces produkcji lodów. Polskę ogarnęła prawdziwa „lodowania” i tanie, niezdrowe lody zdają się być coraz częściej wypierane przez ich droższe, zdrowsze, rzemieślnicze odpowiedniki.

Jakie ekspresy do kawy są na rynku?

Z pewnością jest wiele osób, które nosząc się z zamiarem zakupu ekspresu do kawy w pierwszej kolejności przeżywają dylemat, jaki rodzaj tego urządzenia wybrać. Trzeba uświadomić sobie, jakie ekspresy są warte zakupu. Wiedza ta pozwoli nam właściwie podjąć decyzję co do zakupu naszego urządzenia!

O elektrycznych taboretach grzewczych słów kilka…

Prawidłowe funkcjonowanie kuchni restauracyjnej, hotelowej, stołówkowej czy też innych obiektów zbiorowego żywienia, w ogromnej mierze uzależnione jest od wykorzystania elektrycznych taboretów grzewczych. Urządzenia tego typu ułatwiają przygotowywanie posiłków. Pora je poznać, aby w przyszłości móc wybrać właściwy.

Technika chłodnicza i mroźnicza

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze są jedną z najważniejszych branż w profesjonalnym wyposażeniu obiektów gastronomicznych. Wszelkie urządzenia mroźnicze i chłodnicze mają bardzo wielkie znaczenie ekonomiczne ale także zdrowotne, ponieważ zabezpieczają produkty żywnościowe przed zepsuciem.

Wilki czyli “większe” młynki do mięsa

Maszyny do mielenia mięsa wykorzystywane są zarówno w domu, jak i w zakładach gastronomicznych takich jak restauracje, stołówki szkolne, cukierniach i piekarniach oraz wielkich zakładach przetwórstwa spożywczego (w zakładach masarskich, zakładach przetwórstwa owoców). Pora zbadać bliżej ten interesujący temat.